“Πήγαμε στο Πάρτυ Οικονομικής Ενίσχυσης των Δικηγόρων που Θέλουν να Βάλουν Φυλακή τη Χρυσή Αυγή”

brewery(Κείμενο: Μελπομένη Μαραγκίδου, Vice.com, 8/05/2015. Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαϊδης)

«This brewery kills fascists». Μέχρι και το μότο που είναι γραμμένο στην ετικέτα της σπιτικής μπύρας που με δροσίζει στο τέλος μίας ζεστής ημέρας είναι ένα μικρό δείγμα του αντιφασιστικού χαρακτήρα της βραδιάς. Έχω έρθει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη στο μικρό φεστιβάλ πειραματικής μουσικής «Απόψε αντιφασχεδιάζουμε» που έχει διοργανωθεί για την οικονομική ενίσχυση του Jailgoldendawn.com, της ομάδας της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Γύρω μου κόσμος που το ίδιο πρωί διαδήλωνε έξω από το δικαστήριο στις φυλακές Κορυδαλλού, έχει έρθει τώρα για να στηρίξει και οικονομικά την μάχη που δίνεται εντός του δικαστηρίου. Στην είσοδο σε ένα μεγάλο χάρτινο κουτί συγκεντρώνονται σταδιακά τα χρήματα που θα δοθούν στο τέλος της βραδιάς, στην ομάδα των δικηγόρων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα της δίκης, όπως παράβολα κτλ.

Μπορεί να σου φαίνεται τρελό –και είναι- οι δικηγόροι των θυμάτων των φασιστικών επιθέσεων μίας τόσο σημαντικής και ιστορικής δίκης να δουλεύουν αμισθί και να χρειάζεται κάποιος να κάνει πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης προκειμένου να καλυφθεί ένας μέρος των εξόδων που έχουν. Δυστυχώς όμως ζούμε σε μία χώρα που τα θύματα των φασιστικών επιθέσεων όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε να καλύπτονται από το κράτος τα έξοδα της δίκης τους και των δικηγόρων που οι ίδιοι επιθυμούν να ορίσουν. Κι έτσι το βάρος πέφτει στον απλό κόσμο που θέλει να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, βάζοντας λίγα ευρώ μέσα σε ένα χάρτινο κουτί.

Η πρωτοβουλία Jailgoldendawn για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος αποτελείται από μια ομάδα δικηγόρων που εδώ και πάρα πολύ καιρό δίνουν τη μάχη για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής στο πεδίο της δικαστικής δίωξης. Ως Πρωτοβουλία για την “Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής” έχουν τοποθετηθεί από τον Οκτώβριο του 2013. Δικηγόροι-μέλη της Πρωτοβουλίας έχουν διοριστεί πολιτικώς ενάγοντες από τους Αιγύπτιους ψαράδες, θύματα της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012. Όλοι τους εργάζονται εθελοντικά γι’ αυτή την πολύκροτη δίκη που θα τους αποτραβήξει από τις υπόλοιπες επαγγελματικές τους δραστηριότητες για πάνω από ένα χρόνο και γι’ αυτό εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχουν ξεκινήσει μία καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης.

Με αφορμή αυτή την καμπάνια διοργανώθηκε και το Φεστιβάλ Αντιφασχεδιάζουμε, κι όπως μου λέει ο συντονιστής του και μουσικός-αυτοσχεδιαστής, Κωστής Ζουλιάτης: «Μαζευτήκαμε κάποιοι μουσικοί και οργανώσαμε τη βραδιά. Φυσικά δεν βάλαμε είσοδο αλλά ένα κουτί για να αφήνει ο κόσμος τον αντιφασιστικό οβολό του. Αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ήδη τιτάνιο. Η πρωτοβουλία τους χρειάζεται στήριξη από όλους μας. Εμείς το κάναμε στο ξεκίνημα γιατί φανταζόμαστε ότι υπάρχουν έξοδα με το καλημέρα, αλλά χρειάζεται να μην αφήνουμε το θέμα. Είναι και μία αφορμή για να συζητάμε για τη δίκη και να ενημερώνεται κόσμος. Και πρέπει κάθε στιγμή να στηρίζουμε και να θυμόμαστε αυτήν την υπόθεση γιατί απ’ ό, τι έχει δείξει η ιστορία του φασισμού, ο μεγαλύτερός του εχθρός είναι η μνήμη».

