Μάρτυρας-κλειδί ζητά προστασία για να καταθέσει στοιχεία-φωτιά

(Κείμενο: Μαρία Ψαρά, Λευτέρης Μπιντέλας, Έθνος, 31/1/2016)

Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει στο φως της δημοσιότητας μία νέα μαρτυρία πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Μάρτυρας-κλειδί ζητά προστασία για να καταθέσει στοιχεία-φωτιάΤα πλήρη στοιχεία του πρώην μέλους του ναζιστικού μορφώματος είναι στη διάθεση της εφημερίδας, τα οποία ωστόσο δεν αποκαλύπτει για ευνόητους λόγους, καθώς ο νέος μάρτυρας υποστηρίζει ότι επί δύο και πλέον έτη δέχεται απειλές για τη ζωή του. Μολονότι ο νέος μάρτυρας με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» καταθέτει στοιχεία – φωτιά, τόσο για τη βραδιά της άγριας δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα ράπερ, όσο και για παράνομες δράσεις του μορφώματος, το πρώην μέλος αναφέρει ότι προτίθεται να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει, με την προϋπόθεση να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Οπως υποστηρίζει, ο ίδιος φοβάται για τη ζωή του, καθώς τον απειλούν και τον εκβιάζουν, όπως και πολλούς άλλους χρυσαυγίτες.

«Υπήρξα στέλεχος της Χρυσής Αυγής επί μία δεκαετία. Το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν εκεί, συμμετείχα στην επίθεση. Είδα τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη να βρίσκεται στο σημείο, στην Παναγή Τσαλδάρη και να μιλάει με τον υπεύθυνο ασφαλείας της τοπικής οργάνωσης. Υστερα τον είδα να φεύγει, πριν τη δολοφονία, με ένα μηχανάκι μάρκας Yamaha, τύπου ΧΤ, σε χρώματα μαύρο και κόκκινο. Οι χρυσαυγίτες φορούσαμε στολές παραλλαγής, κρατούσαμε κράνη και ρόπαλα. Επιτεθήκαμε στον Φύσσα και την παρέα του. Προσπαθούσαν να αμυνθούν.

Ο Φύσσας ήταν εύσωμος και δεν μπορούσαν να τον ρίξουν κάτω με τα χτυπήματα. Σε κοντινή απόσταση βρισκόντουσαν αστυνομικοί και μου είχε κάνει εντύπωση που έμειναν άπραγοι. Ο Ρουπακιάς ήταν ήδη στην Τσαλδάρη, είχε έρθει με το αυτοκίνητό του. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν και ο υπεύθυνος ασφαλείας, που τον φώναζαν Τσιχ. Σε κάποια στιγμή, κάποιος από τους χρυσαυγίτες φώναξε “μπάτσοι” και νόμιζα ότι θα διαλυθούμε. Εκείνη τη στιγμή εγώ έφυγα μόνος μου, αλλά είδα χρυσαυγίτες να τρέχουν προς τα στενά για να κρυφτούν. Δεν είδα ποιοι συνελήφθησαν, δεν ξέρω ποιοι έμειναν. Ξέρω ότι ο Ρουπακιάς είχε μείνει πίσω.

Μάρτυρας-κλειδί ζητά προστασία για να καταθέσει στοιχεία-φωτιά«Περίμενα να με συλλάβουν»

Την επόμενη μέρα περίμενα πότε θα έρθουν να με συλλάβουν. Δεν ήρθαν ποτέ». Το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής σπάει τη σιωπή του έπειτα από τόσο καιρό και τα όσα ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» επιβεβαιώνουν πλήρως την οργανωμένη δράση Ταγμάτων Εφόδου, αλλά και ότι ο 34χρονος μουσικός από την Αμφιάλη ήταν στοχοποιημένος. «Ξέρω ότι ο Φύσσας έπρεπε να φύγει.

