Η δίκη της ΧΑ: Οι δολοφόνοι νεοναζί δεν θα ξεφύγουν από το ΚΑΤΗΓOPΩ του Παύλου Φύσσα (16η μέρα)

sak_dikh(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 16/09/2015)

Χωρίς να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ολοκληρώθηκε και η 16η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη. Η δικάσιμος εξαντλήθηκε με το θέμα των ενστάσεων των κατηγορούμενων καθώς και με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι μάρτυρες κατηγορίας, με πρώτο τον πατέρα του Παύλου Φύσσα, δε θα καταθέσουν πριν από τις εκλογές, όπως ακριβώς μεθόδευαν οι χρυσαυγίτες. “Καταφέρανε και πάλι σήμερα να μην έχουμε τον λόγο”, δήλωσε στο τέλος η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. “Καταφέρανε να μη μιλήσει κανείς μας μέχρι τις εκλογές, για ευνόητους λόγους, για τον προεκλογικό τους αγώνα”.

Η προσπάθεια των χρυσαυγιτών να μην αρχίσουν οι καταθέσεις εναντίον τους πριν από τις εκλογές είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση στις 8 Σεπτέμβρη, όταν οι συνήγοροί τους ζήτησαν διακοπή της δίκης για μετά τις 20 Σεπτέμβρη. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, ωστόσο μία δικάσιμος, αυτή της 11ης Σεπτέμβρη, όπως αρχικά ήταν το πρόγραμμα, αναβλήθηκε λόγω ανοίγματος των σχολείων. Έτσι μέχρι τις εκλογές έμενε μόλις μία συνεδρίαση, στις 14 Σεπτέμβρη. Και σε αυτή όμως δόθηκε στους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους η δυνατότητα νέας κωλυσιεργίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σχετικά με τις ενστάσεις των κατηγορούμενων κατά της ποινικής τους δίωξης. Με τις ενστάσεις αυτές οι χρυσαυγίτες είχαν προσπαθήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις να παρουσιαστούν ως θύματα πολιτικής σκευωρίας, καθυστερώντας ταυτόχρονα την εξέλιξη της δίκης. Η έδρα του δικαστηρίου απέρριψε την πλειοψηφία των ενστάσεων και των άλλων αιτημάτων των κατηγορούμενων.

Αντί όμως η ανακοίνωση της απόφασης να σημάνει και το τέλος της διαδικασίας των ενστάσεων, ακολούθησε νέος γύρος ενστάσεων και αιτημάτων εκ μέρους ορισμένων συνηγόρων των χρυσαυγιτών! Μέχρι να ξεκινήσει η απαγγελία των κατηγοριών, είχε περάσει η μισή σχεδόν δικάσιμος.

Καθυστέρηση

Στην καθυστέρηση συνέβαλε και ο τρόπος ανάγνωσης του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα, με κάθε λεπτομέρεια και ακρίβεια όπως επέμεναν οι περισσότεροι συνήγοροι των χρυσαυγιτών. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύωρη ανάγνωση των κατηγοριών και η εξάντληση της υπόλοιπης συνεδρίασης.

Όλα όσα είχε επισημάνει ο πατέρας του Παύλου Φύσσα στην έκκλησή του τις προηγούμενες μέρες να μην καθυστερήσει άλλο η έναρξη των καταθέσεων, αποδείχτηκαν σωστά. Όπως είχε δηλώσει ο Παναγιώτης Φύσσας: “Η συμπλήρωση 4 μηνών από την έναρξη της δίκης κατά της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία μεταξύ άλλων ευθύνεται και για τη στυγερή δολοφονία του γιου μου Παύλου, συνέπεσε με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Μετά από πολλές συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μεθοδευμένες καθυστερήσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων και προσχηματικά αιτήματα, έφτασε η στιγμή που ως πρώτος μάρτυρας θα καταθέσω όσα γνωρίζω για την τελευταία νύχτα του παιδιού μου αλλά και ό,τι άλλο αφορά την υπόθεση αυτή.

Είναι ξεκάθαρο ότι η φωνή μου, αλλά και των άλλων μαρτύρων, ενοχλεί και θα ενοχλήσει τους κατηγορούμενους, και όχι μόνο, και για τον λόγο αυτό επιχείρησαν για μία ακόμα φορά με αίτημά τους να μεταθέσουν την κατάθεσή μου για ημερομηνία μετά τις εκλογές, οι ίδιοι που πριν ανυπομονούσαν, δήθεν, να ξεκινήσει η δίκη. Τώρα ευθέως υποστήριξαν ότι η «συνέχιση» της δίκης θα βλάψει την προεκλογική εκστρατεία και τα ποσοστά του κόμματός τους.

Όμως η αλήθεια έχει τίμημα που κάποτε πρέπει να πληρωθεί. Μετά από 4 μήνες που η οικογένειά μου και εγώ ξαναζούμε καθημερινά τη μοιραία νύχτα, αντικρίζοντας τα πρόσωπα όσων από τους δολοφόνους του Παύλου εμφανίζονται και τις προκλήσεις τους, περιμένουμε η ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας την μνήμη του παιδιού μου αλλά και των άλλων θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Οι προσβολές που τόσο καιρό υπομένουμε, τόσο εντός του δικαστηρίου από λεγόμενα και χειρονομίες, όσο και εκτός αυτού, με την ανοχή ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει καταλάβει το μέγεθος και την απαξία των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής, πρέπει να σταματήσουν.

Και τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η κατάθεσή μου, παλεύουν με κάθε τρόπο να μην ακουστώ μέχρι τις εκλογές, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του παιδιού μου κυκλοφορούν ελεύθεροι, βεβηλώνοντας το μνημείο του στο Κερατσίνι, κάνοντας μοτοπορείες στον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, πορείες μπροστά από το σπίτι μας, σκορπίζοντας τα μηνύματα μίσους ακόμα και στον δρόμο που χύθηκε το αίμα του παιδιού μου. Ο μοναδικός τρόπος για την απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης είναι η συνέχιση της δίκης αυτής, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες των δολοφόνων του γιου μου. Αυτή πρέπει να είναι η δικαιοσύνη, αποκομμένη από πολιτικές σκοπιμότητες, και συνεπώς περιμένω τόσο εγώ όσο και η ελληνική κοινωνία ότι θα επιτραπεί, επί τέλους, να πω αυτά που δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, πρέπει να ακουστούν”.

Όπως σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, έτσι και στις 14 Σεπτέμβρη δεκάδες διαδηλωτές με τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ, του δήμου Κορυδαλλού και άλλων αντιφασιστικών-αντιρατσιστικών οργανώσεων βρέθηκαν έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Σεπτέμβρη, ενώ οι ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβρη είναι οι εξής: 2/10, 6/10, 8/10, 13/10, 15/10, 21/10, 22/10.

One thought on “Η δίκη της ΧΑ: Οι δολοφόνοι νεοναζί δεν θα ξεφύγουν από το ΚΑΤΗΓOPΩ του Παύλου Φύσσα (16η μέρα)

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.