(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 10/6/2016)
Η φόρτιση στην ατμόσφαιρα της δίκης της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό, επισκίασε την ακροαματική διαδικασία το πρωί της Παρασκευής, και ενώ ο ειδικός φρουρός κ. Ανδρέας Μπιαγκής βρισκόταν ακόμη στο βήμα του μάρτυρα.
Η εξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο του Ιωάννη Λαγού, κ. Ρουσόπουλο, έβαλε «φωτιά» στην αίθουσα, όταν ο τελευταίος επέδειξε φωτογραφία από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ προκειμένου ο μάρτυς να περιγράψει την εικόνα.
Η αντίδραση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής που εκπροσωπούν τα θύματα – μέλη του ΠΑΜΕ κατά την επίθεση στο Πέραμα από χρυσαυγίτες, ήταν ακαριαία.
«Εδώ δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ», «Εγκληματίες δεν μπορούν να συγκριθούν με ανθρώπους του αγώνα», φώναζαν, με συνηγόρους της υπεράσπισης να αντιτείνουν :«δεν ντρέπεστε… Ελάτε να μας κρεμάσετε. Έπρεπε να μείνουν ανυπεράσπιστοι;».
Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία, εντούτοις στο διάλειμμα τα πνεύματα δεν ηρέμησαν. Τη λύση έδωσαν οι ψυχραιμότεροι εκ των συνηγόρων.
Στο εδώλιο οι 18
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, για λογαριασμό της οικογένειας Φύσσα, με βάση το οποίο ζητούσαν να παρίστανται στη δικαστική αίθουσα οι 18 κατηγορούμενοι που σχετίζονται με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι συνήγοροι κρίνουν αναγκαία την παρουσία τους, καθώς το προσεχές διάστημα θα καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία της αναγνώρισης προσώπων.
“Ναι” στην παρουσία των κατηγορουμένων είχε πει, μέσω πρότασης της, και η εισαγγελέας της έδρας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου.
Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διαφώνησαν πάντως με την εισαγγελική πρόταση, εκτιμώντας ότι η καθημερινή παρουσία των εντολέων τους στο δικαστήριο θα τους προκαλέσει εργασιακά προβλήματα, με προφανείς οικονομικές συνέπειες. Οι ίδιοι διερωτήθηκαν για ποιο λόγο το συγκεκριμένο αίτημα δεν υποβλήθηκε νωρίτερα, ενώ άφησαν αιχμές για παρεμβάσεις στη διαδικασία κατάθεσης από μάρτυρες. “Μην αφήνεται αιχμές να αιωρούνται. Να είστε σαφείς”, σχολίασε η πρόεδρος.
Οι συγκεκριμένοι συνήγοροι αξιοποίησαν ως επιχείρημα τη δημοσίευση φωτογραφιών των εν λόγω κατηγορουμένων στον Τύπο και τη μη αναγνώριση τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον ένας εκ των 68 κατηγορουμένων έδινε το “παρών” στη δίκη την Παρασκευή.