Θ. Καμπαγιάννης: “Η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής αντιδρά έτσι, γιατί δεν αντέχει τα συντριπτικά στοιχεία”

kampa_rosalux(Κείμενο: Στο Κόκκινο, 5/12/2015)

Με αφορμή τα συμβάντα της Παρασκευής στη δίκη των στελεχών της «Χρυσής Αυγής» (συνήγορος υπεράσπισης προπηλάκισε ξένο ανταποκριτή και χαστούκι σε γυναίκα), μίλησε το πρωί του Σαββάτου στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Ακούστε εδώ.

Ο κ. Καμπαγιάννης συνέδεσε τον «εκτροχιασμό» της υπεράσπισης με την ουσία όσων αποκαλύπτονται, στην ακροαματική διαδικασία, για τον φόνο του Παύλου Φύσσα. Σημείωσε ότι ήταν εξόχως σημαντική η μαρτυρία της Παρασκευής Καραγιαννίδου, από την οποία με σαφήνεια προέκυψε ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για τη δολοφονία. Σχέδιο καταστρωμένο με «λεπτομέρειες», που έφθανε μέχρι την «μέριμνα» ώστε να μην υπάρξει δίοδος διαφυγής για τον Παύλο…

Σύμφωνα με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής τέτοιες μαρτυρίες, που εκπορεύονται πλέον από περαστικούς κι όχι από φίλους του θύματος, ωθούν την υπεράσπιση σε κινήσεις εντονότερου εκφοβισμού.

Ο κ. Καμπαγιάννης εξέφρασε τη λύπη του διότι αυτό το διεκπεραιώνουν άνθρωποι, οι οποίοι «δεν παύουν να είναι δικηγόροι», παρατήρησε όμως ότι η τακτική του εκφοβισμού δεν άρχισε να τηρείται μόλις τώρα.

Ανέφερε ενδεικτικά πως η πλευρά της υπεράσπισης κατηγορούσε μονίμως για ψευδορκία οποιονδήποτε τολμούσε να καταθέσει σε βάρος των κατηγορουμένων. Πρόσθεσε ότι τώρα, με την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας, τα φαινόμενα αυτά κλιμακώνονται, ακόμη και με τρόπους όπως αυτοί της Παρασκευής.

Είναι αδιανόητο να προπηλακίζεται ανταποκριτής και να χαστουκίζεται άνθρωπος από το ακροατήριο μέσα στο δικαστήριο- πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της δημοσιότητας της δίκης, εκτίμησε ο δικηγόρος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμπαγιάννης, η Πολιτική Αγωγή αποχώρησε την Παρασκευή (θα επανέλθει με την επανέναρξη της δίκης) , όχι μόνο επειδή υπό τέτοιες συνθήκες δεν νοούνταν διεξαγωγή δίκης, αλλά και διότι η πρόεδρος αρνήθηκε την καταγραφή του περιστατικού, θεωρώντας το άσχετο με την δικαστική διαδικασία.  Θεώρηση την οποία ο κ. Καμπαγιάννης χαρακτήρισε ως παντελώς αβάσιμη.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής μίλησε ακόμη για τις τρομακτικές ευθύνες της αστυνομίας, για την ανοχή ή και  «περίθαλψη» που επεφύλλαξαν στην «ΧΑ» φορείς άσκησης δικαστικής και πολιτικής εξουσίας.

Προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε όλο το φάσμα των υπαιτίων και συνυπεύθυνων, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία πως οι αποκαλύψεις που γίνονται στη δίκη θα οδηγήσουν στην εξαγωγή πολιτικά χρήσιμων συμπερασμάτων, συμβάλλοντας φυσικά και στην απομόνωση των νεοναζιστών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.