Η δίκη της ΧΑ: Στην επέτειο της δολοφονίας καταθέτει η οικογένεια του Παύλου Φύσσα

oikogeneia_fyssaΟι γονείς και οι φίλοι του Π. Φύσσα έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού την πρώτη μέρα της δίκης στις 20 Απρίλη.

(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 29/07/2015)

Στις καταθέσεις της οικογένειας του Παύλου Φύσσα φτάνει η δίκη της Χρυσής Αυγής το Σεπτέμβρη. Η χρονική στιγμή, ακριβώς στα δύο χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού το Σεπτέμβρη του 2013 από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, δε μπορεί παρά να σημαίνει συναγερμό για το αντιφασιστικό κίνημα. Ήδη η ΚΕΕΡΦΑ παίρνει την πρωτοβουλία για ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, στην επέτειο της δολοφονίας, από την Ομόνοια στη Βουλή και συναυλία στο Σύνταγμα.

Οι δικάσιμοι στις 21 και 28 Ιούλη, οι τελευταίες πριν το κλείσιμο των δικαστηρίων για τον Αύγουστο, αναβλήθηκαν λόγω κωλύματος του αναπληρωτή εισαγγελέα. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία με τις ενστάσεις των χρυσαυγιτών κατά της ποινικής τους δίωξης, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε αυτές τις συνεδριάσεις, θα συνεχιστεί με την επανέναρξη της δίκης το Σεπτέμβρη. Ωστόσο, η ώρα των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας φτάνει. Το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει όλες τις ενστάσεις με τις οποίες οι χρυσαυγίτες προσπαθούν να εμφανιστούν ως θύματα πολιτικής σκευωρίας και να μπει στην ουσία της δίκης.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα το βράδυ 17 προς 18 Σεπτέμβρη του 2013 είναι η πρώτη, από τις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής που συνεκδικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η οποία θα εξεταστεί. Και οι Παναγιώτης, Μάγδα και Ειρήνη Φύσσα, πατέρας, μητέρα και αδελφή του Παύλου Φύσσα αντίστοιχα, είναι οι πρώτοι από τους 130 και πλέον μάρτυρες του κατηγορητηρίου που θα καταθέσουν.

Το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο της δολοφονίας Φύσσα σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνει κέντρο για το αντιφασιστικό κίνημα. Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση του κινήματος για να αντιμετωπίσει τους χρυσαυγίτες δολοφόνους και τους συνηγόρους τους. Ένα μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 Σεπτέμβρη θα παίξει ένα τέτοιο κρίσιμο ρόλο στήριξης.

Καθοριστική

Επιπλέον, με τη δίκη να συνεχίζεται στις φυλακές Κορυδαλλού όπου η πρόσβαση του κοινού μέσα στην αίθουσα είναι αδύνατη και η δημοσιότητα περιορισμένη, μια μαζική κινητοποίηση στις 18/9 θα είναι καθοριστική ενάντια στην απομόνωση και τη συγκάλυψη, για να γίνει πράξη η υπόσχεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθηνών. Ενώ με τους κατηγορούμενους να κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερούν τη διαδικασία παριστάνοντας επιπλέον το νόμιμο πολιτικό κόμμα που βρίσκεται υπό πολιτική δίωξη, η επιτυχία της διαδήλωσης της 18/9 θα θυμίσει ότι για την συντριπτική πλειοψηφία η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση και ως τέτοια πρέπει να οδηγηθεί από το δικαστήριο σύσσωμη ισόβια στη φυλακή.

Αυτό το στόχο, μιας νέας μαζικής εμφάνισης του αντιφασιστικού κινήματος στις 18/9, θα βοηθήσουν οι μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού σε κάθε δικάσιμο με αρχή στις 8 Σεπτέμβρη. Και αντίστροφα, το συλλαλητήριο στις 18/9 θα ενισχύσει τόσο τις κινητοποιήσεις έξω όσο και τον αγώνα της πολιτικής αγωγής μέσα στο δικαστήριο στη συνέχεια. Γιατί συνολικά, η έναρξη των καταθέσεων είναι το σημείο της δίκης που χρόνια περιμένει το αντιφασιστικό κίνημα -και τρέμουν οι χρυσαυγίτες.

Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας βρίσκονται θύματα και συγγενείς θυμάτων, αυτόπτες μάρτυρες των εγκληματικών πράξεων, αντιφασίστες και αντιφασίστριες που βρέθηκαν στο στόχαστρο, επικεφαλής και μέλη κοινοτήτων μεταναστών που δέχτηκαν επιθέσεις, δημοσιογράφοι που έχουν ξεσκεπάσει τη ναζιστική συμμορία. Αυτό σημαίνει ότι από το Σεπτέμβρη και για τους επόμενους μήνες θα αρχίσει επιτέλους να ξετυλίγεται μέσα στο δικαστήριο το κουβάρι των εγκληματικών πράξεων και της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Όσο πιο έντονη κάνει την παρουσία του το αντιφασιστικό κίνημα το Σεπτέμβρη και όλο αυτό το διάστημα, τόσο πιο κοντά θα έρθει η καταδίκη των ναζί δολοφόνων.

