Γιατί η δίκη αυτή μας αφορά όλους

mixaloliakos_gada_2(Κείμενο: Ιωάννα Μεϊτάνη, RedNoteBook, 06/04/2015)

Η επικείμενη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, γιατί η έκβασή της θα αφορά όλη την κοινωνία. Δεν αναφέρομαι μονάχα στην καταδίκη των φυσικών αυτουργών των εγκλημάτων – θέλω να πιστεύω ότι η δικαστική εξουσία θα επιδείξει τη δέουσα αυστηρότητα και θα επιβάλει τις αντίστοιχες ποινές. Αναφέρομαι, κυρίως, στην καταδίκη της ηγεσίας της για την ηθική αυτουργία. Τι σήμα θα δοθεί στην κοινωνία εάν μια εγκληματική οργάνωση αποχαρακτηριστεί, τρόπον τινά; Εάν ο αρχηγός της θεωρηθεί αθώος σε σχέση με τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί; Η οργάνωση θα νομιμοποιηθεί και με τη θεσμική σφραγίδα και θα μπορεί να συνεχίσει τη δράση της, βέβαιη μάλιστα ότι το κέντρο επιχειρήσεων θα μένει στο εξής ατιμώρητο. Ο Παππάς, ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Λαγός, ο Γερμενής και τόσοι άλλοι θα πανηγυρίσουν. Θα βγουν δικαιωμένοι και διατρανωμένοι. Με δεδομένη την ανοχή της κοινωνίας, με μια κρατική εξουσία σχεδόν ουδέτερη απέναντί τους, με μεγάλα τμήματα της αστυνομίας διαποτισμένα από την ιδεολογία τους και με κομμάτια της εκκλησίας να τους φλερτάρουν ανοιχτά, οι χρυσαυγίτες θα συνεχίσουν να διασπείρουν το μίσος, να επιτίθενται σε όποιες και όποιους θεωρούν κατώτερους, να καλούν σε βιαιότητες και να διατάσσουν φόνους. Γνωρίζοντας ότι θα την γλιτώσουν. Ότι το πολύ πολύ να την πληρώσει ο κακομοίρης του οποίου το χέρι θα έχουν οπλίσει – ενώ αυτοί, οι αρχιναζί, θα μένουν ανέπαφοι. Θα σημαίνει, εντέλει, ότι η ελληνική κοινωνία ανέχεται το φασισμό, και μάλιστα με τη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος. Θα έχουμε κάνει ένα βήμα παραπάνω προς τον εκφασισμό μας.

Γι’ αυτό θεωρώ τη δίκη υπόθεση όλης της κοινωνίας. Γιατί εάν επιτρέψουμε μια χλιαρή έκβαση, εάν δεν πιέσουμε δηλαδή προς την κατεύθυνση της καταδίκης σύσσωμης της οργάνωσης και της απόδοσης των ευθυνών, τις συνέπειες θα τις υποστούμε όλες και όλοι, ως κοινωνία. Και θα φέρουμε μέρος της ευθύνης. Την τεράστιας σημασίας αυτή δίκη δεν πρέπει να την αφήσουμε μόνο στα χέρια των δικαστών. Είναι ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε στην κοινή γνώμη και στην κοινωνία ένα τέτοιο κλίμα, ώστε να είναι αδιανόητη η αθώωση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Έως τώρα επικρατεί μια παράξενη αμηχανία γύρω από τη δίκη. Μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν ξέρει καν πότε και πώς δικάζεται η Χρυσή Αυγή, ενώ σε επίσης μεγάλο κομμάτι κυριαρχεί η εντύπωση ότι δικάζονται μόνο οι φυσικοί δράστες των εγκλημάτων. Ακόμη χειρότερα, πολύς κόσμος θεωρεί ότι με την καταδίκη των δραστών ξεμπερδεύουμε με το ναζισμό, το φασισμό, το ρατσισμό.

Επειδή είναι ήδη προφανές ότι οι χρυσαυγίτες κάνουν και θα κάνουν τα πάντα ώστε να εμφανίζονται με το “αξιοπρεπές” πρόσωπό τους, τουλάχιστον όσο διαρκεί η δίκη και τουλάχιστον ως προς τα μηνύματα που εκπέμπει η ηγεσία τους (βλ. τις “αριστερόφιλες” και “αποναζιστοποιημένες” πρόσφατες εμφανίσεις του Μιχαλολιάκου), είναι χρέος μας να υπενθυμίζουμε το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, τις ξιφολόγχες που “θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια”, τους φόνους, τα πογκρόμ, το μίσος. Και κατά τη διάρκεια της δίκης να φροντίζουμε ώστε να έρχεται στο φως κάθε λεπτομέρεια, ώστε να μην μένει στο σκοτάδι και να μην υποτιμάται ο ρόλος των αρχών που τόσα χρόνια φέρονταν απέναντι στους ναζί λες κι ήταν “τυφλές από το δεξί μάτι”.

Με αυτόν το στόχο δημιουργήθηκε και η πρωτοβουλία GoldenDawnWatch.org, ώστε η κοινή γνώμη να έχει μια ανεξάρτητη ενημέρωση ως προς τη δίκη, αλλά και για να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά εάν τυχόν παρατηρηθούν φαινόμενα “τύφλωσης” της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας.

Δεν είναι ευχάριστο να ασχολείσαι με τους ναζί. Δεν είναι εύκολο να καταπιάνεσαι με ζητήματα που απαιτούν ισχυρή πολιτική πυγμή και ετοιμότητα για ριζικές αλλαγές που ίσως έχουν πολιτικό κόστος, σίγουρα δε, απαιτούν δύσκολες αντιπαραθέσεις, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και κοινωνίας. Ίσως γι’ αυτό η πολιτική εξουσία δεν επιδεικνύει ως τώρα την απαραίτητη βούληση σε σχέση με τη δίκη, αλλά και την αντιμετώπιση των ακροδεξιών θυλάκων στη διοίκηση. Ίσως γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πιάνει αυτή την “καυτή πατάτα” – ίσως όμως και από φόβο. Είναι λοιπόν σημαντικό να σπάσουμε το φόβο αυτόν, με όπλο την ενημέρωση της κοινής γνώμης – ενημέρωση που δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μόνο στα ΜΜΕ, με δεδομένες τις εξαρτήσεις τους. Τα επιχειρήματα δεν λείπουν, άρθρα έχουν γραφτεί πολλά, θα γραφτούν κι άλλα. Ας το θεωρήσουμε προτεραιότητά μας, τώρα που έχουμε όλες και όλοι τη μοναδική ευκαιρία να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης. Τέτοια ευκαιρία δεν θα ξαναδοθεί εύκολα. Ας επικεντρώσουμε εκεί τις δυνάμεις μας, γιατί σίγουρα η δίκη δεν είναι το μόνο βήμα για να ξεμπερδέψουμε ως κοινωνία με το ναζισμό και το ρατσισμό, είναι όμως ένα σημαντικό βήμα. Για να μπορέσουμε να πούμε, όταν ύστερα από χρόνια τελειώσει η δίκη, ότι “οι ναζί καταδικάστηκαν – ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.