Δεν μπορούσαν να ανεχτούν να υπάρχει στη Νίκαια ένας τύπος που τραγουδούσε κατά της Χρυσής Αυγής. Δεν ξέρω αν είχε πάρει εντολή ο Ρουπακιάς να τον δολοφονήσει εκείνο το βράδυ. Ξέρω ότι είπαν να πάμε να τον ξυλοκοπήσουμε. Ο πυρηνάρχης Νίκαιας, όταν έμαθε ότι πηγαίναμε να βρούμε τον Φύσσα, και επειδή αυτός έβγαζε αντιναζιστικά τραγούδια και κατά της Χρυσής Αυγής, ή έπρεπε να φάει πάρα πολύ ξύλο, να φτάσει δηλαδή λίγο πριν τον θάνατο, το οποίο δεν καταφέρναμε επειδή ήταν πολύ εύσωμος ή έπρεπε να φύγει, δηλαδή να πεθάνει. Ο άνθρωπος αυτός ήταν πολύ εύσωμος, μας χτύπαγε ανελέητα και κάποιος έπρεπε να πάρει την απόφαση να το κάνει. Πιστεύω ότι ο Ρουπακιάς πήρε την απόφαση αυτόβουλα να το κάνει… Κατόπιν εντολής, το πήρε πάνω του», λέει το πρώην στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος.

«Μας έδιναν στρατιωτικά παραγγέλματα, πηγαίναμε παντού με βηματισμό και παραγγέλματα... Το να βγαίνουμε σαν Τάγμα Εφόδου και να ξυλοκοπούμε σχεδόν μέχρι θανάτου  πάκια  (σ.σ.: Πακιστανούς) ήταν καθημε«Μας έδιναν στρατιωτικά παραγγέλματα, πηγαίναμε παντού με βηματισμό και παραγγέλματα… Το να βγαίνουμε σαν Τάγμα Εφόδου και να ξυλοκοπούμε σχεδόν μέχρι θανάτου “πάκια” (σ.σ.: Πακιστανούς) ήταν καθημερινότητα».

Ωστόσο, το πιο σοκαριστικό που αποκαλύπτει ο μάρτυρας είναι ότι στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής ήταν γνωστό ότι ο Ρουπακιάς ζητούσε από τους ανωτέρους του να του «δώσουν» κάποιον να σκοτώσει. «Δώστε μου κάποιον να σκοτώσω», έλεγε συχνά ο Ρουπακιάςσύμφωνα με τον μάρτυρα. Ο Ρουπακιάς εργαζόταν και στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λ. Μεσογείων, όπως και ο πυρηνάρχης του, Γ. Πατέλης.

Οπως παραδέχεται ο μάρτυρας, η Χρυσή Αυγή είναι μία στρατιωτική οργάνωση και όχι κίνημα ή πολιτικό κόμμα. «Μας έδιναν στρατιωτικά παραγγέλματα, πηγαίναμε παντού με βηματισμό και παραγγέλματα. Ακριβώς όπως στον στρατό. Αυτή η πλύση εγκεφάλου που μας έκαναν, που μας μάθαιναν στη βία, με έκανε άλλο άνθρωπο.

Μάρτυρας-κλειδί ζητά προστασία για να καταθέσει στοιχεία-φωτιάΑυτή τη βία την ένιωσα στο πετσί μου, στο σπίτι μου. Αυτή τη βία την έβγαζα και στην οικογένειά μου, όχι σωματικά, αλλά λεκτικά. Το να βγαίνουμε σαν Τάγμα Εφόδου και να ξυλοκοπούμε σχεδόν μέχρι θανάτου “πάκια” (σ.σ.: Πακιστανούς) ήταν καθημερινότητα, είχε γίνει χόμπι.

