(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 5/7/2016)
Συνεχίστηκε χθες στο Εφετείο η εξέταση του μάρτυρα ειδικού φρουρού Δ. Χατζησταμάτη με πολλές ερωτήσεις από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών.
Hταν εμφανής από τις ερωτήσεις και τις συνεχείς «διαμαρτυρίες» η προσπάθεια των συνηγόρων της Χρυσής Αυγής να απαξιώσουν την κρίσιμη αυτή μαρτυρία του ειδικού φρουρού που ήταν παρών σε όλη τη φάση της μοιραίας νύχτας.
Μάλιστα συνήγορος υπεράσπισης θέλησε να μάθει γιατί έγινε πειθαρχική έρευνα για τον μάρτυρα από την υπηρεσία του κι όταν εκείνος απάντησε ότι είναι κάτι που συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως και η μετάταξή του μετά το περιστατικό, ο συνήγορος ζήτησε να βρει το δικαστήριο το αποτέλεσμα της πειθαρχικής έρευνας.
«Προκειμένου να φορτωθούν οι αστυνομικοί που ήταν εκεί ό,τι έγινε εκείνο το βράδυ ήταν βολικότερο να τα ρίξουν σε μένα», απάντησε ο μάρτυρας.
Οταν όμως συνήγορος υπεράσπισης έφτασε στο σημείο με ερώτηση να «απειλήσει» τον μάρτυρα ότι λόγω αντιφάσεων στις οποίες έχει υποπέσει μπορεί να διωχθεί ποινικά, η πρόεδρος τον διέκοψε άμεσα λέγοντας: «Αρκετά. Μην απαντάτε. Δε είναι συμπεριφορά αυτή».
Νωρίτερα συνήγορος της πολιτικής αγωγής των θυμάτων του ΠΑΜΕ ρώτησε τον μάρτυρα για ποιο λόγο είπε ότι ίσως ο Ρουπακιάς έκανε το μαχαίρωμα για να ανελιχθεί και του ζήτησε να εξηγήσει σε τι είδους κομματικό μηχανισμό και σε ποιο πολιτικό κόμμα κάποιος ανελίσσεται με έναν φόνο. Δημιουργήθηκε τότε μεγάλη ένταση στην αίθουσα από την υπεράσπιση, η πρόεδρος διέκοψε, ενώ το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Η μαρτυρία
Συνοπτικά τα βασικά σημεία των απαντήσεων του μάρτυρα, που προσπάθησε να βοηθήσει εκείνη τη νύχτα ως «διαμεσολαβητής» στην κατεύθυνση να φύγουν όλοι χωρίς να γίνει βίαιο επεισόδιο:
«Η παρέα του Φύσσα που στάθηκε στο κάτω μέρος και ο ίδιος ήταν ήρεμοι. Μίλησα με το άτομο της Χ.Α. (στο επάνω μέρος) που μου έδινε την αίσθηση ότι ήταν ο λιγότερο επικίνδυνος, δεν φαινόταν πολύ βίαιος και δεν κρατούσε στειλιάρι. Η παρέα του Φύσσα με άκουσε, συμμορφώθηκε και πήγαν να φύγουν για να συνεχίσουν το βράδυ τους με καμιά μπίρα. Από τα τηλέφωνα της ομάδας των χρυσαυγιτών κατάλαβα ότι θα έρθουν κι άλλοι. Τους είπα (στην παρέα Φύσσα) ότι αν έμεναν εκεί θα τους έκαναν οι χρυσαυγίτες μια χαψιά.
»Μόλις είδα την πρώτη ομάδα ΔΙΑΣ νόμιζα ότι όλα θα τελειώσουν και πήγα να φύγω. Ξαφνικά είδα τους άλλους 10-15 που έφτασαν εκεί με κράνη στα χέρια και σίγουρα ένας με στειλιάρι, άκουσα να βρίζουν και ένας φώναξε να τος, να τος! Ακουσα ποδοβολητό από βαριά παπούτσια. Ηταν σκόπιμο για να τρομοκρατήσουν. Δεν φάνηκε να φοβούνται οι χρυσαυγίτες τους αστυνομικούς, δεν άλλαξαν συμπεριφορά, δεν φοβήθηκαν.
»Οι αστυνομικοί τούς ακολούθησαν πάνω στις μηχανές. Ηταν αγριεμένοι, ομοιόμορφα ντυμένοι, είχαν στρατιωτική δομή, πειθαρχία. Αν ήθελαν να φύγουν όταν είδαν τους αστυνομικούς ήταν ελεύθεροι να το κάνουν. Φώναζαν για να ενθαρρύνουν τον Ρουπακιά και τους άλλους, στέκονταν σαν κλοιός. Δεν είδα την επίθεση, έφτασα αμέσως μετά, είδα τον τραυματισμένο και είπα στην κοπέλα να του σηκώσει το κεφάλι να μην πονάει. Οι αστυνομικοί δεν γνωρίζω αν κυνήγησαν τους χρυσαυγίτες, πήγαν απλά πίσω τους».
Μίλησε για περιστατικά με τάγματα εφόδου της Χ.Α. όπως η επίθεση στο Πέραμα και στις λαϊκές αγορές, αναφέρθηκε στην «εποχή εκείνη που η Χρυσή Αυγή είχε μια επιθετικότητα προς την κοινωνία κι έπρεπε να φυλάγεσαι» και συμπλήρωσε ότι θυμόταν την επίθεση στον Πύρρο Δήμα και στη Λιάνα Κανέλλη.
«Είναι ομάδες που χτυπάνε. Εχουν στρατιωτική δομή και εμφανίζουν ομοιομορφία, είναι γυμνασμένοι. Ηταν γενική αίσθηση τότε ότι θα είχαμε δυσάρεστα. Η Χ.Α. είναι το ακροδεξιό κομμάτι της κοινωνίας, εκπροσωπείται από φιλοναζιστικές αντιλήψεις».