Θα δικαιωθούν τα θύματα της Χρυσής Αυγής;

xrysi_avgi_diki_2(Κείμενο: Ειρήνη Λαζαρίδου, Κυριακάτικη Αυγή, 12/07/2015)

Τι γίνεται με την πολύκροτη και πολυαναμενόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής; Η διεξαγωγή της έχει περάσει στο περιθώριο της επικαιρότητας τόσο λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο όσο και λόγω των αραιών συνεδριάσεων του δικαστηρίου, το οποίο τρεις μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ουσία της υπόθεσης καθώς εξετάζει τις ενστάσεις των διαδίκων. Ωστόσο μια σειρά από γεγονότα έρχονται να προκαλέσουν έντονο προβληματισμό για το κορυφαίο διακύβευμα, για το αν δηλαδή η Δικαιοσύνη είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει όπως τους αξίζει τους φονιάδες του Παύλου Φύσσα, τους φασίστες τραμπούκους, τους, κατά δήλωσή τους, αρνητές του πολιτεύματος.

Στις 10 Φεβρουαρίου το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο προτεινόταν η παραπομπή σε δίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, σύσσωμη της κοινοβουλευτικής της ομάδας και δεκάδων άλλων μελών της δεν άφηνε σκοτεινά σημεία. Το νεοναζιστικό κόμμα, όπως ανέφερε και στο πόρισμά του ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, αποτελεί εγκληματική οργάνωση που ενδύθηκε τον κοινοβουλευτικό μανδύα για να προχωρεί με αυτή την κάλυψη σε σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Αμέσως μετά την έκδοση του βουλεύματος ωστόσο, η απλή καταγραφή των γεγονότων δείχνει ότι η Χρυσή Αυγή κερδίζει μάχες σε δικαστικό επίπεδο, οι οποίες, αν και δεν αφορούν την κρίση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που συνεδριάζει στον Κορυδαλλό, καθώς πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις, ωστόσο δημιουργούν κλίμα.

Έχουμε και λέμε:

* Στις 6 Μαρτίου, το δικαστήριο απάλλαξε τον Ηλία Κασιδιάρη για τις γροθιές που έριξε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, που άφησε άφωνο το πανελλήνιο, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Ο εισαγγελέας μάλιστα είχε ζητήσει την απόσυρση της ποινικής δίωξης γιατί η Κανέλλη δεν είχε υποβάλει μήνυση, ενώ στην αγόρευσή του ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου “παραπάτησε, δεν το ήθελε”!

* Στις 3 Απριλίου, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος αθωώνεται για την κακουργηματική κατηγορία της ληστείας κατά συναυτουργία και τον άγριο ξυλοδαρμό ενός ανθρώπου στο Μοναστηράκι, από τον οποίο μαζί με άλλους τρεις αφαίρεσαν ένα τσαντάκι. Τον Ματθαιόπουλο συγκράτησαν μέχρι να έρθει η αστυνομία δύο πυροσβέστες, οι οποίοι δεν κατέθεσαν στη δίκη καθώς στο μεταξύ είχαν μετατεθεί εκτός Αθηνών. Στο τέλος της δίκης ο Ματθαιόπουλος έφυγε σχεδόν… αγκαλιά με το θύμα, αφού το τελευταίο είπε στο δικαστήριο ότι “δεν έγιναν έτσι ακριβώς τα πράγματα”.

Αυτά πριν καν ξεκινήσει η δίκη στις 20 Απριλίου. Γιατί έχουμε και συνέχεια:

* Την 1η Ιουλίου ο Κασιδιάρης αποφυλακίζεται, ακριβώς ένα χρόνο μετά την προφυλάκισή του και χωρίς να έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 18 μηνών που ίσχυσε για τους άλλους κατηγορούμενους, ακόμα και για τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Το Συμβούλιο Εφετών μάλιστα έκρινε ότι “η κατά νόμον βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης”, μ’ άλλα λόγια κακώς προφυλακίστηκε!

* Στις 8 Ιουλίου, ο εισαγγελέας Λιόγας με πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο “ξεπλένει” τον Κασιδιάρη από τις κακουργηματικές κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί για τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο. Για τον εισαγγελέα, ο Κασιδιάρης όχι μόνο δεν υπέπεσε σε αδίκημα, αλλά αντιθέτως η υποκλοπή “υπήρξε θεμιτή, εν όψει μάλιστα και του ότι αποτελούσε το μόνο αναγκαίο και πρόσφορο μέσο που αυτός διέθετε για την ενίσχυση των ισχυρισμών του”…

