(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 22/07/2015)
Με τις ενστάσεις των χρυσαυγιτών κατά της ποινικής τους δίωξης εξαντλήθηκε και η δωδέκατη ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 16 Ιούλη. Με αυτές, οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους προσπαθούν, πριν ακόμα καταθέσουν τα θύματα των επιθέσεων και οι μάρτυρες κατηγορίας, να φτιάξουν κλίμα πολιτικής σκευωρίας εναντίον τους. Ωστόσο, δεν το πετυχαίνουν.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη να τοποθετείται επί του σοβαρού θέματος που είχε προκύψει στην προηγούμενη δικάσιμο και είχε οδηγήσει στην αποχώρηση της πολιτικής αγωγής.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ι.Άγγου, Γ. Σωτηρόπουλος, είχε ανακαλέσει την ένστασή του ύστερα από παρέμβαση των δικηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου, που όπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της δίκης παίζουν καθοδηγητικό ρόλο στην υπερασπσιτική τακτική των κατηγορούμενων. Ο λόγος για την παρέμβαση των δικηγόρων του “Αρχηγού” ήταν απλός. Ανάμεσα στους ισχυρισμούς του Σωτηρόπουλου περιλαμβανόταν η φράση “μπορεί να μην είναι όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές, αλλά είναι όλοι μέλη του ίδιου πολιτικού κόμματος”. Και η παραδοχή αυτή πήγαινε κόντρα στην βασική επιχειρηματολογία της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που μιλά για πολιτική δίωξη και αρνείται κάθε σχέση με τις εγκληματικές πράξεις και τους άμεσους δράστες αυτών.
Με το γραμματέα της δίκης να περιμένει την γραπτή κατάθεση της ένστασης (και άρα να μην έχει καταγράψει τίποτα από τους προφορικούς ισχυρισμούς του Σωτηρόπουλου) αλλά και χωρίς ηχογράφηση της δίκης (αφού το σχετικό αίτημα της πολιτικής αγωγής είχε απορριφθεί), η ανάκληση της ένστασης σήμαινε και την εξαφάνιση της παραπάνω δήλωσης από τα πρακτικά. Στις έντονες διαμαρτυρίες της πολιτικής αγωγής ότι ο συνήγορος έχει μεν δικαίωμα να ανακαλέσει την ένστασή του αλλά όχι και να μην παραδώσει το έγγραφο στο γραμματέα, η έδρα επιφυλάχτηκε. Έτσι σύσσωμη η πολιτική αγωγή αποχώρησε, καταγγέλοντας τη μη ορθή τήρηση των πρακτικών όπως ο νόμος ορίζει.
Έπαιξε ρόλο
Είναι βέβαιο ότι η αποχώρηση της πολιτικής αγωγής έπαιξε ρόλο. Παρότι το αίτημά της για κατάθεση της ένστασης δεν έγινε δεκτό από την έδρα ούτε στη συνεδρίαση της 16 Ιούλη, ωστόσο η επίμαχη φράση καταγράφηκε στα πρακτικά μετά από τοποθέτηση της προέδρου. Έτσι το γεγονός ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, βρίσκεται πλέον και επίσημα στα πρακτικά της δίκης, ως ρητά δηλωμένος ισχυρισμός από συνήγορο υπεράσπισης χρυσαυγίτη, έστω κι αν στη συνέχεια έγινε ανάκλησή του.
