Δελτίο τύπου για την εκδίκαση της έφεσης του οδηγού του ΟΑΣΘ

naftha

[Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου της οργάνωσης Naftha – Nazi Free Thessaloniki Assembly για την εκδίκαση της έφεσης του καταδικασθέντα για διακριτική/ρατσιστική μεταχείριση οδηγού του ΟΑΣΘ.]

Την Παρασκευή 16-10-2015 εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης η έφεση του οδηγού του Ο.Α.Σ.Θ., Π.Κ., ο οποίος καταδικάσθηκε με την υπ’ αριθμ. 4232/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών και χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ για παραβίαση του Ν. 3304/2005 διότι αρνήθηκε την επιβίβαση δύο επιβατών αφρικανικής καταγωγής στο λεωφορείο του Ο.Α.Σ.Θ. που οδηγούσε, προβαίνοντας σε διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους λόγω της φυλετικής τους καταγωγής. Σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση υπενθυμίζουμε ότι ο πρωτόδικα καταδικασθείς οδηγός του Ο.Α.Σ.Θ. επικαλέσθηκε την ιδιότητα του «χρυσαυγίτη» και επέδειξε έναν αγκυλωτό σταυρό που φορούσε,απαντώντας σε διαμαρτυρίες επιβατών γι’ αυτήν του την ενέργεια, εκδηλώνοντας έτσι υπερήφανα το ρατσιστικό του κίνητρο, γεγονός το οποίο έλαβε υπόψη του το Πρωτοδικείο προκειμένου να θεμελιώσει τη διακριτική μεταχείριση.

Υπενθυμίζουμε πως η περίπτωση αυτή είναι μια από τις ελάχιστες όπου βρήκε στην πράξη εφαρμογή ένας τέτοιος νόμος, και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν, δυστυχώς, με αντιστρόφως ανάλογη συχνότητα, σε σχέση με όσα, ελάχιστα, καταγγέλλονται. Αναμένουμε λοιπόν από τη δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές να ενισχύσουν τα αντανακλαστικά τους στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, επιστρατεύοντας το νομικό οπλοστάσιο που έχει ήδη θεσπίσει, έστω αποσπασματικά, η πολιτεία, ώστε να μην καταντήσουν και αυτές οι στοιχειώδεις προστατευτικές διατάξεις κενό γράμμα,καταλήγοντας έτσι να εμπεδώνουν την ατιμωρησία τέτοιων πράξεων. Όπως αναμένουμε επίσης από την πολιτεία να μην εξαντλεί το ενδιαφέρον της στη θέσπιση πολύκροτων ποινικών διατάξεων, οι οποίες μάλιστα σπάνια εφαρμόζονται. Επισημαίνουμε επίσης ότι η ποινή που πρωτόδικα επιβλήθηκε στον συγκεκριμένο δράστη βρίσκεται κοντά στα κατώτερα όρια της προβλεπόμενης ποινής που ορίζεται στο άρθρο 16 του Ν. 3304/2005, σε αναντιστοιχία με την πρόσφατη τάση της νομοθεσίας να αντιμετωπίζει ως ιδιαιτέρως σοβαρά τέτοια περιστατικά, όπως αποδεικνύεται από την εισαγωγή γενικής διάταξης επιβάρυνσης της ποινής με το άρθρο 81Α στο Γενικό Μέρος του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση ρατσιστικού, ομοφοβικού, τρανσφοβικού κ.α. κινήτρου.

Τέλος, σημειώνουμε πως αναμένουμε με οξυμένη προσοχή την τελεσιδικία της υπόθεσης αυτής, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τα αντανακλαστικά της Διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ. στην επιβολή των πειθαρχικών κυρώσεων που αντιστοιχούν στον δράστη σύμφωνα με τον Κανονισμό του Οργανισμού,η οποία «έχει ανασταλεί μέχρι την περάτωση της ποινικής δίκης», σύμφωνα με την απάντηση της Διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ. στον Συνήγορο του Πολίτη σε σχετικό του ερώτημα. Αναμένουμε από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης μας να προσεγγίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και επαγρύπνηση τόσο αυτό όσο και τυχόν παρόμοια περιστατικά, στα πλαίσια πάντα της πολυδιάστατης στρατηγικής που απαιτεί το φαινόμενο του ρατσισμού για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιωάννης Μανομενίδης, nafthathess@gmail.com, τηλ. 6948006408

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.