Όσο οι μουσικοί εναλλάσσονται κι ο κόσμος πολλαπλασιάζεται, ανάμεσά τους βρίσκονται και μέλη από την Πρωτοβουλία των δικηγόρων. Εκεί βρίσκεται και ο δικηγόρος Τάκης Ζώτος ο οποίος μου λέει για τη σημασία της Τέχνης στη μάχη ενάντια στο φασισμό:

«Το σημερινό φεστιβάλ μας ήρθε σαν μία δωρεά. Αλλά δωρεά όχι σε εμάς ατομικά, αλλά στο αντιφασιστικό κίνημα. Μου θύμισε πόσο σημαντική είναι η Τέχνη ενάντια στο φασισμό. Πώς μπορείς να κερδίσεις μέσα από την Τέχνη τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Μου θύμισε τέλος της δεκαετίας του ’70 όταν στην Αγγλία οι ναζί ανέβαιναν και δημιουργήθηκε ένα τεράστιο αντιφασιστικό κίνημα που στο κέντρο του είχε το Rock Against Racism. Με αυτή την έννοια είμαι πολύ συγκινημένος γιατί ξαναπιάνουμε την παράδοση του αντιφασιστικού κινήματος».

«Δεν έχουμε καμία χρηματοδότηση. Εμείς εδώ και πολλά χρόνια είμαστε στρατευμένοι στο αντιφασιστικό κίνημα και δεν το κάναμε ποτέ για τα λεφτά. Προφανώς η πολιτική αγωγή έχει έξοδα. Από τα αντίγραφα των δικογραφιών μέχρι τα έξοδα των μαρτύρων. Κι έτσι είναι πράγματι σημαντικό να έχει η πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος τα οικονομικά μέσα για να κινηθεί. Μακάρι λοιπόν να πολλαπλασιαστούν αυτές οι πρωτοβουλίες για να υπάρχει και μία οικονομική άνεση για να αντιμετωπίζουμε τους ναζί», προσθέτει ο κ. Ζώτος και συνεχίζει:

«Οι δικηγόροι στις υπόλοιπες χώρες έχουν μία άλλη εμπειρία από τέτοιες υποθέσεις, γιατί υπάρχει ο θεσμός της νομικής βοήθειας, όπου οι αντιφασίστες μπορούν να επιλέγουν τους δικηγόρους που θέλουν και τους πληρώνει το κράτος, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Εδώ αυτός ο θεσμός με αυτή τη μορφή δεν υπάρχει. Υπάρχει ο θεσμός της νομικής βοήθειας, αλλά μόνο σε ανθρώπους που τους διορίζεται δικηγόρος από κάποιον κατάλογο. Για σκεφτείτε στη συγκεκριμένη περίπτωση να έλεγε το δικαστήριο στα θύματα θα σου διορίσω κάποιον από τον κατάλογο και να τους τύχαινε ακροδεξιός. Τι θα γινόταν», καταλήγει ο κ. Ζώτος.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν απέναντί τους πάνω από εκατό δικηγόρους που υπερασπίζονται τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα από τα τραγούδια, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της Πρωτοβουλίας jailgoldendawn παίρνει το λόγο κι εξηγεί σε όσους έχουν έρθει να τους στηρίξουν τι ακριβώς σημαίνει αυτή η μάχη:

«Στην Ελλάδα τα θύματα της φασιστικής βίας δεν έχουν καμία νομική βοήθεια, δεν έχουν καμία οικονομική βοήθεια και στην πραγματικότητα αυτοί οι οποίοι πληρώνονται από το δημόσιο προϋπολογισμό είναι οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής. Πολλοί από αυτούς είναι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κι αυτή τη στιγμή πληρώνονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Πληρώνονται δηλαδή από τους φόρους όλων μας. Αν δεν υπάρξει μία ενεργητική προσπάθεια να στηρίξουμε τα θύματα και την προσπάθειά τους να παρασταθούν νομικά, τότε στην πραγματικότητα όλοι μας όντας αμέτοχοι έχουμε βοηθήσει τους δικηγόρους της Χρυσής Αυγής σε αυτή την ιστορία. Ακόμα και χωρίς να το θέλουμε, μονάχα από τους φόρους τους οποίους πληρώνουμε. Γι’ αυτό από τη δική μας την πλευρά χρειάζεται να κάνουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις προκειμένου να καταφέρουμε να μαζέψουμε τα λεφτά μέσα από αυτού του τύπου διαδικασίες».

* Αν θες να ενισχύσεις την πρωτοβουλία jailgoldendawn μπορείς είτε εδώ είτε μέσω του τραπεζικού λογαριασμού της αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας “ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ θυμάτων φασιστικής και ρατσιστικής βίας” (στοιχεία λογαριασμού: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αρ.: 5032-072245-251, στο όνομα “ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ”, IBAN: GR25 0172 0320 0050 3207 2245 251, SWIFT-BIC: PIRBGRAA. Στην αιτιολογία γράψτε: “Για την Πολιτική Αγωγή”).

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.