Δεν δικάζονται για τις ιδέες τους αλλά για τα εγκλήματά τους

assets_LARGE_t_420_54493841(Οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Τάκης Ζώτος και Κώστας Παπαδάκης, που εκπροσωπούν τον Αιγύπτιο ψαρά Αμπ. Εμπάρακ ο οποίος έπεσε θύμα φασιστικής επίθεσης, δηλώνουν ότι έχουν θέσει τρεις στόχους ως πολιτική αγωγή: να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να αποκαλυφθούν οι σχέσεις της ΧΑ με το βαθύ κράτος και να δοθεί ένα τέλος στη δράση των ταγμάτων εφόδου).

(Κείμενο: Μαρία Ψαρά, Λευτέρης Μπιντέλας, Έθνος, 19/4/2015)

Δικαίωση των θυμάτων της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και καταδίκη των ενόχων των φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων.

Είναι οι βασικοί στόχοι των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ηγεσίας και των μελών της οργάνωσης που ξεκινάει αύριο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Εχοντας μελετήσει εξονυχιστικά την ογκωδέστατη δικογραφία και εξετάσει αναλυτικά τα στοιχεία των δεκάδων υποθέσεων, οι έγκριτοι νομικοί θα παρασταθούν στο δικαστήριο, προκειμένου να αποκαλύψουν τη δράση των μελών της Χρυσής Αυγής μέσα από την εξέταση μαρτύρων και κατηγορουμένων.

Οι δικηγόροι Κώστας Παπαδάκης, Τάκης Ζώτος και Θανάσης Καμπαγιάννης, που εκπροσωπούν τον Αιγύπτιο ψαρά, θύμα φασιστικής επίθεσης, Εμπ. Μουμπάρακ, μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής» για τη νομική πλευρά της πολύκροτης-ιστορικής δίκης.

Οι τρεις τους εκπροσωπούν την Πρωτοβουλία Jail Golden Dawn που συμπεριλαμβάνει συνολικά περισσότερους από 20 δικηγόρους, οι οποίοι εργάστηκαν συστηματικά και με συνέπεια -αν και αμισθί- για να ετοιμάσουν την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος. Παρά τις έμμεσες απειλές που έχουν δεχθεί από χρυσαυγίτες, είναι αποφασισμένοι να μη σταματήσουν ούτε στιγμή να προσφέρουν αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε μετανάστες και θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. «Ζητάμε μία δίκαιη δίκη, με διαφάνεια και δημοσιότητα», δήλωσαν οι νομικοί, που από αύριο θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

«Οι επιδιώξεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής είναι ουσιαστικά τρία πράγματα. Βασικότερο όλων είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσοι ευθύνονται γι’ αυτά. Επίσης, σκοπός μας είναι, μέσα από την ακροαματική διαδικασία, να αποκαλυφθούν η δράση και οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με το βαθύ κράτος ? όπως η αστυνομία, ο στρατός και τα εργοδοτικά σωματεία. Θέλουμε τέλος να τεθεί ένα τέλος στη δράση των ταγμάτων εφόδου», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος Τάκης Ζώτος.

«Η πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν επιδιώκει ούτε να ποινικοποιήσει ιδέες, ούτε να καταδικαστούν αθώοι. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα δικαστήριο την αρμοδιότητα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη λειτουργία κομμάτων και τη διακίνηση ιδεών και σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο άλλωστε από τη θεσμική μας λειτουργία υπηρετούμε. Εξάλλου, οι ποινικές ευθύνες είναι ατομικές και όχι συλλογικές. Ομως η συνταγματική υποχρέωση σεβασμού στη λειτουργία των κομμάτων δεν συνιστά αυτοδίκαια και την παροχή ασυλίας στα στελέχη τους για τέλεση εγκληματικών πράξεων. Ωστόσο η δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν γίνεται για τα φρονήματά της, όπως ανεπιτυχώς η ίδια προσπαθεί να πείσει, αλλά για την εγκληματική δραστηριότητα των μελών της», τονίζει ο Κώστας Παπαδάκης.

«Δεν είμαστε μόνον, ούτε κυρίως εμείς που ?θέλουμε? την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Είναι τα εκατομμύρια των αντιφασιστών και κάθε δημοκρατικός πολίτης, είναι τα εκατοντάδες θύματα της εγκληματικής της βίας που απαιτούν να τιμωρηθούν οι νεοναζί για τις εγκληματικές τους πράξεις. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει αποδείξει, από την πρώτη της εμφάνιση, ότι πρόκειται για μία νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση. Η “ιδρυτική” της πράξη ήταν η τοποθέτηση βόμβας στον κινηματογράφο “Ελλη” από τον “αρχηγό” της Νίκο Μιχαλολιάκο. Από το 1992 μέχρι το 2007 καταγράφηκαν εκατοντάδες επιθέσεις. Ολα τα τότε ηγετικά στελέχη της, ο Κουσουμβρής, ο Ζαφειρόπουλος, ο Ανδρουτσόπουλος ή “Περίανδρος” -σαν να λέμε οι τότε Κασιδιάρηδες και Παναγιώταροι- έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα επικίνδυνων σωματικών βλαβών και απόπειρας ανθρωποκτονίας, που διέπραξαν ως επικεφαλής ταγμάτων εφόδου», δηλώνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Στρατιωτική οργάνωση

