(Κείμενο: Άννα Κανδύλη, Real News, 22/11/2015)
«Μπλόκο» στην απόσπαση σωφρονιστικών υπαλλήλων στην “υπηρεσία” βουλευτών της Χρυσής Αυγής, βάζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, ο κατηγορούμενος για συμμετοχή και διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, Γιάννης Λαγός και οι ευρωβουλευτές του κόμματος Λάμπρος Φουντούλης και Γιώργος Επιτήδειος, ζητούν την απόσπαση σωφρονιστικών από τις Φυλακές Κορυδαλλού, Κορίνθου και Αυλώνα ως μετακλητών υπαλλήλων στα γραφεία τους, “πατώντας” στην ισχύουσα νομοθεσία και τον κανονισμό της Βουλής.
Ήδη ο ένας σωφρονιστικός έχει μεταταχθεί στο γραφείο του Γιώργου Επιτήδειου, ενώ εκκρεμούν οι σχετικές αιτήσεις για τους υπόλοιπους στον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Κι όλα αυτά την ώρα που η Χρυσή Αυγή δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση ενώ ο Γιάννης Λαγός ήταν μέχρι πρότινος κρατούμενος στις φυλακές, υπό τη φύλαξη σωφρονιστικών που τώρα ζητά – κατόπιν σύμφωνης γνώμης τους – να έχει ως υπαλλήλους του…
Η πρωτοφανής υπόθεση έχει ως εξής: Στις 13 Νοεμβρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης αποστέλει έγγραφο στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο σχετικά με την απόσπαση και διάθεση σωφρονιστικών υπαλλήλων σε γραφεία βουλευτών και ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής και υπόδικος για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία αποδίδονται σωρεία κακουργηματικών πράξεων Γιάννης Λαγός, ζητά την απόσπαση στο γραφείο του δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το αξιοσημείωτο είναι πως οι συγκεκριμένοι υπηρετούν στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε ο βουλευτής και που είναι πιθανόν να οδηγηθεί και πάλι όπως σημειώνει ο κ.Παρασκευόπουλος στην απάντησή του προς τον κ.Βερναρδάκη, αρνούμενος να εγκρίνει την διάθεσή τους.
Οι δε ευρωβουλευτές του κόμματος Λάμπρος Φουντούλης και Γιώργος Επιτήδειος ζητούν να εγκριθεί η απόσπαση άλλων δύο σωφρωνιστικών υπαλλήλων, που υπηρετούν ο μεν πρώτος στις φυλακές Κορίνθου, ο δε δεύτερος στον Αυλώνα. Για την απόσπαση μάλιστα του πρώτου που έχει ήδη γίνει, ο Υπουργός Δικαιοσύνης με το έγγραφό του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να την ανακαλέσει.
Ο κ.Βερναρδάκης, απέστειλε το ερώτημα, όπου διαφαίνεται ο προβληματισμός του, καθώς όπως σημειώνει “ένας εκ των αιτούντων βουλευτών υπήρξε πρόσφατα κρατούμενος, ενώ ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, αν το συγκεκριμένο κόμμα συλλήβδην συνιστά “εγκληματική οργάνωση”.
Στην απάντησή του ο κ.Παρασκευόπουλος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για αυτές τις “παράδοξες σχέσεις” που φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί μεταξύ βουλευτών ενός κόμματος που ερευνάται ως εγκληματική οργάνωση και υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της νομιμότητας.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο αίτημα του Γ.Λαγού, σημειώνει χαρακτηριστικά:
“Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπηρετούσαν και υπηρετούν ως φύλακες στο Κατάστημα Κράτησης Φυλακών Κορυδαλλού όπου παρέμεινε κρατούμενος, μέχρι πρόσφατα, ο ως άνω βουλευτής. Δοθέντος δε ότι ο εν λόγω βουλευτής είναι υπόδικος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ενώ η δίκη του διεξάγεται αυτή την περίοδο, υπάρχει πιθανότητα, σε περίπτωση καταδίκης του, εκ νέου φυλάκισής του στο ίδιο κατάστημα. Κατά συνέπεια, τυχόν απόσπαση και διάθεση των ανωτέρω υπαλλήλων στο γραφείο του εν λόγω βουλευτή θα οδηγούσε στο διοικητικά απαράδεκτο σχήμα οι φύλακες πρώην κρατούμενου να μετατρέπονται σε υπαλλήλους αυτού. Εν γένει, άλλωστε, η δημιουργία σχέσεων ιεραρχίας και εργασιακής εξάρτησης σωφρονιστικών υπαλλήλων, που εκ φύσεως υπηρετούν τη νομιμότητα και την αποφυγή του εγκλήματος, με οποιοδήποτε υπόδικο για σοβαρά αδικήματα πρώην κρατούμενο και πιθανά μελλοντικά και πάλι κρατούμενο είναι μη αποδεκτός.”
Όσον αφορά στην απόσπαση των άλλων δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων στα γραφεία των ευρωβουλετών Λ.Φουντούλη και Γ.Επιτήδειου, ο κ.Παρασκευόπουλος απαντά:
“Δεν είναι δυνατόν σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι εκ της ιδιότητάς τους είναι είναι αφοσιωμένοι στην αντεγκληματική πολιτική και την τήρηση της νομιμότητας ή και την επίδραση στους κρατούμενους, και δη και σε ανήλικους ή νέους, ώστε να μείνουν μακριά από το έγκλημα, να εντάσσονται οργανικά σ΄ένα κόμμα, που εξετάζεται αυτή τη στιγμή από ποινικό δικαστήριο αν συνιστά “εγκληματική οργάνωση”. Σε κάθε περίπτωση τέτοιες αποσπάσεις θα έπλητταν καίρια το κύρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της σωφρονιστικής υπηρεσίας αλλά και των υπαλλήλων αυτής εν γένει.”
Ο κ.Παρασκευόπουλος σημειώνει επίσης ότι “ο υπάλληλος οφείλει να συμπεριφέρεται εντός και εκτός υπηρεσίας κατά τρόπο ώστε να καθίσταται άξιος της κοινής εμπιστοσύνης”, πράγμα όμως που εν προκειμένω καθίσταται αδύνατο για δημόσιους-σωφρονιστικούς υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή εξάρτηση με υπόδικους και πρώην κρατούμενους”.
Κατόπιν των ανωτέρω, καταλήγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης “δεν είναι δυνατή η απόσπαση και η διάθεση των συγκεκριμένων υπαλλήλων στους ως άνω βουλευτές… Ταυτόχρονα, συντρέχει περίπτωση για την ανάκληση της απόσπασης η οποία έχει συντελεστεί”.
Η τελευταία αφορά τον σωφρονιστικό υπάλληλο από τις φυλακές Ανηλίκων της Κορίνθου η οποία πραγματοποιήθηκε με απόφαση που ελήφθη στις 17-7-2015…