Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και το αντιφασιστικό κίνημα

peiraias_antifa(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη, 17/4/2016)

Η προηγούμενη βδομάδα σημαδεύτηκε από τις απόπειρες των νεοναζί, της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο, να βγουν από τις τρύπες τους και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον Πειραιά, στη Χίο και αλλού.

Η τελευταία φορά που είχαν επιχειρήσει να κάνουν κάτι ανάλογο, ήταν λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ήταν όμως τέτοια η δύναμη του κινημάτος αλληλεγγύης που πλημμύρισε τα σπίτια και τις καρδιές το καλοκαίρι, και τέτοια η αποφασιστικότητα του αντιφασιστικού κινήματος που τους έφραξε το δρόμο, ώστε όλες τους οι απόπειρες ναυάγησαν. Από τη Βικτώρια και την Αθήνα μέχρι τη Λέσβο και τα νησιά, οι φασίστες απομονώθηκαν. Ακόμα και στην Κω, στην οποία έριξαν όλες τους τις δυνάμεις, αυτό που κυριάρχησε στο τέλος ήταν η αλληλεγγύη.

Η σημερινή τους νέα απόπειρα να ξαναβγούν από τους υπονόμους αποτελεί συνεπακόλουθο τριών πραγμάτων. Είναι, καταρχάς, το απότοκο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας για μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών, δημιουργία κλειστών στρατοπέδων κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας, σκλήρυνση και ένταση της δολοφονικής πολιτικής των κλειστών συνόρων μέσω της ενίσχυσης της Φρόντεξ και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Την ψήφιση, ανήμερα πρωταπριλιάς, του ρατσιστικού νομοσχεδίου που διευκολύνει την εφαρμογή αυτή της άθλιας συμφωνίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της κυβέρνησης στη Βουλή, ακολούθησαν οι απόπειρες άμεσης εφαρμογής του – που αμέσως γκρέμισαν τις όποιες ψευδαισθήσεις έσπερνε η κυβέρνηση για τον τάχα «προοδευτικό» του χαρακτήρα: Στις 4 Απριλίου 2016, μέρα ντροπής, παρουσία δεκάδων ΜΜΕ ώστε να σταλεί το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, μετανάστες και πρόσφυγες απελάθηκαν μαζικά από τα νησιά-σύμβολα της αλληλεγγύης στο «ασφαλές» κράτος του Ερντογάν, φρουρούμενοι από ανθρωποφύλακες που φορούσαν μάσκες και περιβραχιόνια της Φρόντεξ.

Το μήνυμα είχε και άλλον αποδέκτη. Το κίνημα αλληλεγγύης που δεν θέλει να καταπιεί το κώνειο του Τσίπρα και της ΕΕ. Και γι’ αυτό μέρα τη μέρα κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον του: Από την «πιστοποίηση» των αλληλέγγυων και των εθελοντών περάσαμε στις κατηγορίες για «υποκινητές» και «προβοκάτορες» (που εμποδίζουν το ευγενές έργο της κυβέρνησης να αδειάσει τους δημόσιους χώρους από τους πρόσφυγες και να τους μαντρώσει σε άθλια στρατόπεδα) για να καταλήξουμε σε προσαγωγές, απαγορεύσεις εισόδου και τη βία των ΜΑΤ. Στη Λέσβο, τελικά το νόμπελ της κυβέρνησης και της ΕΕ για την αλληλεγγύη του κόσμου ήταν η εγκατάσταση στο νησί 50 CRS, των περιβόητων γαλλικών ΜΑΤ δηλαδή που ματοκυλάνε τις τελευταίες μέρες τις διαδηλώσεις στο Παρίσι.

Θερμοκήπιο

Αυτή η πολιτική είναι θερμποκήπιο για την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α στους δρόμους. Ένα θερμοκήπιο που ποτίζεται συστηματικά από τη ρατσιστική αντιπολίτευση και τις δημαγωγίες της «φιλελεύθερης» κατά τα άλλα Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια προστατεύεται από το θαμπό αδιαφανές περίβλημα προστασίας, ανοχής και ενίοτε συνεργασίας με την οποία το περιβάλλουν η δικαστική εξουσία και η αστυνομία. Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς σε αυτούς τους τρεις παράγοντες και ένα τέταρτο, τον άθλιο ρόλο επιχειρηματικών συμφερόντων και ΜΜΕ, δυστυχώς και της δημόσιας τηλεόρασης, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την εγκληματική συμμορία της Χ.Α σαν νόμιμο κόμμα.

