Δίκη Χρυσής Αυγής: «Η ομάδα ΔΙΑΣ δεν έχει εκπαιδευτεί για τέτοια θέματα»

xrysi_avgi_diki_2(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 13/11/2015)

Την αδυναμία της ομάδας ΔΙΑΣ να επέμβει αποτρεπτικά στα επεισόδια της 17ης Σεπτεμβρίου, που στοίχισαν τη ζωή στον Παύλο Φύσσα, υπογράμμισε ο αστυνομικός κ. Χρήστος Δεληγιαννης, αστυνομικος στην ομαδα ΔΙΑΣ απο το 2010, στην κατάθεσή του από το βήμα του μάρτυρα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό.

Ο μάρτυρας υπεβλήθη σε ενδελεχή εξέταση από την πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη, ειδικά ως προς τους λόγους εκείνους που κατέστησαν αναποτελεσματική την Αστυνομία απέναντι στο τραγικό συμβάν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης της ομάδας ΔΙΑΣ σε τέτοια περιστατικά, τονίζοντας αντιθέτως ότι ειδικεύονται για ένοπλες αντιπαραθέσεις.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δεληγιάννης είπε:

«Περίπου 12 παρά πέντε δεχθήκαμε σήμα. Πενήντα άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην Τσαλδάρη, προς την καφετέρια Κοράλλι. Φθάσαμε δυο μηχανές, η ομάδα της ΔΙΑΣ δεν σπάει ποτέ, πέντε λεπτά αργότερα. Ηταν άλλες δυο μηχανές εκεί, τέσσερα άτομα της ΔΙΑΣ Κερατσινίου, σύνολο γίναμε οκτώ.

(…) Βλέπω 20-30 άτομα στην Παύλου Μελά, με μαύρα ρούχα, διέκρινα ρόπαλο στο χέρι ενός, υπήρχε σύγχυση.(…) Μάλλον είχε λήξει ο αγώνας. Φυσικά, δεν ήταν Ολυμπιακοί. Ακούω τον Τσολακίδη να λέει στον ασύρματο ότι άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν μια παρεξήγηςη με άτομα του γνωστού χώρου. (…) Τους πλησίασα, μίλησα μαζί τους, τους είπα να διαλυθούν. Ξαφνικά, άρχισαν να τρέχουν. Ο κύριος όγκος έφυγε, τρέχοντας και βρίζοντας: “ελάτε εδώ, ρε μαλάκες”, δεν κατάλαβα σε ποιούς απευθύνονταν. Δυο τους ακολουθήσαμε. Κατά μήκος της Τσαλδάρη, υπήρχε πολύς κόσμος, πανηγύρι. Θα μπορούσαν να ήταν και περαστικοί. (…) Βλέπω κάποιους, ήταν ο Παύλος Φύσσας με τον Ρουπακιά, παίζανε ξύλο, οι άλλοι γύρω ένα κουβάρι, βρίζουν προς τον Φύσσα, δεν προσπαθούν να τους ξεχωρίσουν, ηταν σώμα με σώμα».

Η κυρία Λεπενιώτη πίεσε τότε τον μάρτυρα να εξηγήσει γιατί η αστυνομία δεν επενέβη δραστικά.

«Κατά κύριο λόγο ομάδα ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ έχουν εκπαιδευτεί για τέτοια περιστατικά. Εμείς, όχι. Πάμε γιατί είμαστε πιο ευέλικτοι. Φανταστείτε να ερχόταν μία διμοιρία ΜΑΤ. Θα μπορούσε να είναι είναι και ψέμματα (εννοεί τα επεισόδια)».

«Πήγα να χειροπεδήσω κάποιον από τους τρεις – τέσσερις που στέκονταν πίσω από τον Ρουπακιά αλλά μου είπε κάποιος, ψηλός, άστονα ρε… Ετσι, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά».

Πρόεδρος: Αν ήταν ληστεία;

Μάρτυς: Είμαστε εκπαιδευμένοι για ληστείες, ξέραμε τί θα κάναμε.

Πρόεδρος: Ησασταν όμως περισσότεροι από αυτούς που βλέπατε να χτυπιούνται. Ο στόχος σας είναι να αποτρέπετε καταστάσεις. Τουλάχιστον, ο κόσμος αυτό περιμένει, βλέποντας σας. Όχι μόνο να δίνετε αναφορά».

Ο μάρτυρας είπε ότι στην εξέλιξη του περιστατικού επεχείρησε να συλλάβει τον Φύσσα. «Βρε παιδιά…όχι εμένα, αυτός ο πούστης, ο καριόλης με μαχαίρωσε», φώναξε εκείνος.

(…)

«Στοιχεία μαρτύρων ζητήσαμε, κανείς δεν έδινε. Όλοι έλεγαν “δεν είδα, τώρα ηλθα”. Διάβασα ότι έγιναν προσαγωγές», πρόσθεσε ο μάρτυς σε ερώτηση της κυρίας Λεπενιωτη.

