Αναδημοσιεύουμε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σχετικά με τη δικη της Χρυσής Αυγής με αφορμή την επικείμενη αποφυλάκιση Ρουπακιά.
————————————-
Παρασκευόπουλος: Προσπάθειες ταχύτερης διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής
(Κείμενο: megatv.com, 21/2/2016)
Για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, μίλησε στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Ο κ. Παρασκευόπουλος απέδωσε, μεταξύ άλλων, την εξέλιξη αυτή σε “ένα γενικότερο πρόβλημα βραδύτητας της ελληνικής Δικαιοσύνης”, αλλά και στο γεγονός ότι ότι δεν υπάρχουν “μεγάλες αίθουσες για τη διεξαγωγή δικών με πολλούς κατηγορουμένους, πολλούς μάρτυρες, δικηγόρους κ.λπ.”.
“Καταρχήν έχουμε ένα γενικό πρόβλημα βραδύτητας της ελληνικής Δικαιοσύνης, ίσως είναι το κυριότερο πρόβλημά της. Έχουν σωρευτεί πολλές υποθέσεις από παλιές καθυστερήσεις με ένα φορτίο σημαντικό και κάποιες από όλες τις υποθέσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις άλλες λόγω κοινωνικής βαρύτητας, ακόμη και πολιτικής βαρύτητας, όπως είναι η συγκεκριμένη υπόθεση”, ανέφερε και πρόσθεσε:
“Πέρα από το γενικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε κι άλλα. Δηλαδή δεν έχουμε μεγάλες αίθουσες για τη διεξαγωγή δικών με πολλούς κατηγορουμένους, πολλούς μάρτυρες, δικηγόρους κ.λπ. Αυτό μειώνει τη δυνατότητα των μεγάλων υποθέσεων να προχωρούν γρήγορα γιατί κάθε φορά που φτάνουμε στην ημέρα της δίκης και δεν αρκεί βέβαια μια μέρα για να περατωθεί αυτή με τόσους μάρτυρες, η επόμενη δικάσιμος δεν μπορεί να είναι την επόμενη μέρα επειδή οι δίκες εναλλάσσονται στην ίδια αίθουσα καθώς οι αίθουσες δεν επαρκούν”.
Τόνισε, πάντως, ότι συνεχίζεται “η προσπάθεια για τη διεξαγωγή της δίκης με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο”. “Θα έχω και πάλι επαφές με τις δικαστικές αρχές για να προσπαθήσουμε να δούμε δυνατότητες επιτάχυνσης των ρυθμών των συνηθισμένων”, σημείωσε.
Ερωτηθείς τι θα έλεγε στη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, η οποία μιλώντας στο MEGA έξεφρασε την οργή και την αγανάκτησή της για την αποφυλάκιση Ρουπακιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε:
“Θα ήμουν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και ότι θα μπορούσα να πω θα ήταν ανθρώπινο και όχι σχετικό με τη δίκη”.
————————————-
Ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σχετικά με την αποφυλάκιση των εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της “Χρυσής Αυγής”, Γ. Ρουπακιά.
“Μετά τον θόρυβο, ο οποίος έχει προκύψει, εξαιτίας της αποφυλάκισης του εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», Γ. Ρουπακιά, θα ήθελα να επισημάνω τα κάτωθι:
Κατά του εν λόγω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικων Αθηνων, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρ. 187 παρ. 1-3 π.κ.) και μετά την απολογία του, στα πλαίσια διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ’ αριθμ. 10/15-10- 2013 ένταλμα του ανακριτή Αθηνων, του ν. 4022/2011.
Περαιτέρω, κατά του ιδίου ως άνω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικων Πειραιά, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του Παύλου Φύσσα και μετά την απολογία του, στα πλαίσια της διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ’ αριθμ. 15/21-9- 2013 ένταλμα του ανακριτή Πειραιά. Σε εκτέλεση του τελευταίου αυτού εντάλματος, κρατήθηκε προσωρινά, μέχρι την 18-3-2015, οπότε συμπληρώθηκε ο μέγιστος προβλεπόμενος χρόνος προσωρινής κράτησης του 18μήνου και στη συνέχεια κρατήθηκε, σε εκτέλεση του προαναφερθέντος υπ’ αριθμ. 10/2013 εντάλματος του ανακριτή Αθηνων. Με το υπ’ αριθμ. 1448/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετων Αθηνων, διατάχθηκε η εξακολούθηση της προσωρινής του κράτησης, όσον αφορά το ένταλμα αυτό, για έξι ακόμη μήνες, δηλ. μέχρι 18-3-2016.
Δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της προσωρινής κράτησης από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών δεν υπάρχει, διότι για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη και κατά συνέπεια η προσωρινή κράτηση δεν δύναται να υπερΒεί το ένα έτος (μέχρι 18-3-2016), ενώ ήδη είχε συμπληρωθεί, όπως προαναφέρθηκε, το 18μηνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.
Η μόνη δυνατότητα που είχε το Συμβούλιο Εφετών (και αυτό έπραξε) ήταν, με το υπ’ αριθμ. 260/2016 Βούλευμα, να διατάξει όπως, μετά την συμπλήρωση του ως άνω ορίου της προσωρινής κράτησης (18 μήνες συν 12 μήνες, σύνολο 30 μήνες) επιβληθούν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι του κατ’ οίκον περιορισμού στην κατοικία του, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, με δυνατότητα εξόδου μόνο για την μετάΒασή του στο Δικαστήριο, κατά τις ημέρες των δικασίμων, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η δίκη της «Χρυσής Αυγής» άρχισε να διεξάγεται στις 20 Απριλίου 2015. Ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και των μαρτύρων καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης δίκης, σε συνάρτηση με την έλλειψη αιθουσών, η οποία έχει προκύψει, εξ αιτίας των μεγάλων δικών, οι οποίες διεξάγονται παράλληλα, με συνέπεια οι συνθέσεις κάθε δίκης να μην δύνανται να δικάζουν καθημερινά, όπως οι Δικαστές και Εισαγγελείς το επιθυμούν, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα, τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και πολλές άλλες σοβαρές υποθέσεις να καθυστερούν στην εκδίκασή τους.
Βεβαίως, μετά την έναρξη της αποχής των Δικηγόρων, έχει διακοπεί εκ του λόγου αυτού, η περαιτέρω συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής», παρά το γεγονός ότι η Προεδρεύουσα Εφέτης απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αίτησή της (έλαβε αριθμ. πρωτ. 1082/22-1- 2016), με την οποίο υπογράμμισε το κοτεπείγον κοι τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου και εζήτησε να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, για να συνεχισθεί η δίκη, πλην όμως ουδεμία σχετική απάντηση έλαβε ενώ, στη συνέχεια, όλες οι αιτήσεις των συνηγόρων που υποβλήθηκαν προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για την χορήγηση σχετικής αδείας, σχετικά με την δίκη αυτή για τις δικασίμους των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, απορρίφθηκαν.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο:
α) οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να χορηγήσουν άδεια στους δικηγόρους τόσο προς συνέχιση της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όσο και κάθε άλλης υπόθεσης, στην οποία δικάζονται προσωρινά κρατούμενοι ή υπάρχει κίνδυνος παραγροφής.
β) η Εκτελεστική Εξουσία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξευρέσεως επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, κυρίως στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη παρομοίων περιπτώσεων και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις.”
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.