Συνοψίζοντας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τρέχει να εφαρμόσει τη ρατσιστική συμφωνία με την ΕΕ λέγοντας στους πρόσφυγες αδειάστε τα λιμάνια και μπείτε σε στρατόπεδα. Η Νέα Δημοκρατία παίζει το χαρτί του ρατσισμού απαιτώντας από την κυβέρνηση σκληρότερη αντιμετώπιση, κινητοποιώντας τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της εκλογικής της βάσης και φτάνοντας στο σημείο παράγοντές της να πρωτοστατούν σε ρατσιστικές επιθέσεις όπως αυτές που είδαμε στη Χίο. Οι φασίστες τρέχουν να τα καρπωθούν πολιτικά διεκδικώντας ότι αυτοί θα «αδειάσουν» το λιμάνι από τους πρόσφυγες και τους, κατά την κυβέρνηση, «ανεύθυνους» συμπαραστάτες τους. ‘Εχοντας την έμπρακτη διευκόλυνση της δικαστικής εξουσίας (που με τις τελευταίες διευκολύνσεις του συμβουλίου εφετών στους περιοριστικούς τους όρους έχει αφήσει τους κατηγορούμενους νεοναζί βουλευτές να καθοδηγούν ανενόχλητοι νέες δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτές που είδαμε έξω από το Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά) σε αγαστή συνεργασία, βέβαια, με τα ΜΑΤ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Τόσκα.

Η δύναμη που μπορεί να απομονώσει τους φασίστες στον Πειραιά και παντού είναι η κινητοποίηση ενός ΜΑΖΙΚΟΥ κινήματος με αιχμή τα συνδικάτα, όπως ακριβώς είδαμε να συμβαίνει το Σεπτέμβρη του 2013 μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν οι απεργοί πλημμύριζαν τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και τα αντιφασιστικά συνθήματα βροντοφωνάζονταν στις πορείες των συνδικάτων. Ενός κινήματος που θα παλεύει ταυτόχρονα τα μνημόνια λιτότητας και ρατσισμού της κυβέρνησης και τους φασίστες. Απαιτώντας, όχι μόνο περιοριστικούς όρους, αλλά να μπουν ξανά στη φυλακή οι υπόδικοι κατηγορούμενοι νεοναζί που συνεχίζουν αμετανόητα να επιτίθενται με σιδερόβεργες, ρόπαλα -και εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Χίο.

Ενός κινήματος που θα σπάει την παράλυση που φέρνει στους χιλιάδες ανθρώπους της αλληλεγγύης η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και θα παίρνει πρωτοβουλίες οργανώνοντας με μαζικούς όρους την αντίσταση και μην επιτρέποντας εξελίξεις όπως αυτές στη Χίο (όπου το κλίμα δυστυχώς καθόρισε ένα συνοθύλευμα 150-200 φασιστών της Χ.Α, παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας και μπράβων που σε συνεργασία με τα ΜΑΤ τρομοκράτησαν πρόσφυγες, αλληλέγγυους και εθελοντές).

Τώρα είναι η στιγμή τα σωματεία να μπουν μπροστά, κινητοποιώντας όλα τα μέλη τους, ξεσηκώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, συνεχίζοντας την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες όπως έκαναν τους προηγούμενους μήνες και ταυτόχρονα κατεβαίνοντας μαζικά στο δρόμο όπου οι φασίστες κάνουν την εμφάνισή τους. Ούτε βήμα πίσω!

Το αντιφασιστικό κίνημα

Με αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή που κάλεσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΠΕΝΕΝ, η ΟΡΜΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατάφεραν οι αντιφασίστες του Πειραιά να φράξουν το δρόμο στην απόπειρα της Χρυσής Αυγής να βαδίσει προς το Λιμάνι για να προχωρήσει σε πογκρόμ κατά των προσφύγων την Παρασκευή 8 Απρίλη. Η αντιφασιστική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στο Σταθμό του ΗΣΑΠ.

