Μάγδα Φύσσα: Οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις για την καθυστέρηση της δίκης

synenteyxh_2_6_2016Συνέντευξη Τύπου απο τους συνήγορους της Πολιτικής Αγωγής της Δίκης της Χρυσής Αυγής, μαζί με την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, στην ΕΣΗΕΑ, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ).

(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 2/6/2016)

Απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα ζήτησε η κυρία Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Κερατσίνι, διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρησης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού η οικογένεια Φύσσα με τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, η κυρία Φύσσα χαρακτήρισε τη δολοφονία «πολιτική» και τόνισε ότι δεν έχει που αλλού να στραφεί, ύστερα και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, με τις οποίες απεκδύθηκε την ευθύνη για τον ορισμό αίθουσας για τη διεξαγωγή της δίκης.

«Δεν βλέπουμε να υπάρχει λύση, κανένας αρμόδιος δεν κάνει κάτι …  Κι αφού δεν μπορεί ο υπουργός, αν θέλουν, ας μου δώσουν μια απάντηση», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Φύσσα. «Ο Παύλος δολοφονήθηκε από μια εγκληματική οργάνωση, που είναι κόμμα, είναι στη Βουλή».

Η ίδια αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια από τις προκλήσεις και τις ειρωνείες της άλλης πλευράς, μέσα κι έξω από το δικαστήριο, γεγονός που έχει ως συνέπεια να μην παρακολουθεί τις συνεδριάσεις, «καθώς δεν αντέχει», ο πατέρας του Παύλου Φύσσα.

«Είμαι εδώ ως πολίτης, και μητέρα του Παύλου, και θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου πόνο και την αδικία που ζούμε αυτόν τον καιρό», πρόσθεσε.

Δριμύ κατηγορώ και από την Πολιτική Αγωγή

Δριμύ ήταν πάντως το κατηγορώ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη στάση που έχει τηρήσει ως προς το θέμα της μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό. Ο ορισμός μόλις πέντε δικάσιμων εντός του Ιουνίου, και αυτές πάλι στον Κορυδαλλό, έχει λειτουργήσει ως θρυαλλίδα, καθώς η Πολιτική Αγωγή διαβλέπει προσπάθεια υπονόμευσης και υποβάθμισης της δίκης.

Ο κ. Κώστας Παπαδάκης (εκπρόσωπος των αιγυπτίων ψαράδων που υπέστησαν επίθεση) έκανε λόγο για «ατελείωτο εμπαιγμό» τόσο από το υπουργείο, όσο και από τον διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών κ. Νικόλαο Δαύρο, ενώ χαρακτήρισε θεσμική ασέβεια τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου περί «διαρροών» από το δικαστήριο. Ο συνήγορος εξήγησε ότι κάθε άλλο παρά για διαρροές μπορούμε να μιλάμε, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη έχει διατυπώσει από έδρας τα αιτήματα επιτάχυνσης της διαδικασίας, μεταφοράς της σε άλλη δικαστική αίθουσα, καθώς και απαλλαγής των συμμετεχόντων δικαστών από άλλες υποθέσεις. Ο κ. Παπαδάκης, προσυπογράφοντας τις ενέργειες της προέδρου, συμπλήρωσε ότι το σχετικό αίτημα για τη μεταφορά της δίκης το έχει αποστείλει ο ίδιος από τις 18.12.2015 στον υπουργό Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά του να καταρρίψει σχετικό επιχείρημα του κ. Παρασκευόπουλου.

Σύσσωμη η Πολιτική Αγωγή ζήτησε τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, και αποκλειστική χρήση της αίθουσας.

«Δεν αναιρούν τη θεσμική ευθύνη του υπουργού οι χθεσινές δηλώσεις», έκρινε ο κ. Άγγελος Βρεττός (ΠΑΜΕ – επίθεση στο Πέραμα), εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, μιλώντας για προσπάθεια απονεύρωσης της δικής από τον πολιτικό της χαρακτήρα. «Η υπονόμευση της συγκεκριμένης διαδικασίας από την Πολιτεία θα πρέπει να σημάνει συναγερμό», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι μια συνηθισμένη ποινική διαδικασία.

«Αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύουν», είπε παίρνοντας τον λόγο ο συνήγορος κ. Ανδρέας Τζέλλης (οικογένεια Φυσσα). «Τι έλεγε ο υπουργός τον Απρίλιο – Μάιο του 2015;». Ο ίδιος τόνισε ότι το βασικό είναι οι δικάσιμοι, ενώ μίλησε για «μπαλάκι που προκαλεί βαθιά θλίψη».

Την καθυστέρηση της δίκης σε αριθμούς επέλεξε να αποτυπώσει η κυρία Ελευθερία Κουμάντου, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου της δίκης GoldenDawnWatch. Η δημοσιογράφος στηλίτευσε τις πέντε νέους δικάσιμους του Ιουνίου στον αντίποδα των 10-12 που διεξάγονταν μηνιαίως, ενώ θύμισε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία – με 63 συνεδριάσεις μέσα σε ένα χρόνο (συμπληρώθηκε τον Απρίλιο) –  έχει κολλήσει στην εξέταση του 17ου μάρτυρα κατηγορίας, όταν ο συνολικός τους αριθμός αγγίζει τους 132.

«Η πρόχειρη και κακή επιλογή της αίθουσας στον Κορυδαλλό, με την έλλειψη διακεκριμένων χωρών για τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους, έχει καταδειχθεί και από τους προπηλακισμούς και τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί», επεσήμανε η κυρία Κουμάντου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.