Ένοχος και στον δεύτερο βαθμό ο χρυσαυγίτης οδηγός του ΟΑΣΘ

naftha

(Κείμενο: in.gr, 16/10/2015)

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, καταδικάστηκε οδηγός του ΟΑΣΘ, κατηγορούμενος ότι υποχρέωσε δύο αφρικανούς επιβάτες να αποβιβαστούν από λεωφορείο, «επειδή ήταν λαθρεπιβάτες».

Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο -όπως πρωτοδίκως- για άρνηση παροχής υπηρεσίας για λόγους ρατσιστικής συμπεριφοράς, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη δίκη μείωσε την ποινή από δέκα μήνες σε οκτώ.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από σχετική αναφορά που έκανε ομάδα δικηγόρων, καταγγέλλοντας τον συγκεκριμένο οδηγό για ρατσιστική συμπεριφορά.

Επικαλούμενοι μαρτυρία επιβάτιδας, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι ο οδηγός, αφού κατέβασε τους δύο αφρικανούς από το λεωφορείο με το πρόσχημα ότι δεν είχαν ακυρώσει εισιτήριο, επιτέθηκε φραστικά στους υπόλοιπους επιβάτες που θορυβήθηκαν από τη συμπεριφορά του.

Μάλιστα, κατά την ίδια μαρτυρία, απευθυνόμενους προς τους επιβάτες φέρεται να τους είπε ότι είναι «Χρυσαυγίτης», επιδεικνύοντας μενταγιόν που φορούσε με το σύμβολο του κόμματος και ένα σχετικό τατουάζ.

Η συγκεκριμένη καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραπομπή τού οδηγού σε δίκη.

Καταθέτοντας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η επιβάτιδα-αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο οδηγός ήταν αγενής και με την συμπεριφορά του τρόμαξε τους μετανάστες.

Όπως τόνισε, στο λεωφορείο (γραμμή «26») ανέβηκαν τρία άτομα, αλλά ο οδηγός ανάγκασε μόνο τους αφρικανούς να αποβιβαστούν, ενώ τους φώναξε ότι «εδώ μέσα εγώ είμαι αφεντικό».

Απολογούμενος στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι κατέβασε τους δύο μετανάστες από το αστικό λεωφορείο και ότι ουδέποτε είπε ότι είναι Χρυσαυγίτης.

Υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι επιβάτες ανέβηκαν με βία από την πίσω πόρτα και τους ζήτησε να ανέβουν από μπροστά, ενώ, όταν τους ρώτησε εάν έχουν εισιτήρια έλαβε αρνητική απάντηση.

«Προαιρετικά είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε έλεγχο. Δεν τους κατέβασα και δεν έχω το δικαίωμα να τους κατεβάσω» τόνισε.

Αρνήθηκε δε το καταγγελλόμενο επεισόδιο που ακολούθησε με τους επιβάτες, ενώ αναφερόμενος στο τατουάζ που φέρει είπε ότι πρόκειται για ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.