Ολοι οι βουλευτές και ο αρχηγός ο Μιχαλολιάκος γνώριζε τι γινότανε. Ολοι μας έλεγαν ότι πίσω από τους Ελληνες βουλευτές, κρύβονται οι Εβραίοι. Ολα όσα κακά γίνονται εναντίον της Ελλάδας, γίνονται από τους Εβραίους, τους οποίους πρέπει να αφανίσουμε. Μας εκπαίδευαν σε αληθινά πυρά, με αληθινά όπλα, περίστροφα, καλάσνικοφ για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Υπάρχουν φωτογραφίες μου με όπλα από μία εκπαίδευση που μας είχαν κάνει. Τότε, μας είχε εκπαιδεύσει και ο (…) αναφέρει το όνομα πρωτοκλασάτου βουλευτή της Χρυσής Αυγής», υποστηρίζει ο μάρτυρας για τα όσα γίνονταν στο φασιστικό μόρφωμα.

Οσο για το αν γνώριζε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ο Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι βουλευτές, για τις εκπαιδεύσεις στα όπλα που γινόντουσαν, τις βιαιοπραγίες και τους ξυλοδαρμούς εναντίον μεταναστών, αναρχικών, αλλά και άλλες παράνομες ενέργειες, το πρώην μέλος του μορφώματος αναφέρει ότι σαφώς και γνώριζαν και σε πολλές από τις επιθέσεις εναντίον αναρχικών ή αντιφασιστών, πρωτοκλασάτοι βουλευτές συμμετείχαν στους ξυλοδαρμούς. «Μαζί μου ήταν ο βουλευτής (…) και ο βουλευτής (…) όταν είχαμε εγκλωβίσει δύο άτομα που συμμετείχαν σε αντιφασιστική πορεία και τους είχαμε στείλει στο νοσοκομείο», λέει ο μάρτυρας. Οπως λέει, όλα καταγραφόντουσα σε βίντεο, τα οποία μετά έβλεπαν και έδιναν τα εύσημα οι ανώτεροι.

Εντολή από την ηγεσία

Αν η ηγεσία του έχει δώσει ευθέως εντολή να επιτεθεί σε μετανάστη, αναφέρει ότι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές. Είχε συμμετάσχει σε αμέτρητες επιθέσεις εναντίον των «εχθρών» του «κινήματος». «Στη Χρυσή Αυγή κανείς δεν έκανε κάτι από μόνος του. Υπήρχε ιεραρχία και οι εντολές ερχόντουσαν μέσω της αλυσίδας των ανωτέρων. Στρατηγός ήταν ο Μιχαλολιάκος και αντιστράτηγος ο Παππάς. Μετά ήταν οι συνταγματάρχηδες και ακολούθως είχαν βαθμούς οι υπόλοιποι. Μόνο όταν είχαμε έγκριση ή εντολή από τον στρατηγό ή τους ανωτέρους μας κάναμε το οτιδήποτε. Ξέρω ότι τον πυρήνα Νίκαιας τον είχαν σαν επίλεκτο πυρήνα. Ολοι τον ζηλεύαμε γιατί ήταν αυτός που καθάριζε σ’ όλα».

Παράλληλα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή έχει «άκρες» παντού, μέσα στην Αστυνομία, στις φυλακές. «Είχαμε πολλούς αστυνομικούς που μας βοηθούσαν και μας έδιναν πληροφορίες για πινακίδες, διευθύνσεις ατόμων που μας “ενδιέφεραν” ή μας “κάλυπταν” όταν δέρναμε αντιφασίστες».

Στην ερώτηση του «Εθνους της Κυριακής» γιατί επέλεξε να καταθέσει έπειτα από 2 και πλέον έτη μετά τη δολοφονία, το πρώην στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος υποστηρίζει ότι δεχόταν συνεχείς απειλές και φοβόταν. «Πολύ πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα είχα αποφασίσει να φύγω, γιατί είχα καταλάβει τι γινότανε. Δεν μπορείς όμως να φύγεις έτσι απλά. Και τώρα που σας μιλάω φοβάμαι για τη ζωή μου, έχω πάρει όμως την απόφαση να βάλω ένα τέλος σ’ αυτό και να κάνω μία νέα αρχή. Να μπορώ να κοιτάω την οικογένειά μου στα μάτια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.