“Στα μουγκά” η δίκη, χωρίς πολιτική αγωγή για την ηγετική ομάδα

Όσον αφορά δε τη δίκη αυτή καθαυτή, χαρακτηριστική ήταν η απόφαση για αποβολή της πολιτικής αγωγής όσον αφορά την κύρια κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει κυρίως τον Μιχαλολιάκο και την κοινοβουλευτική ομάδα. Η απουσία παράστασης πολιτικής αγωγής πρακτικά σημαίνει ότι οι πυρηνάρχες και τα δευτεροκλασάτα στελέχη του νεοναζιστικού κόμματος που αναλάμβαναν τη “βρόμικη δουλειά” θα έχουν απέναντί τους την πολιτική αγωγή, όχι όμως και ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και η υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα, οι οποίοι πάντως θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κακουργηματική κατηγορία, το βάρος της οποίας θα σηκώσει μόνο η εισαγγελέας. Για απόφαση, “ντροπή” έκανε λόγο η οικογένεια του Π. Φύσσα

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο αποφάσισε να γίνει η δίκη χωρίς ραδιοτηλεοπτική κάλυψη και χωρίς μαγνητοφωνημένα πρακτικά που τηρούνται ακόμα και σε υποθέσεις… διαζυγίων. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μιχαλολιάκος και οι λοιποί βουλευτές ικανοποιήθηκαν από την απόφαση όταν μόλις λίγους μήνες πριν, στις 15 Ιανουαρίου, ο φυρερίσκος της οργάνωσης διερρήγνυε τα ιμάτιά του σε συνέντευξή του, “να έχει τηλεοπτική κάλυψη και να δει όλη η Ευρώπη σελίδα – σελίδα τη δικογραφία – φιάσκο”…

—————————–

Δήλωση Θανάση Καμπαγιάννη, συνήγορου πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής:

“Η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μετράει ήδη δέκα συνεδριάσεις, χωρίς όμως να έχει μπει ακόμα στην αποδεικτική διαδικασία. Η πολιτική αγωγή των θυμάτων (της οικογένειας Φύσσα, των Αιγύπτιων ψαράδων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ) κατόρθωσε να νομιμοποιηθεί όχι μόνο για τις επιμέρους κακουργηματικές πράξεις, αλλά και για την εγκληματική οργάνωση. Το δικαστήριο ωστόσο δεν έκανε δεκτή την παράσταση και για τους ηγέτες της οργάνωσης: πρόκειται για μια άτολμη απόφαση που θέτει φραγμό στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Η απόρριψη των αιτημάτων της πολιτικής αγωγής για ραδιοτηλεοπτική δημοσιότητα της δίκης, τήρηση πρακτικών μέσω φωνογράφου και μεταφορά της αίθουσας στο Εφετείο δυσκολεύει το έργο της απόδοσης δικαιοσύνης, σε μια ιστορικής σημασίας δίκη μιας ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης με εκλεγμένους βουλευτές. Η δίκη θα κρατήσει τουλάχιστον έναν χρόνο, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημάνει εφησυχασμό για το αντιφασιστικό κίνημα. Τουναντίον, η καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις δικαστικές αίθουσες θα είναι το επιστέγασμα της απονομιμοποίησής της στην κοινωνία: από τη Βουλή, τις γειτονιές, τους εργατικούς χώρους μέχρι τον τελευταίο εξωραϊστικό σύλλογο. Η δίκη της Χρυσής Αυγής να γίνει καταδίκη του ναζισμού και των εγκλημάτων του στη συνείδηση ολόκληρης της κοινωνίας”.

Δήλωση Κώστα Παπαδάκη, συνήγορου πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής:

“Η δίκη αρχίζει να προσαρμόζεται επικίνδυνα στα μέτρα της Χρυσής Αυγής : Η πολιτική αγωγή αποβλήθηκε από τα διευθυντικά στελέχη και περιορίστηκε στα εκτελεστικά όργανα. Το αίτημα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης ή έστω της δυνατότητας βιντεοσκόπησης ως υλοποίηση της συνταγματικής υποχρέωσης της δημοσιότητας απορρίφθηκε. Το αίτημα φωνητικής καταγραφής των συνεδριάσεων για την αξιόπιστη τήρηση των πρακτικών με μαγνητοφώνηση, πρακτική που συμβαίνει σε όλες τις χώρες και ακόμα και Ελλάδα στις αστικές δίκες, απορρίφθηκε. Σε όλα αυτά τα αιτήματα απορριπτική ήταν όχι μόνο η εισαγγελική πρόταση, αλλά και η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνηγόρων υπεράσπισης. Το αίτημα μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο θεωρείται από το δικαστήριο λήξαν, αφού η διοίκηση του Εφετείου το αρνείται, ενώ η υπόσχεση του υπουργού Δικαιοσύνης για νέα αίθουσα τον Σεπτέμβριο στο Εφετείο δεν επαληθεύεται, δύο μήνες πριν την υποτιθέμενη υλοποίησή της, ούτε σε σχέδιο, ούτε σε γιαπί. Μοιραία και ιδίως λόγω της πολιτικής επικαιρότητας, οι προβολείς της δημοσιότητας χαμηλώνουν. Και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τις ενστάσεις τους. Η προσπάθειά τους να καταγγείλουν την δίωξη ως πολιτική και αντισυνταγματική για να αθωωθούν ηρωικά μόλις ξεκινάει.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.