Στις 7 Μάη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

poreia_7_5_2015(Κείμενο: Εργατική Αλληλεγγύη, 29/04/2015)

Την Πέμπτη 7 Μάη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Όπως και στις 20 Απρίλη, την πρώτη ημέρα της δίκης, το αντιφασιστικό κίνημα ετοιμάζεται να δώσει μαζικό παρόν έξω από το δικαστήριο.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί ξανά συγκέντρωση στις 8πμ στο γήπεδο της Προοδευτικής και πορεία προς τις φυλακές. Οι δήμοι της Β΄ Πειραιά, τοπικοί φορείς και σωματεία οργανώνουν επίσης την παρουσία τους στις κινητοποιήσεις. Το ίδιο μια σειρά κοινότητες μεταναστών, αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις.

Το επιτυχημένο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 20 Απρίλη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ξεκινήσει η δίκη. Η απεργία της ΑΔΕΔΥ που έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες σωματεία του δημοσίου να κινητοποιηθούν, η συμμετοχή συνδικάτων όπως της ΠΕΝΕΝ και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η παρουσία φοιτητικών συλλόγων, κοινοτήτων μεταναστών, οργανώσεων της Αριστεράς αλλά και χιλιάδων αντιφασιστών από όλες τις γειτονιές της Αττικής, ήταν καταλυτική στην έναρξη της διαδικασίας.

Η δεύτερη δικάσιμος στις 7 Μάη περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής που υπερασπίζονται τα θύματα των δολοφονικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής καθώς και των μαρτύρων κατηγορίας που έχουν ορίσει. Είναι κρίσιμες διαδικασίες και η μαζική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος θα είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουν.

Το ίδιο ισχύει για το αίτημα της πολιτικής αγωγής, του δήμου Κορυδαλλού, των τοπικών φορέων και σωματείων για τη μεταφορά της δίκης από τις φυλακές σε άλλη κατάλληλη αίθουσα, όπως είναι το Εφετείο Αθηνών.

Την ίδια μέρα, με απόφαση του δήμου Κορυδαλλού τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα και όλες τις δημοτικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ξανά κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης στις φυλακές. Η επίθεση που δέχτηκαν οι φίλοι του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας στις 20 Απρίλη δείχνει πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος των φασιστικών επιθέσεων από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που απολαμβάνουν ακόμα την προστασία της αστυνομίας. Η μαζική παρουσία των αντιφασιστών θα εμποδίσει νέες επιθέσεις, θα μεγαλώσει την πίεση στα δικαστήρια και την κυβέρνηση να πάρουν την απόφαση για μεταφορά της δίκης, θα στείλει ξανά το μήνυμα στη δικαιοσύνη να μην τολμήσει να ρίξει στα μαλακά τους χρυσαυγίτες.

Για την επιτυχία της κινητοποίησης η ΚΕΕΡΦΑ κυκλοφορεί αφίσα και προκήρυξη, και καλεί ξανά τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους και όλες τις οργανωμένες συλλογικότητες να υιοθετήσουν ψηφίσματα για απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Μάη και συμμετοχή στη διαδήλωση. Ενώ οργανώνει ξανά προσυγκεντρώσεις και ναυλώνει λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από όλα τα σημεία του Λεκανοπέδιου.

