Gyllene gryning inför rätta

ios_5

(Text: Sofia Axelsson Sofroniadou, FriaTidningar, 17/4/2015)

På måndag startar en historisk rättegång i Grekland då 70 medlemmar ur landets tredje största parti, Gyllene gryning, åtalas för att ha deltagit i och drivit en kriminell organisation. Bland åtalspunkterna finns bland annat mord, mordförsök, misshandel och skadegörelse.

UTRIKES

Gyllene grynings ledare – Nikolaos Michaloliakos – sitter i husarrest i väntan på att rättegången ska starta den 20 april i en särskild rättegångssal inne i Korydallosfängelset som han nyligen släppts ifrån med särskilda villkor. Tillsammans med 69 av partiets medlemmar och parlamentsledamöter kommer Nikolaos Michaloliakos att åtalas för att ha drivit en kriminell organisation som delvis ska ha finansierats genom beskyddarverksamhet, olaga vapenförsäljning samt donationer från förmögna affärsmän. Men de drygt 60 åtalspunkterna innefattar även mord, mordförsök, skadegörelse, misshandel, hot och trakasserier riktade mot invandrare, partimotståndare och homosexuella.

Rättegången benämns som den viktigaste i Grekland under det senaste decenniet, dels på grund av allvaret i brotten men främst på grund av att de åtalade är medlemmar i ett parlamentsparti. Inte sedan juntans tid, under tidigt 1970-tal, har parlamentsledamöter häktats i Grekland. I rättegången mot Gyllene gryning har 7 av partiets 18 ledamöter i parlamentet suttit häktade i väntan på rättegång, däribland partiets ledare Michaloliakos, och ytterligare tre sitter i husarrest.

Rättegången kommer bli vägledande för hur staten ska hantera fascistiska och rasistiska våldsdåd i framtiden, liksom den allmänna uppfattningen om Gyllene gryning som organisation, säger Thanasis Kampagiannis, en av initiativtagarna och företrädarna för ”Jail Golden dawn”, ett juridiskt kollektiv som gått samman för att mobilisera det civila motståndet mot Gyllene gryning. Juristkollektivet kommer, förutom att företräda några av offren i Gyllene grynings attacker, även att bevaka rättegången och säkerställa att partiets företrädare ställs till svars:

– Om de åtalade skulle gå fria kan det få allvarliga konsekvenser och det är mycket troligt att det leder till ökade attacker mot invandrare och andra motståndare, tror Thanasis Kampagiannis.

Enligt Nikolaos Michaloliakos och majoriteten av de åtalade saknar åtalspunkterna grund och de menar att åklagarna inte har tillräcklig bevisning för att kunna koppla partiet till de påstådda brotten. I en intervju med den kommersiella tv-kanalen Sigma säger Michaloliakos att åklagarna försöker hålla organisationen kollektivt skyldig till brott som begåtts av enskilda medlemmar och att han hela tiden nekat till alla anklagelser som riktats mot honom. ”Nationalism är inget brott” är Gyllene grynings inställning till åtalspunkterna. Istället hävdar de att den enda riktiga rasismen som finns i det grekiska samhället är rasismen mot grekerna själva. Den 23 mars anordnades en manifestation av Gyllene gryning mot den påstådda rasismen mot grekerna där uppemot tusen personer ska ha deltagit. ”Våra medlemmar, både de som olagligt hålls frihetsberövade och de utanför murarna, står fortsatt starka i kampen för upprättelse”, sa parlamentsledamoten Yannis Lagos via telefon under manifestationen från sitt hem där han sitter i husarrest i väntan på rättegång.

Förundersökningen mot Gyllene gryning inleddes i samband med mordet på artisten och antifascisten Pavlos ”Killah P” Fyssas. Gärningsmannen Giorgios Roupakias, som anhölls på platsen efter att ha pekats ut av vittnen och även av offret innan han senare avled på sjukhus, ska ha varit medlem i Gyllene gryning enligt honom själv, något som dock förnekas av partiet. Telefonkontakten och att han arbetat i den lokala partilokalens kafeteria är dock säkerställt.

Den starkaste bevisningen åklagaren har mot partiet i Fyssas-fallet är den telefonkontakt Georgios Roupakias haft med ledande personer inom partiet strax innan och precis efter attacken mot Fyssas. Enligt Roupakias själv var det för att få advokathjälp efter knivskärningen. Men kritiska röster har hävdat att Georgios Roupakias i själva verket var lejd av Gyllene gryning för att mörda Fyssas som gjort sig känd för att leda motståndet mot partiet i området.

Men trots partiets nekande finns stark bevisning mot dem i flera av fallen de kommer att åtalas för. I ett fall där en man från Bangladesh rånades i centrala Aten kunde till exempel parlamentsledamoten Ilias Panagiotaros bil knytas till platsen efter att offret memorerat registreringsnumret på förövarnas flyktbil. I flera fall finns också video- och fotobevisning.

Enligt Thanasis Kampagiannis ser majoriteten av grekerna Gyllene gryning som ett nazistiskt gäng, snarare än ett politiskt parti eller en organisation, och tror på en fällande dom:

– Men när staten och dess företrädare under en lång period tolererat Gyllene grynings suspekta förehavanden och kopplingar till kriminalitet ökar osäkerheten bland medborgarna huruvida de kommer att ställas till svars för sina brott eller inte, säger han.

En dryg timme utanför Aten ligger Korint (Korinthos), en mellanstor stad där Gyllene gryning i valet i januari 2015 fick en marginell ökning av röster jämfört med landet i helhet. Men här är hoppet om en fällande dom mot medlemmarna i Gyllene gryning stor:

– Rättegången kommer att visa Gyllene grynings rätta sida, deras kriminella förehavanden kommer komma fram i ljuset och vi kommer få rättvisa, säger försäljaren och regeringsanhängaren Adam Vasilopoulos.

Fanis Kourempes, parlamentsledamot för regeringspartiet Syriza och representant för Korinthos-området säger att han måste hoppas på en fällande dom för de åtalade:

– Den viktigaste åtalspunkten för åklagarna att bevisa är att Gyllene gryning är en kriminell organisation och inte ett demokratiskt parti, de hör inte hemma i parlamentet, säger han.

Rättegången mot medlemmarna i Gyllene gryning väntas pågå under 18 månader.

Gyllene gryning

Gyllene gryning bildades i mitten av 1990-talet av Nikolaos Michaloliakos och ytterligare några avhoppare ur Nationella politiska unionens ungdomsavdelning. Partiet har rötter som kan spåras till den grekiska militärjuntan som styrde Grekland mellan 1967 och 1974. 2012 fick de sina första representanter i det grekiska parlamentet.

Ledare: Nikolaos Michaloliakos

Ideologi: högerextrem, nationalistisk. Brukar betecknas som nynazistisk.

Parlamentsledamöter: 17 av 300 motsvarande 6,3 procent av rösterna i valet 2015. I valet 2012 fick Gyllene gryning för första gången inträde i det grekiska parlamentet med 21 platser men vid omvalet en månad senare, i juni 2012, sjönk siffran till 18. Det var dock en markant ökning från valet 2009 då Gyllene Gryning endast fått 0,3 procent av rösterna. I Europaparlamentet innehar Gyllene gryning nu 3 av Greklands 21 poster…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.