Σημαντική μαρτυρία για το τάγμα εφόδου Νίκαιας [27/6/2016]

efeteio_athinon_diki_xrysis_avgisΗ πρώτη μέρα της δίκης στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Κάτω, αντιναζιστική συγκέντρωση στην Αλεξάνδρας | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 29/6/2016)

Τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης της Χρυσής Αυγής το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά όλα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας Μιχάλης Ξυπόλητος κατά τη διάρκεια της 68ης δικασίμου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χθες στο Εφετείο Αθηνών.

Ο φίλος του Παύλου κατέθεσε για τους τρεις χρυσαυγίτες που βρίσκονταν μέσα στην καφετέρια «Κοράλλι», τους οποίους είδε να παίρνουν τηλέφωνα και να στέλνουν μηνύματα, προφανώς για να ειδοποιήσουν, όπως προέκυψε εκ του αποτελέσματος, τον Πυρήνα της Νίκαιας για την παρουσία της παρέας του Φύσσα στον χώρο. Τους είδε κι αυτός να βγαίνουν έξω ένας ένας.

Αναγνώρισε τους κατηγορούμενους Ι. Αγγο και Λ. Τσαλίκη, αλλά και τον Α. Μιχάλαρο, που είδε έξω από την καφετέρια.

Κατέθεσε ακόμα ότι όταν στη συνέχεια ο Παύλος και η παρέα του βγήκαν από το «Κοράλλι», είδαν μπροστά τους 10 άτομα που είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους τρεις χρυσαυγίτες που ήταν μέσα στο κατάστημα, δηλαδή φορούσαν μαύρα ρούχα, παντελόνια παραλλαγής και άρβυλα, ήταν κοντοκουρεμένοι και κρατούσαν ξύλα και μαδέρια.

Η παρουσία των χρυσαυγιτών εγκλώβισε την παρέα τους και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα αυτοκίνητά τους για να φύγουν.

Το σημαντικότερο όμως που κατέθεσε ο μάρτυρας είναι ότι είδε το περίφημο ασημί αυτοκίνητο του Ρουπακιά να καταφτάνει στο σημείο ακολουθούμενο από πλήθος μηχανών.

Οπως τόνισε, τα μηχανάκια σταμάτησαν πίσω από το αυτοκίνητο και δεν το προσπέρασαν ούτε όταν άναψε το πράσινο φανάρι, γεγονός που αποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο και τα μηχανάκια κινούνταν συγκροτημένα.

Το δεύτερο στοιχείο που επισήμανε ο Μ. Ξυπόλητος είναι ότι αυτό το κομβόι των μηχανών τελικά συνενώθηκε με τους 10 χρυσαυγίτες που βρίσκονταν ήδη έξω από την καφετέρια και μόνο τότε ξεκίνησε η επίθεση. Προφανώς δηλαδή όταν συγκροτήθηκε ολόκληρο το τάγμα εφόδου.

Από την πιλοτή

Ο μάρτυρας κατέθεσε και όσα έζησε μετά την επίθεση της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του φίλου του, στην οποία δεν ήταν παρών γιατί είχε στο μεταξύ καταφύγει σε μια πιλοτή για να προστατευτεί.

Οπως είπε, η αστυνομία οδήγησε στο τμήμα Κερατσινίου τον ίδιο και τους φίλους του, ενώ τους πέρασε χειροπέδες και τους έγδυσε.

Αντίθετα, υπήρχε κάποιος άλλος που κινούνταν άνετα στον χώρο, ο οποίος άρχισε να τους κάνει ερωτήσεις για να τους αποσπάσει πληροφορίες. Τότε, οι φίλοι του Φύσσα έμειναν με την εντύπωση ότι ήταν αστυνομικός, μέχρι που έμαθαν ότι αυτός ήταν ο Ρουπακιάς.

Επισημαίνουμε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας ήταν ο ίδιος που δέχτηκε επίθεση από χρυσαυγίτες την πρώτη μέρα της δίκης στον Κορυδαλλό. Και η επίθεση αυτή, όπως είπε χθες, έγινε με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιήθηκε και στην Αμφιάλη.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρώτη φορά διεξαγωγής της δίκης στο Εφετείο σημαδεύτηκε από έναν σχεδιασμό εκ μέρους της αστυνομίας, ο οποίος δεν εξυπηρέτησε τη δημοσιότητα της ακροαματικής διαδικασίας, με τους δημοσιογράφους να τοποθετούνται σε σημείο που δεν τους επέτρεπε να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα.

Ακόμα, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τον διαχωρισμό του κοινού, που υποχρεώθηκε να καθίσει στο ίδιο διάζωμα με γνωστούς χρυσαυγίτες. Για πρώτη φορά χθες υπήρχε και χρυσαυγίτικο «κοινό» που αποτελούνταν από πυρηνάρχες και στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης.

Το ρίσκο

Διαδήλωση κατά της Χρυσής Αυγής EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

Μάλιστα, η ΚΕΕΡΦΑ κατήγγειλε με ανακοίνωσή της ότι οι αστυνομικοί διαμήνυσαν στους συμμετέχοντες στην αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιούνταν έξω από το Εφετείο ότι αν θέλουν να μπουν μέσα στην αίθουσα, όπου υπήρχε η παρουσία των χρυσαυγιτών, «αναλαμβάνουν οι ίδιοι το ρίσκο». Τελικά η πρόεδρος έδωσε οδηγία να επιτραπεί να γεμίσουν όλα τα άδεια καθίσματα.

Σε αυτό το κλίμα, ο Ρουπακιάς, περνώντας, δίπλα από την οικογένεια Φύσσα και τους δημοσιογράφους, είπε «γαμιέστε, κουφάλες» και καταφέρθηκε κατά της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, ενώ κατά την ένταση που προκλήθηκε η Μάγδα Φύσσα κατήγγειλε ότι απειλήθηκε και εξυβρίστηκε από τους χρυσαυγίτες.

Παράλληλα, αστυνομικοί έσπρωξαν δημοσιογράφους που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας ότι, «όσο σημαντική είναι η άμεση εκδίκαση και απόδοση ευθυνών για τη δολοφονία Φύσσα και τη δράση της Χρυσής Αυγής τόσο απαραίτητη είναι και η τήρηση των κανόνων της δημοσιότητας, με την ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές του ρεπορτάζ και την παρακολούθηση της δίκης, ώστε η κοινή γνώμη να πληροφορείται άμεσα όλη την αλήθεια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.