EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.
(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 20/11/2015)
Με τα αδέλφια της «αμνησίας» αναλώθηκε η χθεσινή, 30ή κατά σειρά, συνεδρίαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας «Κοράλλι» στο Κερατσίνι από την οποία ξεκίνησε το μοιραίο βράδυ για τον Παύλο Φύσσα, αλλά και ο αδελφός του, που βοηθάει στο μαγαζί, έδωσαν χθες κατάθεση-καρμπόν.
Οι καταθέσεις των αδελφών Παναγιώτη και Δημοσθένη Δημητράκου παρεκκλίνουν κατά 180 μοίρες από τις προανακριτικές στην αφήγηση των πραγματικών περιστατικών της δολοφονίας Φύσσα.
Το γεγονός στηλιτεύτηκε τόσο από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη όσο και από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.
Και οι δύο μάρτυρες δεν εισέφεραν τίποτα στην αποδεικτική διαδικασία αφού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ενός (ιδιοκτήτη), το μοιραίο βράδυ δεν κατάλαβε πως λίγο μετά την αποχώρηση του Παύλου Φύσσα και της παρέας του από την καφετέρια άρχισαν επεισόδια γιατί ο ίδιος συνέχισε να κάνει δουλειές.
Ωστόσο άκουσε ποδοβολητά και κοίταξε προς τα έξω «φευγαλέα».
Η στάση του προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου: «Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ένα περιστατικό που συνέβη έξω από το μαγαζί σας και συνεχίσατε να κάνετε τις δουλειές σας. Σας άφηναν αδιάφορο όσα συνέβησαν έξω από το μαγαζί σας; Είναι εντυπωσιακό να μην ενδιαφέρεστε για το τι έγινε…» παρατήρησε η κ. Λεπενιώτη.
Εύλογη απορία προκάλεσε η στάση του μάρτυρα και στην εισαγγελέα της έδρας Αδ. Οικονόμου, η οποία του είπε: «Μα δεν θυμάστε τίποτα; Συνέβη ένα τόσο σημαντικό γεγονός και λέτε πως δεν είχατε καν την περιέργεια…».
Ο μάρτυρας συνέχισε να μεταδίδει σαν από άλλο… πλανήτη: «Μέσα στο μαγαζί δεν υπήρχε καμία ανησυχία…».
Τα αδέλφια Δημητράκου δεν είχαν ακούσει ποτέ για τα τάγματα εφόδου, για την ενδυμασία των χρυσαυγιτών, δεν γνώριζαν καν ποιος κατηγορείται για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
Με την καραμέλα τού «δεν θυμάμαι» και «δεν ξέρω» δεν ενδιαφέρθηκαν καν να πληροφορηθούν την επομένη της δολοφονίας τι πραγματικά είχε συμβεί στον Παύλο, που ήταν «περιστασιακός θαμώνας» της καφετέριάς τους.
Το γόητρο
Ούτε όμως και τα κρίσιμα λεπτά μετά την έξοδο της παρέας από το «Κοράλλι» μπήκαν στην περιέργεια να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει με τα ποδοβολητά που ακούστηκαν, γιατί πολύ απλά εκείνοι έβγαζαν από το μαγαζί τα σκουπίδια.
Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας «Κοράλλι», Παναγιώτης Δημητράκος, την ώρα που από το έδρανο του μάρτυρα με εξοργιστική -για όλους τους παράγοντες της διαδικασίας- αδιαφορία επικαλούνταν τη δήθεν άγνοιά του για τα πάντα, ακόμα και για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, θέλησε μόνο να υπερασπιστεί το τσακισμένο γόητρο της καφετέριάς του που κάποιοι από τους μάρτυρες που προηγήθηκαν το αποκάλεσαν «άντρο χρυσαυγιτών».
Πρόεδρος: Ατομα της Χρυσής Αυγής συχνάζουν στο κατάστημά σας;
Ο μάρτυρας έσπευσε να υποστηρίξει ότι «όχι μόνο το μαγαζί δεν είναι άντρο χρυσαυγιτών, το μαγαζί μου ποτέ δεν ήταν άντρο κανενός… Είμαστε ένα ήσυχο μαγαζί που δεν έχουμε ποτέ δώσει δικαιώματα».
Ο μάρτυρας μάλιστα ξεπέρασε στα «δεν θυμάμαι» τον αδελφό του, που είχε προηγηθεί, αλλά και με τη γενικότερη στάση του οδήγησε την εισαγγελέα της έδρας στο να τον ρωτήσει ευθέως εάν έχει απειληθεί. Ωστόσο απάντησε αρνητικά.
