Συντονισμένη επιχείρηση υπονόμευσης των μαρτύρων [10-12-2015]

karagiannidou_3(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 11/12/2015)

Συνεχίστηκε χθες, κατά την 38η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής, η συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης των καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Για δεύτερη μάλιστα φορά υπεβλήθη αίτημα κράτησης μάρτυρα για «ψευδή» κατάθεση. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε επικίνδυνα όταν σηκώθηκε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Γ. Ρουσόπουλος, για να ζητήσει την κράτηση της μάρτυρα και την άσκηση δίωξης σε βάρος της για ψευδορκία.

Βασικό «επιχείρημα», η απάντησή της στον αναπληρωτή εισαγγελέα Στέλιο Κωσταρέλο ότι δεν τηρεί διαδικτυακή φιλία με φίλο του Παύλου Φύσσα. Η ίδια ωστόσο δήλωσε ότι απέκτησε διαδικτυακή φιλία με τον Μελαχροινόπουλο (φίλος Φύσσα) έναν χρόνο μετά τη δολοφονία.

Τον συνήγορο συνέδραμε η συνήγορος Δ. Βελέντζα, ενώ το ακροατήριο είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται.

Η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, αλλά οι ύβρεις και οι απειλές δεν σταμάτησαν. Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα κράτησης για τεχνικούς λόγους. Το δικαστήριο συντάχτηκε λέγοντας διά της προέδρου ότι: «Είναι ανεφάρμοστο το άρ.337 περί κράτησης της μάρτυρα λόγω ψευδορκίας». Η πολιτική αγωγή ωστόσο ζήτησε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί και επί της ουσίας του αιτήματος θεωρώντας αμφίσημα ερμηνευόμενη τη θέση της εισαγγελέα.

Μέρος της χθεσινής εξέτασης της μάρτυρα από την υπεράσπιση αναλώθηκε στις πορείες, τα συνθήματα και τα γραφεία άλλων κομμάτων, ενώ η ατμόσφαιρα φορτίστηκε επικίνδυνα όταν ο Γιώργος Μιχαλόλιας, συνήγορος Κουκούτση, επέδειξε στη μάρτυρα φωτογραφίες από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που κρατούσαν κράνη και σημαίες με κοντάρια, ρωτώντας την αν της προκαλούν φόβο!

Αγγελος Βρεττός: «Ντροπή, δεν δικάζεται εδώ το ΚΚΕ, δεν είναι στο κατηγορητήριο».

Η πρόεδρος διέκοψε για λίγα λεπτά τη διαδικασία και στη συνέχεια διάβασε δήλωσή της: «Εδώ είναι αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζονται συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Δεν επιτρέπεται ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η πόλωση για πολιτικούς λόγους είναι ανεπίτρεπτη και δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχει θέση σε δικαστική αίθουσα».

Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν από την υπεράσπιση: «Η Χρυσή Αυγή κυνηγάει μετανάστες και αριστερούς. Κατά την άποψή σας αυτό είναι η επιδίωξή της; Ο στόχος της;».

Μάρτυρας: Ναι.

Υπεράσπιση: Από πού το ξέρετε;

Μάρτυρας: Από τα ΜΜΕ.

Υπεράσπιση: Είδατε το βίντεο με τον Μιχαλολιάκο να λέει είμαστε φασίστες; Πού ακριβώς;

Μάρτυρας: Είπε, είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45 και παρακάτω είπε «είμαστε φασίστες».

Από βιβλίο του Μπελογιάννη

Η ένταση πυροδοτήθηκε ξανά όταν ο συνήγορος Γ. Ζωγράφος επιχείρησε να υποβάλει ερώτηση βάσει αποσπάσματος από το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη «Σταλινισμός», ανάγνωση την οποία του απαγόρευσε η πρόεδρος λέγοντάς του ότι «δεν είναι αντικείμενο του κατηγορητηρίου».

Παρά το γεγονός πως η Π. Καραγιαννίδου είχε καταθέσει σε ερώτηση του συνηγόρου ότι δεν γνωρίζει την οργάνωση άλλων κομμάτων, εν τούτοις ο συνήγορος (Μίχου) επέμεινε: «Η δομή και η πειθαρχία της Χρυσής Αυγής υπάρχει και σε άλλα κόμματα; Γνωρίζετε αν στο κόμμα της Χρυσής Αυγής υπάρχει συγκεκριμένη πειθαρχία; Είναι πρωτοφανές; Ή το έχετε ξανακούσει;».