Η μέχρι τώρα εμπειρία το επιβεβαιώνει. Η αντιφασιστική έκρηξη το Σεπτέμβρη του 2013 έστειλε τους ναζί στη φυλακή και ο αντίστοιχος ξεσηκωμός το Σεπτέμβρη του 2014, στην πρώτη επέτειο της δολοφονίας Φύσσα, τους έστειλε στο εδώλιο μερικούς μήνες μετά. Ο φετινός Σεπτέμβρης μπορεί πραγματικά να τους στείλει ισόβια. Με αυτή την προοπτική η ΚΕΕΡΦΑ ξεσηκώνει από τώρα χώρους δουλειάς, νεολαίας και γειτονιές.

Διεθνής Σύνοδος Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού 10-11 Οκτώβρη

Διεθνή Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Σύνοδο οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις 10 και 11 Οκτώβρη στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ρουφ στην Αθήνα. Είναι μια πρωτοβουλία που πατάει πάνω στην εμπειρία των δύο επιτυχημένων Συνόδων τα προηγούμενα χρόνια, που, με τις πρωτοβουλίες τους όπως οι διεθνείς ημέρες δράσεις κατά του ρατσισμού και του φασισμού, δυνάμωσαν το κίνημα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

“Η συντριβή των ναζί στην Ελλάδα θα στείλει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη πως η απειλή του φασισμού μπορεί να τσακιστεί”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. “Ο κοινός αγώνας, όπως αναπτύχθηκε με τις συντονισμένες αντιφασιστικές διαδηλώσεις, στις 21 Μάρτη, σε μια σειρά από πόλεις έδωσε ώθηση στο νέο κύμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, με κινητοποιήσεις σε εκατοντάδες πόλεις υπέρ του ΟΧΙ. Μαζί μπορούμε να τσακίσουμε τη λιτότητα, το ρατσισμό και τους ναζί! Για αυτό προτείνουμε ως επόμενη διεθνή μέρα δράσης, το Σάββατο, 19 Μάρτη 2016.

Ταυτόχρονα, δίνουμε μάχη ενάντια στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό, την ομοφοβία και το σεξισμό. Για να πάρουν ιθαγένεια όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, όπως απαίτησαν τα Συνέδρια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες των πολέμων, να φύγει η FRONTEX, να πέσει ο φράχτης στον Έβρο και να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Είναι ώρα να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να έχουν πλήρη δικαιώματα”.

Όλοι πίσω στην φυλακή μαζί με τον Λαγό

Η επιστροφή του Ιωάννη Λαγού στη φυλακή ήταν ομολογουμένως μία ευχάριστη είδηση των τελευταίων ημερών. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής είναι κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Τώρα γυρίζει στο κελί του λόγω παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτη.

Η αποφυλάκιση είχε γίνει μετά την παρέλευση της 18μηνης προσωρινής του κράτησης, με τους περιοριστικούς όρους τού κατ’ οίκον περιορισμού υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασής του μόνο στη Βουλή υπό αστυνομική συνοδεία και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα όμως με το Συμβούλιο Εφετών το οποίο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Στέλιου Κωσταρέλλου και διατάσσει την εκ νέου προφυλάκιση του Λαγού, ο τελευταίος παραβίασε κατ’ επανάληψη τον πρώτο όρο.

Εξαφανίστηκε

Συγκεκριμένα στις 28/5/2015, αντί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά τη Βουλή, επισκέφτηκε δύο νυχτερινά μαγαζιά και στη συνέχεια διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο, επιστρέφοντας σπίτι του το επόμενο μεσημέρι. Στις 12/6/2015 αντί να επιστρέψει σπίτι του πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ενώ και στις 16/6/2015 μετά τη Βουλή, εξαφανίστηκε μέχρι το επόμενο πρωί.

Ο Λαγός ήταν ο υπεύθυνος για τις τοπικές οργανώσεις και τα τάγματα εφόδου στις περιοχές της Νίκαιας, του Περάματος και του Πειραιά. Είχε ηγετικό ρόλο στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (τις δύο τελευταίες τις είχε μάλιστα προαναγγείλει και δημόσια) καθώς και σε άλλες επιθέσεις όπως στον Κοινωνικό Χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη. Πέρα από την παραβίαση των περιοριστικών του όρων, στο διάστημα που έμεινε εκτός φυλακής, επανέλαβε σε διαδικτυακή εκπομπή της Χρυσής Αυγής τις απειλές του για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ενώ ομολόγησε και τις σχέσεις της οργάνωσης με τρεις εφοπλιστές.

Για όλους αυτούς τους λόγους η επιστροφή του Λαγού τη φυλακή θα έπρεπε να είναι μόνιμη και όχι (ξανά) προσωρινή. Μαζί του θα έπρεπε να επιστρέψει όλη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής που αποφυλακίστηκε το προηγούμενο διάστημα με αντίστοιχους περιοριστικούς όρους (το ότι δεν τους έχουν παραβιάσει απλά δεν είναι πιστευτό) και όχι να προτείνεται από εισαγγελείς η άρση αυτών των όρων όπως στην περίπτωση του Μίχου και μάλιστα με το επιχείρημα ότι πρέπει ο χρυσαυγίτης «να μπορεί να επικοινωνεί με τους εκλογείς του».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.