Πάντως και ο Παναγιώτης Δημητράκος υποστήριξε από την αρχή της κατάθεσής του ότι «καμία φασαρία δεν έγινε μέσα στο μαγαζί, έβριζαν μόνο την ομάδα που έχανε… Οταν τελείωσε ο αγώνας, αντιλήφθηκε την παρέα του Παύλου που καθόταν έξω από την πόρτα του μαγαζιού… Ηταν τρεις-τέσσερις… Κάποια στιγμή μπαίνει ο αδερφός μου μέσα και μου λέει ‘‘παραλίγο να γίνει κάποια παρεξήγηση με κάτι παιδιά’’… Δεν έγινε όμως κάτι έξω από το μαγαζί».
◼ Πρόεδρος: Σας είπε ο αδελφός σας για τους μαυροντυμένους στην Παύλου Μελά;
▶ Μάρτυρας: Οχι.
◼ Πρ.: Εσείς το ’χετε πει κάπου;
▶ Μ.: Δεν θυμάμαι…
◼ Πρ.: Κι όμως το έχετε πει… ότι σας το είπε ο αδελφός σας.
▶ Μ.: Δεν το θυμόμουνα, τώρα το θυμήθηκα….
◼ Πρ.: Βγήκατε καθόλου έξω;
▶ Μ.: Οχι.
◼ Πρ.: Κοιτάξατε από την τζαμαρία;
▶ Μ.: Σε κάποια φάση είδα τους φάρους από τα μηχανάκια της αστυνομίας και μετά από λίγο άτομα να τρέχουν.
◼ Πρ.: Πόσα άτομα έτρεχαν;
▶ Μ.: Δεν θυμάμαι… Σκιές είδα.
◼ Πρ.: Οι αστυνομικοί έτρεχαν πίσω από τις σκιές;
▶ Μ.: Δεν θυμάμαι.
◼ Πρ.: Μάθατε τι είχε γίνει; Πώς σκοτώθηκε αυτός ο άνθρωπος;
▶ Μ.: Από τις εφημερίδες.
◼ Πρ.: Εχετε πει στην κατάθεσή σας ότι και άλλοι σας είπαν εκείνο το βράδυ ότι γίνεται τσαμπουκάς. Καλά, δεν φοβηθήκατε μήπως γίνει κάποια ζημιά στον χώρο σας; Ούτε περιέργεια δεν είχατε;
▶ Μ.: Οχι… Να σας πω τι έχω μάθει από τις τηλεοράσεις… Ο Ρουπακιάς λένε ότι είναι της Χ.Α.
◼ Πρ.: Την τοπική οργάνωση της Χ.Α. την ξέρετε;
▶ Μ.: Οχι.
◼ Πρ.: Πορείες έχετε δει;
▶ Μ.: Οχι.
◼ Πρ.: Τι είναι τα τάγματα εφόδου, ξέρετε;
▶ Μ.: Οχι… απ’ ό,τι έχω δει στις τηλεοράσεις, φοράνε διακριτικά της Χ.Α.
◼ Εισαγγελέας: Τι είδους ένταση υπήρξε τελικά;
▶ Μ.: Ισως για τα οπαδικά.
◼ Εισ.: Καλά, Ολυμπιακοί δεν ήταν όλοι εκεί;
▶ Μ.: Ισως ήταν και Παναθηναϊκοί!
Οι δύο μάρτυρες αναγνώρισαν στις φωτογραφίες που τους έδειξαν στην Ασφάλεια τον Γιάννη Αγγο, σύχναζε περιστασιακά στην καφετέρια, όπως το μοιραίο βράδυ, αλλά δεν θυμόντουσαν αν ήταν μόνος του ή με παρέα.
Σε φωτογραφία που τους έδειξε η πολιτική αγωγή και είχε τραβηχτεί Απόκριες μέσα στο μαγαζί τους σε πάρτι, δεν αναγνώρισαν τον εικονιζόμενο αν και ήταν ο εκ των κατηγορουμένων Αριστοτέλης Χρυσαφίτης και στο αποκριάτικο πάρτι φορούσε στολή παραλλαγής!
◼ Πολιτική αγωγή: Τον πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Νίκαιας, Γιοβανίδη (σ.σ. κατονομάζεται σε ένορκη κατάθεση μάρτυρα ως πληροφοριοδότης της Χρυσής Αυγής), τον γνωρίζετε;
▶ Δ. Δημητράκος: Είναι αστυνομικός.
◼ Πολιτική αγωγή: Είναι γείτονάς σας, μένει λίγο πιο κάτω από το σπίτι σας, το γνωρίζετε;
▶ Δ. Δημητράκος: Οχι, δεν το γνωρίζω, τον ξέρω μόνο γιατί ήταν στο ΙΓ’ Κερατσινίου.
Η πολιτική αγωγή υπέβαλε την ίδια ερώτηση και στον αδελφό του, που απάντησε: «Βεβαίως και τον γνωρίζω, μένει δίπλα μας στην Π. Μελά».
◼ Πολιτική αγωγή: Ο αδελφός σας δεν τον γνωρίζει ως γείτονά σας;
▶ Π. Δημητράκος: Δεν μπορεί να ξέρει και όλη τη γειτονιά ο αδελφός μου!
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.