Επανέναρξη με νομικά τερτίπια [25/5/2016]

diki_25_5_2016 Να μπλοκάρουν τη δίκη επιχείρησαν χθες οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών | EUROKINISSI.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 26/5/2015)

Με νομικά και ηθικά τερτίπια οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών επιχείρησαν χθες να μπλοκάρουν την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Τεσσεράμισι μήνες μετά τη διακοπή της λόγω της επαναλαμβανόμενης πανελλαδικής απεργίας των δικηγόρων και ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα και τα θύματα των υπόλοιπων εγκληματικών επιθέσεων της ναζιστικής οργάνωσης επιζητούν τη δικαίωση, οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό δικηγόρου τους σε κατηγορουμένους που δεν είχαν.

Με τον Γιώργο Ρουπακιά να λάμπει διά της απουσίας του από το εδώλιο και με μόλις έξι κατηγορουμένους να δηλώνουν παρόντες στη δίκη, η διαδικασία διεκόπη για σήμερα με την έλευση δύο δικηγόρων που διόρισε αυτεπάγγελτα το δικαστήριο χθες το μεσημέρι από τον κατάλογο του ΔΣΑ, όταν η πρόεδρος εξήντλησε κάθε προσπάθεια «ανακύκλωσης» των συνηγόρων από τους ήδη υπάρχοντες στα έδρανα της υπεράσπισης για την οικονομία του χρόνου και για τη γνώση τους στη δικογραφία.

Μάλιστα, οι συνήγοροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν τις άδειες που τελικά παρείχαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά έπειτα από τα συνεχή αιτήματα της πολιτικής αγωγής και κατηγόρησαν τους συνηγόρους των θυμάτων ότι δεν τους ενημέρωσαν για τις άδειες, παρά το γεγονός ότι η δικάσιμος της 20ής Μαΐου διακόπηκε ακριβώς για να ενημερωθούν οι συνήγοροι και από τις δύο πλευρές.

Η πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη πάντως φάνηκε αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία και απέρριψε τις ενστάσεις των δικηγόρων της Χρυσής Αυγής για διακοπή της δίκης, διορίζοντας αντικαταστάτες δικηγόρους για τους κατηγορουμένους Γ. Αγγο, Γ. Σταμπέλο και Γ. Πετράκη, οι οποίοι εμφανίστηκαν χωρίς συνηγόρους.

Οι δικηγόροι, που είναι ήδη συνήγοροι χρυσαυγιτών, αρνήθηκαν τον διορισμό τους, επικαλούμενοι είτε φόρτο εργασίας, είτε συνειδησιακούς λόγους, είτε σύγκρουση συμφερόντων, ενώ ένας εξ αυτών επικαλέστηκε τη συνταξιοδότησή του τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Και παρ’ ότι η πρόεδρος επέμεινε καλώντας τους να συμμορφωθούν και ενημερώνοντάς τους ότι θα ερευνηθεί η άρνησή τους, υποχρεώθηκε τελικά να προσφύγει στον κατάλογο διορισμών δικηγόρων του Συλλόγου των Αθηνών. Σήμερα αναμένεται η άφιξη στο δικαστήριο τον διορισθεισών συνηγόρων, οι οποίες εφόσον αποδεχτούν τον διορισμό θα ζητήσουν πίστωση χρόνου -δηλαδή νέα διακοπή- για να μελετήσουν την ογκωδέστατη δικογραφία.

One thought on “Επανέναρξη με νομικά τερτίπια [25/5/2016]

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.