«Ηταν άτομα της Χρυσής Αυγής» [27/9/2016]

tatsiopoulos(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 28/9/2016)

Οσο και αν ο γείτονας Κώστας Τατσιόπουλος προσπάθησε να… μαζέψει όσα κατέθεσε ανακριτικά, αυτό που τελικάαποτυπώθηκε καθαρά κατά τη χθεσινή του κατάθεση ήταν η πεποίθησή του από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες ότι οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες. Το δεύτερο που κατέθεσε ξεκάθαρα ήταν ότι το περιστατικό ήταν ενιαίο και ότι η επίθεση ήταν συντονισμένη.

«Εχετε πει στην κ. ανακρίτρια ότι είδα και άλλα άτομα να βγαίνουν από το σπίτι και άλλους από το στενάκι από το βουνό και έφυγαν όλοι μαζί. Εφυγαν όλοι μαζί συντονισμένα και από το σπίτι του Αιγυπτίου και από το αυτοκίνητο. Είναι έτσι;», ήταν η ερώτηση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου.

«Ναι, τους είδα να φεύγουν από το σπίτι και τους άλλους από την κατηφόρα, τρέξανε αυτοί και έφυγαν μαζί προς τα κάτω», απάντησε ο μάρτυρας. «Πιστεύετε ότι ήταν όλο (σ.σ. το περιστατικό) μαζί;» ρωτά ο δικηγόρος. «Ναι», απάντησε ο μάρτυρας.

Ο Κ. Τατσιόπουλος είπε ακόμα ότι η εντύπωση που έμεινε από το περιστατικό ήταν ότι ήρθε η Χρυσή Αυγή και έδειρε τους μετανάστες, ότι ένας από τους Αιγύπτιους που δέχτηκαν την επίθεση του είπε ότι οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες, αλλά και ότι η δική του προσωπική πεποίθηση εξαρχής ήταν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν το είπε τότε στην αστυνομία γιατί δεν ήθελε να μπλέξει.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εμφανιστεί πιο συγκρατημένος από την αρχική του κατάθεση, όταν είπε ότι οι δράστες κρατούσαν ρόπαλα και λοστούς με τους οποίους χτυπούσαν τα αμάξια των Αιγύπτιων, τώρα ισχυρίστηκε ότι δεν είδε μεν τους δράστες την ώρα που τα έσπαγαν αλλά ότι πάντως «με κάτι το έσπαγαν, δεν είδα, με ξύλο, με σίδερο».

Προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της προέδρου οι όψιμες ασάφειές του σχετικά με το είδος των αντικειμένων-όπλων με τα οποία χτύπησαν οι δράστες στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ.

«Ο ρόλος σας είναι πολύ σοβαρός κ. μάρτυρα. Δεν μπορεί να λέτε άλλα το 2012, άλλα το 2013 και άλλα το 2016», είπε η κ. Λεπενιώτη. Αυτό όμως που κατέθεσε με βεβαιότητα ήταν ότι μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του, ο Αμπουζίντ «δεν μπορούσε να περπατήσει, ήταν λιπόθυμος, του έπιασα τα πόδια και τον βάλαμε στο ασθενοφόρο».

Εξω από το δικαστήριο η Χρυσή Αυγή έδειξε για άλλη μια φορά το αληθινό της πρόσωπο, όταν νωρίς το πρωί κάποιοι χρυσαυγίτες που εμφανίζονται στο ακροατήριο ως «κοινό», πέρασαν ανάμεσα στους αντιφασίστες διαδηλωτές βρίζοντας και προκαλώντας.

Επικεφαλής της επίθεσης, όπως προκύπτει και από σειρά φωτογραφιών, ήταν ο πυρηνάρχης Πειραιά Σωτήρης Δεβελέκος, γνωστός και από αποκαλυπτικές για την εγκληματική δράση της οργάνωσης τηλεφωνικές συνομιλίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.