Οι «σεσημασμένοι» και το αθάνατο βαθύ κράτος

xrysi_avgi-astynomiaINTIME NEWS/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 30/5/2016)

Τηρούνται από την αστυνομία φάκελοι και φωτογραφίες «σεσημασμένων προσώπων» που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις;

Το σοβαρό αυτό ερώτημα απηύθυνε προ ημερών προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, εκπροσωπώντας νομικά τον πολιτικό σχηματισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το ερώτημα τέθηκε στον υπουργό με βάση ένα υπηρεσιακό σημείωμα που παραπέμπει σε άλλες εποχές και το οποίο έστειλε ανήμερα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 το αστυνομικό τμήμα Πετρούπολης στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Ο διοικητής του τμήματος λοιπόν ζητά από το αρμόδιο τμήμα Μεθοδικοτήτων-Φωτογραφικού να επιδείξει «φωτογραφίες σεσημασμένων ατόμων, μελών του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στον Κουράκο Αθανάσιο».

Σκάνδαλο

Και εάν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τηρούνται ή ότι τηρούνταν στο παρελθόν από την ΕΛ.ΑΣ τέτοιοι φάκελοι θα πρόκειται φυσικά για σκάνδαλο.

Από εκεί και πέρα, δεν είναι καινούργιο το γεγονός της ύπαρξης θυλάκων στην αστυνομία που εξακολουθούν να νοσταλγούν τον τρόπο διοίκησης του μετεμφυλιακού κράτους και την κατηγοριοποίηση «σεσημασμένων» πολιτών ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και την κομματική τους ένταξη.

Αυτό όμως που είναι καινούργιο είναι ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα ζητά να επιδειχθούν οι φωτογραφίες μελών ενός αριστερού πολιτικού σχηματισμού στη Χρυσή Αυγή.

Γιατί βέβαια ο Αθανάσιος Κουράκος είναι γνωστό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης, υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικού Τομέα στην Αττική.

Και βρισκόμαστε στην περίοδο όπου έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ασκηθεί οι ποινικές διώξεις σε βάρος των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης.

Ακόμη, το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Ι. Ντογιάκου, το οποίο χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, έχει ήδη εκδοθεί προ μηνών και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο παραπέμπει τους κατηγορούμενους στη δίκη, θα εκδοθεί μετά από 20 μέρες και συγκεκριμένα στις 4 Φεβρουαρίου 2015.

Παρ’ όλα αυτά ο διοικητής του Α.Τ. Πετρούπολης ζητά να επιδειχθούν στον χρυσαυγίτη φωτογραφίες μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν είναι πασίγνωστο ότι τα στελέχη της Αριστεράς αποτελούν στόχους για τη ναζιστική οργάνωση.

Το ιστορικό

Ολο αυτό βέβαια ξεκινά από μια μήνυση του Κουράκου εναντίον της Κατερίνας Πατρικίου, πρώην δημοτικής συμβούλου Πετρούπολης και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο χρυσαυγίτης ισχυρίστηκε ότι, ανήμερα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 που ανέδειξαν για πρώτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δέχτηκε επίθεση από 12 αγνώστους έξω από το 1ο ΕΠΑΛ Πετρούπολης και ότι αυτοί του έκλεψαν και το κινητό του τηλέφωνο.

Δεν αναγνώρισε κανέναν από τους επιτιθέμενους, αλλά κατηγόρησε ως ηθικό αυτουργό την Κατερίνα Πατρικίου.

Η ίδια πάντως αναφέρει ότι δεν ήταν καν μπροστά στο περιστατικό.

Και κάπως έτσι η κ. Πατρικίου βρέθηκε να κατηγορείται σήμερα για ηθική αυτουργία σε ληστεία και σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, ο Κουράκος κατέθεσε για εκείνη ότι «ξέρω ότι είναι μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί και παλιότερα είχαμε διένεξη για τα κομματικά και έχουμε και εκκρεμές δικαστήριο».

Αλλά αυτό που επί της ουσίας έγινε κατανοητό είναι ότι είχε προηγούμενα μαζί της.

Το θέμα είναι ότι δύο μέρες μετά το επεισόδιο και τη διατύπωση του αιτήματος του Α.Τ. Πετρούπολης περί «σεσημασμένων μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», ο Κουράκος πράγματι προσήλθε στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, όπου του επιδείχθηκαν φωτογραφίες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο τμήμα Μεθοδικοτήτων-Φωτογραφικού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το περιεχόμενό τους.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο τμήμα απαντά στο Α.Τ. Πετρούπολης ότι επιδείχθηκαν στον χρυσαυγίτη φωτογραφίες «των καθ’ έξη και κατ’ επάγγελμα εγκληματιών, προς αναγνώριση της ταυτότητας των αγνώστων ατόμων, εμπλεκομένων στην υπό διερεύνηση υπόθεση», από τις οποίες αυτός δεν αναγνώρισε κάποιον από τους επιδειχθέντες.

«Ομολογία»

Για «ομολογία αστυνομικών υπηρεσιών ότι διατηρούν αρχεία με φωτογραφίες σεσημασμένων προσώπων κατηγοριοποιημένων ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις» κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι «η παραδοχή αυτή αφενός διαλύει τον μύθο ότι δεν υπάρχει πολιτικό φακέλωμα και αφετέρου έρχεται σε προφανή αντίθεση με τη νομοθεσία ευαίσθητων δεδομένων η οποία και απαγορεύει τη δημιουργία αρχείων τέτοιου είδους» και ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη «τυχόν ποινικών ευθυνών εκείνων που με εντολή τους δημιουργήθηκαν τα αρχεία του πολιτικού φακελώματος».

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», διαψεύδουν την τήρηση τέτοιων φακέλων από την ΕΛ.ΑΣ. υπό τη σημερινή πολιτική ηγεσία.

Ως προς το καταγγελλόμενο περιστατικό της περιόδου συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Νίκος Τόσκας έχει ήδη διατάξει ΕΔΕ για το θέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.