Ο μάρτυς αρχικώς είχε ισχυριστεί ότι ο Ρουπακιάς είχε δει την αστυνομία, κατά τη διάρκεια της δολοφονίας, ως εκ τούτου δέχθηκε επεξηγηματική ερώτηση από εφέτη για το ζήτημα αυτό: «ούτε στη θέα σας, έκανε πίσω;» Αποτέλεσμα ήταν να ανακαλέσει, λέγοντας: «δεν μας είδε, μας είχε πλάτη».

Κατά την εξέτασή του από την Πολιτική Αγωγή, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το άτομο, ονόματι Χατζησταμάτης, που έπαιξε διαμεσολαβητικό ρόλο κατά την έναρξη των επεισοδίων, ήταν σωφρονιστικός υπάλληλος. «Το μάθαμε όταν περιμέναμε το ασθενοφόρο για τον Φύσσα», εξήγησε.

Τάκης Ζώτος- Πολιτική Αγωγή: Πώς ήξεραν, αυτοί οι 20-30 που περιγράψατε πως άρχισαν να τρέχουν, πού να κατευθυνθούν, εφόσον δεν υπήρχε οπτική επαφή με τους άλλους συγκεντρωμένους;

Μάρτυς: Δεν ξέρω.

Συνήγορος: Τους ενημέρωνε κάποιος;

Μάρτυς: Πού να ξέρω…

Λίγο αργότερα, οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από το μαχαίρι της δολοφονίας.

Μάρτυς: Δεν ήταν κουζίνας το μαχαίρι, είχε μία μικρή λεπίδα…

Συνήγορος: Τί ιδιαίτερο είχε;

Μάρτυς: Ηταν μικρό μαχαίρι, με ιδιαίτερη, πολύ καλή λαβή.

Ο κ. Ζώτος έδειξε τη φωτογραφία του μαχαιριού στον μάρτυρα.

Συνήγορος: Τί σημασία έχει αυτό που υπάρχει στην αντίθετη πλευρά του μαχαιριού;

Μάρτυς: Δεν γνωρίζω.

Πανδαιμόνιο επικράτησε πάντως όταν επεδείχθη από τον κ. Ζώτο φωτογραφία με μέλη της Χρυσής Αυγής να εκπαιδεύονται σε οδομαχίες. Η υπεράσπιση αντέδραςε έντονα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για paintball στη Μαλακάσα.

«Δεν είναι τρόπος αυτός, δεν σας τιμά αυτή η συμπεριφορά, ως δικηγόρους», επέπληξε την υπεράσπιση για την εκφορά του λόγου της, η πρόεδρος.

Κίνδυνος λήξης του 18μηνου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήξη του 18μήνου -ανώτατου χρονικού ορίου προφυλάκισης κατηγορουμένων- τον Φεβρουάριο, έκρουσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κυρία Μαρία Λεπενιώτη στους παράγοντες της δίκης της Χρυσής Αυγής, συνιστώντας τους να συντομεύουν τους χρόνους που τους αναλογούν στη διαδικασία.

«Συντομεύετε», είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, κατά τον σχολιασμό του μάρτυρα – αστυνομικού κ. Κωνσταντίνου Κοτσοβού. «Θα λήξει τον Φεβρουάριο ο χρόνος των προφυλακίσεων και θα διαμαρτύρεστε μετά ότι καθυστερεί η δίκη».

Στο δια ταύτα του σχολιασμού:

Γεμάτη ανακρίβειες χαρακτήρισε την κατάθεση του μάρτυρα ο κ. Ανδρέας Τζέλλης, από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής. «Αμετροεπέστατα σας είπε ο αστυνομικός ότι εδέχθη σήμα για συμπλοκή φιλάθλων», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο. «Μετά είπε ότι ήταν η προσωπική του εκτίμηση. Η κατάθεση του κ. Κοτσοβού βρίθει ανακριβειών. (…) Ενα μέλος της αστυνομίας χαιδεύει τα αυτιά μιας κατ΄εμάς εγκληματικής οργάνωσης».

«Απαξιώνει το έργο των συναδέλφων του και της ελληνικής Αστυνομίας, όταν λέει ο κ. Κοτσοβός ότι συνέλαβαν άλλα άτομα από αυτά που υπεδείκνυε το σήμα από το κέντρο», σημείωσε η κυρία Βιολέτα Κουγιάτσου.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση, ερωτήσεις δέχθηκε και από τον Γιώργο Ρουμπέκα, συνήγορο του δράστη της δολοφονίας Γιώργου Ρουπακιά.

Συνήγορος: είδατε συμπλοκή όταν φθάσατε;

Μάρτυς: δεν είδα.

Συνήγορος: φωνές ακούγατε;

Μάρτυς: όχι φωνές του τύπου ότι τσακώνεται κάποιος…

Συνήγορος: είδατε τον Παύλο Φύσσα στα χέρια της φίλης του. Πόση ώρα ήταν ζωντανός από τότε που φθάσατε μέχρι να έλθει το ασθενοφόρο;

Μάρτυς: δεν διαπίστωσα αν ήταν ζωντανός. Θυμάμαι μόνο ότι τον κρατούσε η κοπέλα και δεν άφηνε κανέναν να πλησιάσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.