Η μάρτυρας απάντησε ότι «δεν γνωρίζει».

Συνήγορος: Ξέρετε αν σε κανένα άλλο κόμμα, η προδοσία τιμωρείται;

Η πολιτική αγωγή διαμαρτύρεται έντονα στο σημείο αυτό.

Πρόεδρος: Εδώ, έχουμε μετακινηθεί πενήντα χρόνια πίσω. (…) Η πόλωση είναι μεταξύ σας, ανάμεσα στους δικηγόρους, οι λιγοστοί κατηγορούμενοι που υπάρχουν, δεν μιλάνε, πάρτε το απόφαση είμαστε στο 2015.

Συνήγορος: Ποια είναι η δομή ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που θεωρείται συμβατή με τα δημοκρατικά ιδεώδη;

Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση.

Συνήγορος: Εχετε ακούσει μέλη της Χρυσής Αυγής να προτρέπουν σε πράξεις βίας;

Μάρτυρας: Ναι…

Συνήγορος: Μόνο μέλη της Χρυσής Αυγής προτρέπουν σε βία. Και τι είναι βία;

Πρόεδρος: Αφήστε το τι είναι βία…

Συνήγορος: Πώς προτρέπουν σε βία;

Μάρτυρας: Με το «ό,τι κινείται, σφάζεται».

Η Π. Καραγιαννίδου ζήτησε στο σημείο εκείνο να σταθεί ο συνήγορος σε μεγαλύτερη απόσταση, γιατί «την αγχώνει». Ο δικηγόρος που είχε πλησιάσει σε απόσταση εκατοστών τη μάρτυρα απομακρύνθηκε.

Συνήγορος: Την επίκληση της χρήσης βίας την έχετε ακούσει από άλλο πολιτικό φορέα;

Μάρτυρας: Δεν την έχω ξανακούσει.

Συνήγορος: Η βία της πλουτοκρατίας μπορεί να τσακιστεί μόνο με τη βία…

Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση.

Στον ισχυρισμό του συνηγόρου Α. Μαμμή περί «δραματικών αλλαγών» στις καταθέσεις της Π. Καραγιαννίδου και κυρίως στα «περί ποινικοποίησης ιδεολογίας από το βούλευμα» η πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Το βούλευμα αναφέρει ρητά ότι δεν το ενδιαφέρει ποινικά καμία ιδεολογία εκτός αν η ιδεολογία επιβάλλεται με βίαιο τρόπο».

Σε δράσεις κομμάτων

Οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης είχαν έντονη αναφορά σε δράσεις κομμάτων, ενώ η πρόεδρος έκανε συνεχώς συστάσεις για περιορισμό των ερωτήσεων στο κατηγορητήριο.

Στον σχολιασμό της κατάθεσης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμα και την παρουσία της μάρτυρα στο σημείο αποκαλώντας την «κατασκευασμένη». Αντίθετα η πολιτική αγωγή εκθείασε την παρουσία της στο δικαστήριο, όπου με παρρησία και σθένος κατέθεσε τα πραγματικά περιστατικά, με τη στάση της να αποτελεί παράδειγμα για όλους, ενώ η κατάθεσή της απέδειξε την κατηγορία για τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Η Ελένη Ζαφειρίου (πολιτική αγωγή ΠΑΜΕ) έκανε λόγο για προσπάθεια, από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, μεταφοράς του άξονα της δίκης να κατηγορηθεί άλλο κόμμα και άλλη πολιτική οργάνωση.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης σημείωσε ότι είναι ελπιδοφόρο ένας πολίτης να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του. «Βλέπει όλη τη δράση του τάγματος μπροστά της, όλη τη διάρκεια της επίθεσης. Υπάρχει αντίφαση στην κατάθεση της μάρτυρος σε σχέση με αυτό που καταθέτουν οι αστυνομικοί, αλλά οι ίδιοι έχουν αντιφάσεις στις καταθέσεις τους και όχι η μάρτυρας», ενώ χαρακτήρισε την υπεράσπιση εκδικητική απέναντι στους αυτόπτες μάρτυρες.

Οταν ολοκληρώθηκαν οι σχολιασμοί της μάρτυρα το δικαστήριο διέκοψε για τις 16/12.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.