Ο μάρτυρας… θυμήθηκε [11-01-2016]

mpagios Ο αστυνομικός Δημήτρης Μπάγιος τελικά κατέθεσε ότι είδε επίθεση, και όχι συμπλοκή, από τη Χρυσή Αυγή στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του | EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

(Κείμενο: Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 12/1/2016)

Φαίνεται ότι σε έναν βαθμό επανήλθε η μνήμη του αστυνομικού Δημήτρη Μπάγιου, η κατάθεση του οποίου συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κατά την 43η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ετσι λοιπόν, σε αντίθεση με τις αρχικές απαντήσεις του, από τις οποίες ουσιαστικά προέκυπτε ότι δεν είδε τίποτα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 παρ’όλο που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας, τελικά τώρα επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για επίθεση στον Παύλο Φύσσα και στην παρέα του από τη Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι δεν ήταν συμπλοκή αλλά επίθεση και ότι οι 4-5 που επιτέθηκαν στον Φύσσα ήταν «εμφανισιακά ίδιοι» με τους 15-20 χρυσαυγίτες που είχε ακολουθήσει ο ίδιος. Μάλιστα, σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής εάν βρέθηκαν τυχαία εκεί, απάντησε «δεν νομίζω να βρέθηκαν εκεί τυχαία» και συμπλήρωσε ότι για να τους αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί, έπρεπε να έρθει όλη η αστυνομία του Πειραιά διότι «ήταν 50 άτομα με κράνη και ρόπαλα».

Αλλά και όταν ο Β. Οπλαντζάκης, δικηγόρος του κατηγορούμενου Ι. Καζαντζόγλου, επέμεινε ρωτώντας τον μάρτυρα πώς είναι σίγουρος «ότι τα άτομα τα 40-50 ήταν Χ.Α.;» ο αστυνομικός απάντησε: «Πίστευα και πιστεύω ότι ήταν άτομα της Χ.Α.». Και το αιτιολόγησε λέγοντας ότι έχει αυτήν την πεποίθηση «από την όψη τους και όσα έχω δει στην τηλεόραση», ενώ η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη υπενθύμισε ότι αυτό έχει πει και ο συνάδελφός του, μάρτυρας Α. Τσολακίδης.

Και μπορεί να απάντησε αρνητικά στην ερώτηση της υπεράσπισης αν εκείνο το βράδυ είδε κάτι που να παραπέμπει σε στρατιωτική οργάνωση, όμως όταν του επιδείχθηκε σχετική φωτογραφία που απεικονίζει τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «σύμφωνα με αυτά που έχω δει είναι τάγματα εφόδου», ενώ αναγνώρισε τον Κασιδιάρη, λέγοντας ότι είναι «σαν να τους μιλάει και να τους δίνει οδηγίες».

Τον Δ. Μπάγιο διαδέχτηκε στο βήμα του μάρτυρα ο επίσης αστυνομικός της ΔΙΑΣ, Ανδρέας Μπιαγκής. Αρχικά μίλησε για τα 40-50 άτομα που είδε επί της Π. Μελά «με τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής», τα οποία φορούσαν «μαύρα ή σκουρόχρωμα ρούχα και ήταν κοντοκουρεμένοι». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν είδε τα ρόπαλα που κρατούσαν, αλλά κατέθεσε ότι «μας είπαν για ρόπαλα στο σήμα», ενώ τους το είπαν και «οι άλλοι συνάδελφοι».

Οι ερωτήσεις της προέδρου εστίασαν για άλλη μια φορά στην αδράνεια της αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας, με τον μάρτυρα να απαντάει ότι οι αστυνομικοί ήθελαν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να έρθουν ενισχύσεις, ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε», ότι η ομάδα ΔΙΑΣ δεν έχει αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση πλήθους αλλά μόνο «για παρουσία και πρόληψη» και τελικά στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει αυτήν ακριβώς την αδράνεια, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν πιστεύει πως οι πέντε που επιτέθηκαν στον Φύσσα ήταν από τους 15-20 χρυσαυγίτες που έτρεξαν προς την Τσαλδάρη.

«Πιστεύω ότι αν ήταν από αυτούς, οι συνάδελφοι που ήταν μπροστά θα τους είχαν σταματήσει και δεν θα γινόταν η συμπλοκή», είπε. Βέβαια, αμέσως μετά, το πήρε πίσω όταν η πρόεδρος επέμεινε ρωτώντας αν η επίθεση των 5 ατόμων στον Φύσσα ήταν «άσχετο περιστατικό» και ο αστυνομικός απάντησε ότι «όπως αποδείχτηκε μετά, ήταν το ίδιο».

Η δίκη διεκόπη για σήμερα, όμως είναι αμφίβολο αν θα διεξαχθεί, αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην αποχή των δικηγόρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.