Είναι μια σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει την πολιτική αγωγή και το αντιφασιστικό κίνημα για τη θέση τους ότι οι κατηγορούμενοι είναι όλοι μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, στα πλαίσια της οποίας και με καθοδήγηση της ηγετικής ομάδας σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν όλες οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις. Μπορεί στο υπόλοιπο της δικασίμου της 16ης Ιούλης οι χρυσαυγίτες να συνέχισαν τις ενστάσεις κατά της ποινικής τους δίωξης με άλλους κατηγορούμενους να μιλούν για πολιτική σκευωρία και άλλους να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σχέση ούτε είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, εξοργίζοντας δικαιολογημένα τους συγγενείς των θυμάτων (“Σε λίγο θα μας πουν να τους ζητήσουμε και συγνώμη” φώναξε η μητέρα του Παύλου Φύσσα στο τέλος της συνεδρίασης). Το πλήγμα όμως που έχει δεχτεί η ενιαία -πλην λίγων εξαιρέσεων- υπερασπιστική τους τακτική είναι πραγματικό.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Ιούλη μετά και την αναβολή της δικασίμου της 21ης Ιούλη λόγω κωλύματος του αναπληρωτή εισαγγελέα. Είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν το κλείσιμο των δικαστηρίων τον Αύγουστο, με την ΚΕΕΡΦΑ να καλεί ξανά μαζική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 8πμ.
Επανήλθε το αίτημα της φωνοληψίας
Το αίτημα της τήρησης των πρακτικών της δίκης της Χρυσής Αυγής με ηχογράφηση, το οποίο είχε απορριφθεί από την έδρα του δικαστηρίου σε προηγούμενη συνεδρίαση, επανέφερε η πολιτική αγωγή στη δικάσιμο της 16ης Ιούλη. Στα επιχειρήματα της πολιτικής αγωγής για την ανάγκη μαγνητοφώνησης της δίκης, είχε προστεθεί και το περιστατικό με την προκλητική επιχείρηση των συνηγόρων των χρυσαυγιτών να εξαφανίσουν από τα πρακτικά της δίκης τη δήλωση συναδέλφου τους ότι “όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής”.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γραμματέας της δίκης δεν είχε καταγράψει τη δήλωση καθώς περίμενε ότι θα κατατεθεί εγγράφως -κάτι που δεν έγινε ποτέ. Συνολικότερα όμως είναι αδύνατον για έναν άνθρωπο να αποτυπώσει πιστά όσα λέγονται σε μια τέτοιου μεγέθους δίκη.
Έτσι, μπορεί τελικά η παραπάνω δήλωση να καταγράφηκε με παρέμβαση της προέδρου, αλλά ο κίνδυνος για παρόμοιες μεθοδεύσεις παραμένει. Αυτό επεσήμανε ο Α. Τζέλλης, εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα, που κατέθεσε αίτημα ανάκλησης της απορριπτικής απόφασης για τήρηση πρακτικών με φωνοληψία. Στο πλευρό του τάχτηκαν όλοι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής.
“Νίκη της δημοσιότητας”, χαρακτήρισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών, το γεγονός ότι καταγράφηκε τελικά στα πρακτικά η παραπάνω δήλωση. “Δεν είναι όμως δυνατόν κάθε φορά να επαφίεται στον πατριωτισμό της διευθύνουσας αν θα καταγραφεί κάτι και γι’ αυτό επαναφέρουμε το αίτημα της φωνοληψίας”, συνέχισε.
“Χρειάζεται να διασφαλιστεί η ακριβής εικόνα της δίκης για όλους τους παράγοντες αυτής σήμερα, καθώς και η δυνατότητα ελέγχου των πρακτικών από τα ανώτατα δικαστήρια αργότερα”, είπε ο Θ. Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. “Είναι μια δίκη που θα κρατήσει μήνες. Σε λίγο δε θα θυμάται κανείς τίποτα”.
“Δεν μπορεί ο γραμματέας να γίνει μαγνητόφωνο”, είπε ο Κώστας Παπαδάκης εκ μέρους επίσης των Αιγύπτιων αλιεργατών. “Η καταγραφή στο χέρι δε διασφαλίζει την πιστότητα και την ακρίβεια όσων λέγονται… Η απόρριψη της ηχογράφησης σημαίνει μια δίκη στα μουλωχτά… Πάρτε τη σωστή απόφαση!”
Εντύπωση προκάλεσε η επιμονή της εισαγγελέως ότι δεν είναι απαραίτητη η φωνοληψία.
Ρατσιστική πρόκληση
Επίθεση στο θύμα ήταν η τοποθέτηση της συνηγόρου υπεράσπισης του Θωμά Μαρία, ενός εκ των κατηγορουμένων για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, κατά τη δικάσιμο της 16ης Ιούλη.
