(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 14/06/2015)
Τρεις επιστολές με τις οποίες ζητούσε τη μεταφορά της δίκης από τις Φυλακές Κορυδαλλού στην ευρύχωρη και αμφιθεατρική αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας απέστειλε στον πρόεδρο της διοίκησης του Εφετείου Δημήτριο Μόκκα η πρόεδρος του δικαστηρίου στο οποίο διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, Μαρία Λεπενιώτη.
Σε όλες τις αιτήσεις της προέδρου –τις οποίες έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.»– γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια και η αγωνία της για την «ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης», ενώ σε μία από αυτές υπενθύμιζε στον κ. Μόκκα ότι οφείλει να της απαντήσει στο αίτημά της, καθώς «η εκδίκαση της υποθέσεως της Χρυσής Αυγής απαιτεί ικανό αριθμό συνεδριάσεων χωρίς μακροχρόνιες διακοπές».
Επιστολή και στην ΕΛ.ΑΣ.
Μάλιστα, μαζί με την αρχικά ανύπαρκτη και στη συνέχεια αρνητική απάντηση που έλαβε ύστερα από δύο συνεχόμενες επιστολές της προς τη διοίκηση του Εφετείου, η εφέτης προσέφυγε με άλλη επιστολή της στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δ. Τσακνάκη, ενημερώνοντάς τον αναλυτικά για την εισβολή στο ακροατήριο των εμπλεκόμενων στην υπόθεση των «Πυρήνων» στις 15 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία συνέπεσε η εκδίκαση των δύο υποθέσεων στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Στην επιστολή προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η πρόεδρος Εφετών, περιγράφοντας το πρωτοφανές επεισόδιο, κάνει λόγο για «ανύπαρκτα αστυνομικά μέτρα» ζητώντας του να μεριμνήσει «όπως έχει υποχρέωση, για την ασφαλή διεξαγωγή της δίκης και την αποτροπή παρομοίων φαινομένων, άλλως, εάν αυτό δεν καθίσταται από πλευράς σας εφικτό, παρακαλώ να με ενημερώσετε εγγράφως».
Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις της προς τον Δ. Μόκκα, η Μαρία Λεπενιώτη τού διευκρινίζει αναλυτικά τους λόγους αναγκαιότητας μεταφοράς της δίκης, και ειδικά για τις συνεδριάσεις του Ιουλίου: η παράλληλη συνεκδίκαση στον Κορυδαλλό των υποθέσεων των «Πυρήνων» και του «Επαναστατικού Αγώνα», τα μέλη της έδρας που συμμετέχουν και σε άλλες δίκες του τμήματος διακοπών, ενώ όλα τα ανωτέρω εκτεθέντα επιβραδύνουν τη ροή της δίκης.
Η πρόεδρος είχε μάλιστα ερευνήσει η ίδια τις ημέρες που η αίθουσα του Εφετείου δεν είχε άλλη συνεδρίαση και ήταν ελεύθερη, ενώ ενημέρωσε τον κ. Μόκκα ώστε να οριστούν εκείνες τις ημέρες οι συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Τέλος, από τις επιστολές της προέδρου προκύπτει ότι και ο υπουργός Παιδείας είχε στείλει στις 13 Μαΐου έγγραφο στον κ. Μόκκα ζητώντας τη διακοπής της δίκης κατά τη διάρκεια των μαθητικών εξετάσεων, ενώ ο τελευταίος τής διαβίβασε μαζί με την άρνησή του το έγγραφο του υπουργού με καθυστέρηση 15 ημερών.
Για να λάβει την απάντηση από την πρόεδρο: «Το ως άνω ζήτημα που σας ετέθη από τον κ. υπουργό Παιδείας αντιμετωπίζεται με την ανεύρεση άλλης αίθουσας για τη διεξαγωγή της δίκης αυτής στο συγκεκριμένο αυτό χρονικό διάστημα, ενέργεια όμως που ανήκει αποκλειστικά στο πεδίο των δικών σας αρμοδιοτήτων και εκφεύγει των δικών μου αρμοδιοτήτων. Και τούτο διότι σκοπός του προέδρου της συνεδριάσεως δεν είναι η ανεύρεση αίθουσας αλλά η απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης». Ο νοών νοείτω!