«Ημασταν και εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι από θέση αρχής με τους τρομονόμους (άρθρα 187 και 187Α Ποινικού Κώδικα). Ανέκαθεν η προοδευτική νομική διανόηση και το σύνολο του κόσμου της Αριστεράς και των κινημάτων ήταν αντίθετοι στη θέσπιση και εφαρμογή τους και τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για την αντισυνταγματικότητά τους. Η εξουσία όμως, τόσο η κυβερνητική – νομοθετική, όσο και η δικαστική είχαν άλλη γνώμη. Η αμετάβλητη αντίθεσή μας όμως στους τρομονόμους δεν θα μας κάνει να κλείσουμε τα μάτια στον τρόπο που η εξουσία χρησιμοποιεί αυτές τις διατάξεις, ιδίως τώρα που έρχεται η ώρα να δοκιμασθούν σε πρόσωπα εκτός του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο Κ. Παπαδάκης.

«Γνωρίζουμε πια, ύστερα από την πολύχρονη εμπειρία μας, ότι όλες οι επιθέσεις από πολυπρόσωπες ομάδες (τάγματα εφόδου) της ΧΑ, έγιναν και γίνονται ύστερα από κεντρικό σχεδιασμό, έγκριση, έλεγχο και καθοδήγηση. Η ηγεσία της ΧΑ είναι η επιτομή της εγκληματικής οργάνωσης. Διαθέτει στρατιωτικού τύπου οργάνωση, με απόλυτα ιεραρχική δομή. Επιβάλλει απόλυτη πειθαρχία και υπακοή στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων και του “Αρχηγού”. Εξασκεί τα μέλη της με στρατιωτικού τύπου ασκήσεις. Εχει ναζιστική ιδεολογία. Οργανώνει και εκτελεί κάθε τύπου βίαιες επιθέσεις, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εναντίον όσων θεωρεί εμπόδιο στον δρόμο της: αγωνιστών του συνδικαλιστικού κινήματος και της Αριστεράς, αντιφασιστών, μεταναστών και κάθε “διαφορετικού”. Εξοπλίζεται και εξοπλίζει τα μέλη της με κάθε είδους οπλισμό, για τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών», τονίζει ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Παρά τα όσα τα μέλη της ΧΑ υποστηρίζουν, ότι δήθεν διώκονται με αυστηρότητα, η πραγματικότητα είναι ότι η δίωξη μάλλον διακρίνεται από τεράστιες παραλείψεις. Γιατί ενώ αναδεικνύονται απόλυτα τα στοιχεία που συγκροτούν όχι μόνο την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187 Π.Κ. (δομή, διαρκής δράση, ιεραρχία) αλλά και εκείνη της τρομοκρατικής οργάνωσης του άρθρου 187Α Π.Κ. (τέλεση κακουργημάτων με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μια χώρα… και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό), αφού είναι αναμφισβήτητο ότι δεν υπήρξε μετανάστης, απεργός, νεολαίος, “διαφορετικός”, στην Ελλάδα που να μη φοβάται στο άκουσμα της Χρυσής Αυγής, της οποίας η δράση σκόπευε και προκάλεσε εκφοβισμό σε ολόκληρο τον μεταναστευτικό (και όχι μόνο) πληθυσμό και απειλή σοβαρής βλάβης στη χώρα», εξηγεί το νομικό κομμάτι ο Κ. Παπαδάκης.

«Παρ’ όλ’ αυτά, η δίωξη στηρίζεται κυρίως με βάση το άρθρο 187 Π.Κ. περί εγκληματικών οργανώσεων και όχι με το πολύ αυστηρότερο 187Α Π.Κ. περί τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν εφαρμόζει το άρθρο 187Α Π.Κ. ούτε ως επιβαρυντική περίσταση στις επιμέρους αξιόποινες πράξεις που αποδίδει, περιορίζει την απόδοση ευθυνών μόνο στα εκτελεστικά όργανα και αφήνεται στο απυρόβλητο η καθοδήγηση και η πρόκληση των αποφάσεων για τέλεση εγκλημάτων παρά την πληθώρα του αποδεικτικού υλικού. Αν στη θέση τους βρίσκονταν αντιεξουσιαστές θα είχαν παραπεμφθεί με πολλαπλάσιες και αυστηρότερες κατηγορίες», αναφέρει.

«Ζητάμε μία δίκαιη δίκη, με διαφάνεια και δημοσιότητα. Δίκες σε φυλακές εξακολουθούν να γίνονται σε χώρες με χαμηλό δείκτη δημοκρατίας. Η δίκη αυτή, ιδιαίτερα στις φυλακές Κορυδαλλού, σημαίνει απειλή για τη δημόσια τάξη, δυσχέρεια δημοσιότητας λόγω προβληματικής προσβασιμότητας, αποθάρρυνση εισόδου λόγω καταγραφής των στοιχείων των ακροατών από τη φρουρά, έλλειψη χωρητικότητας και συνθηκών δημοσιογραφικής κάλυψης και καθημερινή εξόντωση των παραγόντων της. Ενώνουμε τη φωνή μας με την τοπική κοινωνία του Κορυδαλλού που διαμαρτύρεται δίκαια για την αναστάτωσή της και ζητάμε τη άμεση μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών», καταλήγει ο Κ. Παπαδάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.