Η συνήγορος αιτήθηκε ιατρική πραγματογνωμοσύνη για το είδος, την έκταση και την ένταση των χτυπημάτων που δέχτηκε ο Αμπουζίντ ώστε “να αποδειχτεί” αν τα τραύματά του συνιστούν απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του ή όχι. Επιπλέον ζήτησε να γίνει γνωστό αν το θύμα είχε, τη στιγμή της παρολίγον δολοφονικής επίθεσης εναντίον του, άδεια παραμονής στη χώρα!
Η ρατσιστική αυτή πρόκληση δεν έμεινε ασχολίαστη. “Γιατί μας χρειάζεται αυτό;” απόρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου για την άδεια παραμονής, για να απαντήσει φωνάζοντας οργισμένα ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ο ένας εκ των τριών συνηγόρων του Αιγύπτιου αλιεργάτη: “Γιατί προφανώς είχε δικαίωμα να τον χτυπήσει επειδή ήταν παράνομος!”.
Ωστόσο, η συνήγορος του Μαρία επέμεινε στο αίτημά της, αναρωτώμενη μάλιστα αν ο Αμπουζίντ έχει κάνει χρήση του νόμου που χορηγεί προσωρινή άδεια παραμονής σε θύματα ρατσιστικής επίθεσης. Υπονοώντας ότι η καταγγελία του Αμπουζίντ έγινε μόνο και μόνο για να πάρει χαρτιά, ζήτησε τέλος να έρθει στο δικαστήριο ο ίδιος ο Αιγύπτιος αμφισβητώντας την εγκυρότητα της εκπροσώπησής του στη δίκη. Μόνο ότι ο Αμπουζίντ κάθησε να φάει ξύλο για την άδεια παραμονής, δεν ακούσαμε ακόμα…
Η προσπάθεια των αμετανόητων ρατσιστών ναζί δολοφόνων να φορτώσουν την ευθύνη στα θύματα δε θα περάσει.
Ένοχη με όλα τα κίνητρα
Η σύμβαση του Παλέρμο, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει το οικονομικό κίνητρο, ήταν από τα βασικά νομικά στηρίγματα των ενστάσεων που κατέθεσαν οι χρυσαυγίτες κατά της ποινικής τους δίωξης.
Ωστόσο στη συνέχεια, σύσσωμοι οι συνήγοροι υπεράσπισης την απέσυραν, προτιμώντας -ίσως- να την χρησιμοποιήσουν σαν χαρτί σε άλλη φάση της δίκης.
Όποτε κι αν επιλέξουν να την επαναφέρουν, δεν πρόκειται να σώσουν τους πελάτες τους. Κι αυτό γιατί η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση με όλα τα κίνητρα -και τα πολιτικά και τα ιδεολογικά αλλά και τα οικονομικά.
Πώς εξηγείται αλλιώς η τόσο μεγάλη δημοσιότητα αλλά και δραστηριότητα της οργάνωσης με άνοιγμα τοπικών και κεντρικών γραφείων, ρούχα, οπλισμό κλπ; Τέτοια έξοδα δεν καλύπτονται από την κρατική χρηματοδότηση, έτσι κι αλλιώς η δράση της Χρυσής Αυγής δεν ξεκινά με την είσοδό της στη Βουλή. Όλα αυτά χρειάζονται ισχυρές πλάτες και χρηματοδότες. Οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τα εφοπλιστικά γραφεία και το μεγάλο κεφάλαιο, για τις οποίες έχει βουίξει ο τόπος, επεκτείνονται και στο οικονομικό επίπεδο.
Το ίδιο ισχύει με το απεργοσπαστικό σωματείο στο Πέραμα. Εκτός της πολιτικής εξυπηρέτησης των εφοπλιστών, η δημιουργία του βόλεψε και μερικά παιδιά της οργάνωσης στα καράβια των αφεντικών τους.
Η πολιτική αγωγή και το αντιφασιστικό κίνημα θα εξασφαλίσουν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής με όλα τα κίνητρα.