Αντίστοιχα απέτυχε και η σύναξη μίσους που επιχείρησε να κάνει την Κυριακή 10/4 το νεοφασιστικό μόρφωμα Λ.Ε.Π.ΕΝ. στον ΗΣΑΠ του Πειραιά, χάρη στην κινητοποίηση των αντιφασιστών που από το μεσημέρι κατέλαβαν το χώρο της συγκέντρωσης.

Και στις δύο φασιστικές συνάξεις οι διευκολύνσεις της αστυνομίας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ειδικά την Παρασκευή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με το Δήμαρχο Μώραλη, έδωσαν την πλήρη κάλυψη για να γίνει η σύναξη μίσους κατά των προσφύγων, με ομιλητές τον φύρερ Μιχαλολιάκο, το Λαγό και τον Κασιδιάρη. Επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να στήσει εξέδρα δίπλα ακριβώς στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και στη συνέχεια σε μία δράκα δολοφόνων να επιτεθούν σε αντιφασίστες και δημοσιογράφους, ενώ τα ΜΑΤ παρακολουθούσαν την επίθεση, ρίχνοντας χημικά και γκλοπιές αγκαλιά με τους Χρυσαυγίτες. Τον μόνο που βρήκαν να προσαγάγουν ήταν έναν αντιφασίστα διαδηλωτή.

“Η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόμενη την ανοχή της κυβέρνησης και την προστασία – συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον εγκληματικό της χαρακτήρα. Η ΠΕΝΕΝ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης να πάρουν θέση στις νεοφασιστικές προκλήσεις των υποδίκων Χρυσαυγιτών. Καλούμε το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα, τις Αυτοδιοικητικές αρχές, τις αντιφασιστικές κινήσεις να πρωτοστατήσουν στην πάλη για την απομόνωση του νεοναζισμού με όποια μορφή εμφανίζεται, να σηκώσουν τείχος αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, καλούμε τον λαό και τους εργαζομένους να αποκηρύξουν τις μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές κραυγές των νεοφασιστών”, καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ.

Καταγγελία για τη συνεργασία αστυνομίας και Χρυσής Αυγής έκανε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, η Δημοτική Κίνηση “Το Λιμάνι της Αγωνίας”, ενώ ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τα επεισόδια της Παρασκευής 8 Απρίλη στον Πειραιά κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να μάθουν αν έχει διαταχθεί ΕΔΕ σε βάρος των μελών των ΜΑΤ για τα επεισόδια και αν έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση σε βάρος και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που μετείχαν. Μέχρι και την Τρίτη 12/4 που η Εργατική Αληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο δεν είχε γίνει καμία σύλληψη Χρυσαυγίτη.

Δήλωση του Τάκη Ζώτου, δικηγόρου Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής

“Οι Χρυσαυγίτες, παρά το γεγονός ότι είναι υπόδικοι, παρά το γεγονός ότι είναι έξω με περιοριστικούς όρους, τολμάνε και ξαναβγαίνουν στο δρόμο δημόσια, όπως έκαναν την περασμένη Παρασκευή στον Πειραιά. Ο Κασιδιάρης υποτίθεται ότι δεν συμμετείχε στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής, επειδή έχει περιοριστικό όρο να μην συμμετέχει σε καμία εκδήλωση της Χρυσής Αυγής. Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δικαστικών αρχών είπαν ότι τη συγκέντρωση στον Πειραιά δεν την έκανε η Χρυσή Αυγή αλλά η «Επιτροπή Μνήμης». Όμως στο πόντιουμ που μιλούσαν ο Κασιδιάρης, ο Μιχαλολιάκος και οι λοιποί έγραφε: Χρυσή Αυγή. Και στο τέλος είπαν τον ύμνο της Χρυσής Αυγής. Είναι λοιπόν κοροϊδία. Άρα η απαίτηση είναι ο Τόσκας, ο Παρασκευόπουλος, το Δικαστικό Συμβούλιο να προχωρήσουν άμεσα σε προφυλάκιση όσων παραβιάσανε τους περιοριστικούς όρους”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.