Προσυγκεντρώσεις

  • Bριλήσσια: Δημαρχείο 6.45πμ Στάσεις: Δουκίσης Πλακεντίας, ΜΕΤΡΟ Αγίας Παρασκευής, τηλ. 6947742771.
  • Ν. Φιλαδέλφεια: Δημαρχείο (Δεκελείας) 6.45πμ – Στάσεις: Νέα Ιωνία ΗΣΑΠ, τηλ. 6972013360.
  • Ζωγράφου: πλ. Γαρδένιας, 7 πμ – Στάσεις: Ούλωφ Πάλμε και Γρηγορίου Αυξεντίου – τηλ. 6978191832/6980120854.
  • Βύρωνας: πλ. Αγίου Λαζάρου(Χρυσοστ. Σμύρνης), 6.45 πμ – Στάσεις: Άλσος Παγκρατίου (Σπ. Μερκούρη και Ευτυχίδου), τηλ. 6932825663.
  • Ελληνικό: Μετρό, 6.45 πμ – Στάσεις: Μετρό Ηλιούπολης, Μετρό Δάφνης, τηλ. 6955968912.
  • Καλλιθέα: ΗΣΑΠ, 6.45 πμ – Στάσεις: ΗΣΑΠ Πετράλωνα, Τεχνόπολη Γκάζι (Πειραιώς και Περσεφόνης), τηλ. 6975703850/6972825701.
  • Αμπελόκηποι: Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, 7πμ – Στάσεις: Ομόνοια (Έξοδος Μετρό Πειραιώς) – τηλ. 6945677808/6978192158/6977895434.
  • Γαλάτσι: Γαλατσίου κ Βείκου, 7 πμ – Στάσεις: Πλ. Αμερικής, τηλ. 6945549910/6981517435
  • Άνω Λιόσια: Προαστιακός Άνω Λιοσίων, 6.45πμ – Στάσεις: Ίλιον – Πετρούπολη (Λακιώτης-Θηβών), Περιστέρι (Μετρό Ανθούπολη-Θηβών), Αιγάλεω (Θηβών και Ιερά Οδός), τηλ. 6972032108/6972837702.
  • Πειραιάς: Πλατεία Κοραή, 7 πμ, τηλ. 6936926038.

Μεταφορά της δίκης, όχι των μαθητών

Τελικά, τη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί στους μαθητές του Κορυδαλλού και ειδικά σε όσους ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις η διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στις φυλακές της περιοχής, τη βρήκε το υπουργείο Παιδείας: αντί να μεταφερθεί η δίκη σε άλλη αίθουσα, θα μεταφερθούν οι μαθητές σε άλλα εξεταστικά κέντρα!

Αυτή τη σκέψη φαίνεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, την άμεση αντίδραση του δήμου και των τοπικών συλλογικοτήτων που κινητοποιούνται ενάντια στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό, δίπλα σε 11 σχολικές μονάδες, ορισμένες εκ των οποίων λειτουργούν πάγια ως εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Η δημοτική αρχή, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, η Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄θμιας Εκπαίδευσης Κορυδαλλού- Αγ. Βαρβάρας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Αθλητικά Σωματεία, σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλουν:

“Οι μαθητές και οι οικογένειες τους για όλο το διάστημα που θα διαρκέσουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, εξορίζονται μεθοδευμένα από τα σχολεία τους, εξαιτίας της πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης να μη βρει κατάλληλη δικαστική αίθουσα εκτός Κορυδαλλού. Δεδομένου δε ότι η δίκη θα διαρκέσει περισσότερο από 1,5 χρόνο, η μεταφορά των Εξεταστικών Κέντρων του Κορυδαλλού, δεν αφορά μόνο τους φετινούς υποψήφιους, αλλά οπωσδήποτε και αυτούς της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Θυμίζουμε ότι στις 31 Μαρτίου ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς, σε κοινή δήλωση του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Τάσο Κουράκη, είχε εκφράσει δημόσια την αντίθεση του στη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό.

Μάλιστα σε συνάντηση του Δημάρχου, Σταύρου Κασιμάτη και εκπροσώπων τοπικών φορέων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, ο κ. Κουράκης όχι μόνο συμφώνησε με το αίτημα μεταφοράς της έδρας διεξαγωγής, αλλά δήλωσε ότι θα παραστεί στη δίκη για να υποστηρίξει το αίτημα. Τελικά, στις 20 Απριλίου «έλαμψε» δια της απουσίας του!

Καταγγέλλουμε την στάση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία είναι ανακόλουθη και ασυνεπής με τις δεσμεύσεις απέναντι στον Δήμο και στους φορείς, λειτουργώντας με αδιαφορία προς τους μαθητές, τους οποίους και θα έπρεπε να υπερασπίζεται. Με τη συμπεριφορά αυτή προκαταλαμβάνεται η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο θα τεθεί εκ νέου στις 7 Μαΐου από τη δημοτική αρχή το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού.(…)

Στις 7 Μαΐου κλείνουμε και πάλι όλα τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Καλούμε όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, τους κατοίκους του Κορυδαλλού, να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση έξω από τη δικαστική αίθουσα των Φυλακών για να απαιτήσουμε τη μεταφορά της δίκης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.