«Ο φασισμός δεν είναι ώριμο φρούτο που θα σαπίσει»

kanellh

(Συνέντευξη της Λιανας Κανέλλη στην Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 23/3/2015)

Μιλήσαμε με τη Λιάνα Κανέλλη μετά την εμπειρία της στο δικαστήριο, αντιμέτωπη με τον Κασιδιάρη και τους οπαδούς του. Συζητήσαμε γι’ αυτήν αλλά και για την επικείμενη δίκη, για τη στάση του ΚΚΕ, για το αντιφασιστικό μέτωπο και για τη στάση της προέδρου της Βουλής. Η Λιάνα Κανέλλη με άμεσο και χειμαρρώδη λόγο είναι μια πολιτικός «χωρίς φόβο και με πολύ πάθος» που αγαπάει τη ζωή.

– Υποστήκατε, πάνω σας, την «πολιτική δράση» της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο για τυπικούς λόγους απάλλαξε τον Κασιδιάρη, σε μια εκκωφαντικά άδεια από συναδέλφους σας αίθουσα. Τι μπορούμε τελικά να περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη παραμονές της επικείμενης δίκης;

To δικαστήριο είχε πολλούς Κνίτες που έκαναν αυτό που έπρεπε: με φύλαξαν. Με φύλαξαν από ένα κλίμα το οποίο όποιος δεν έχει ζήσει δικαστήριο με χρυσαυγίτες (να πιάνουν στασίδι από τις 7 το πρωί) δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι. Ακουσα απίστευτα πράγματα: «Δεν θα προλάβεις, μωρή, να πάρεις σύνταξη!», «Θα πεθάνεις!». Δεν παραβρέθηκαν όμως αυτοί που όφειλαν να είναι εκεί, ενώ η εποχή που έγινε αυτή η δίκη είχε πολύ μεγάλη σημασία για την επικείμενη. Εάν το περιστατικό είχε συμβεί ιδιωτικά κι όχι προεκλογικά, σε πλατό, δημόσια, θα είχα κάνει μήνυση και αγωγή για να τους ξεμπροστιάσω. Εφόσον όμως έγινε αυτεπάγγελτα, δείχνοντας τότε μια διάθεση να σταθεί το κράτος απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο, δεν είχα κανένα λόγο να το υποβαθμίσω με μια μήνυση προσωπική. Απουσίασαν πολλοί στη δίκη, απουσίασε και η έννοια της δικαιοσύνης. Κατ’ επιμονή του Κασιδιάρη, που ένιωθε μια ευχαρίστηση, ξαναπαίχτηκε το βίντεο, όμως βουβό, σιωπηλό, σαν καρτούν. Υποδείχτηκε ότι τάχα αυτός γλίστρησε και άρα δεν είχε πρόθεση. Επειδή στην ηλικία μου μπορείς να ξεχωρίσεις την μπουνιά από το χαστούκι κι επειδή σε τρεις διακοπές το δικαστήριο ήταν πολύ πιο αγχωμένο από τον κατηγορούμενο, μπορώ να εικάσω πώς θα γίνει η μεγάλη δίκη. Φοβάμαι ότι θα γίνει με τις ίδιες σκοπιμότητες που οι σοσιαλιστές στη Γαλλία «έκαναν αέρα» στον Λεπέν γιατί έκοβε από τους αντιπάλους.

– Η Αλέκα Παπαρήγα είχε μιλήσει για γρήγορη συμμόρφωση των χρυσαυγιτών μόλις μπουν στη Βουλή. Τελικά όμως, μετά την επίθεση σε σας και κυρίως μετά τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, το ΚΚΕ αλλάζει στάση κατανοώντας πλήρως ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί τη βία σαν πολιτικό μήνυμα.

Θεωρώ ότι η Αλέκα παρεξηγήθηκε τότε, γιατί συγκεκριμένα σάρκασε. Είχε πει ότι δεν θα αλλάξουν επειδή θα βάλουν κοστούμι και γραβάτα κι ότι αυτό θα φανεί. Πίστευε, όπως κι εγώ, ότι με τη χρήση των βουλευτικών προνομίων θα αποδειχτεί απόλυτα πως πιο συστημικό κόμμα από τη Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει, ότι ο καλλιεργημένος και από τα πρόθυμα ΜΜΕ μύθος του αντισυστημικού κόμματος δεν στέκει. Το γιατί όμως, όταν ακούγονταν μέσα στη Βουλή βρισίδια από τη Χρυσή Αυγή με αλλεπάλληλα φραστικά bullying προς τη Φωτεινή Πιπιλή, δεν αντέδρασαν αυτοί που έπρεπε, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Ισως δεν ίσχυε τότε πολύ τυπικά ο κανονισμός! Μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων έγινε το ξέσπασμα της απροκάλυπτης βίας με σαφώς πολιτικό στόχο. Κακά τα ψέματα, οι κομμουνιστές είναι μαζί με τους μετανάστες το μεγαλύτερο κομμάτι της δικογραφίας. Απλά, όλο αυτό, πυροδότησε πολύ γρηγορότερα ανακλαστικά της προειλημμένης απόφασης του ΚΚΕ για μέτωπο.

– Το ΚΚΕ θα είναι παρόν στη δίκη ως πολιτική αγωγή. Πόσο συμβατό είναι αυτό και πώς συνδυάζεται ο πολιτικός αντιφασιστικός αγώνας με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη;

Είναι τόσο συμβατό όσο το γεγονός πως αποδέχεται κάποιος ότι ζει υπό αυτές τις συνθήκες και υπό αυτό το καθεστώς. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες να θεωρηθεί αφορμή ο αντιφασιστικός αγώνας σε αυτή τη φάση, για μια επαναστατική διαδικασία. Εχει υποχωρήσει πολύ το κίνημα, το εργατικό κίνημα δέχεται διαρκή επίθεση. Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτές τουλάχιστον δέκα δικαστικές διώξεις εναντίον λιμενεργατών. Αυτό το μέτωπο, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη του κόμματος, πρέπει να διευρυνθεί πόρτα πόρτα, σπίτι σπίτι, χώρο χώρο, να απευθυνθεί κυρίως στη νεολαία. Είναι πολύ ευρύτερο από το να το περιχαρακώσει κάποιος ιδεολογικά και κυρίως να το μπερδέψει με άλλα κινήματα. Χρειάζεται ευρύτερο μέτωπο με όλους τους αντιφασίστες. Να μην περιμένει κανένας ότι ο φασισμός είναι ώριμο φρούτο που θα σαπίσει στην ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως, βλέπουμε να ενσωματώνονται χρυσαυγίτες σε άλλα κόμματα με φοβερές ταχύτητες.

Υπερπροβλήθηκε από το σύστημα η άποψη της «μειοψηφίας». Λες και είναι η μοναδική δίκη στην οποία μειοψηφεί κάποιος στο παραπεμπτικό βούλευμα. Εχουμε στήριξη ολόκληρου του συστήματος στο να βγει η Χρυσή Αυγή καθαρή και μετά να ‘ρθει να καθαρίσει εμάς! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με αυτή τη δίκη και ανοίγει μεγάλες ευρωπαϊκές πληγές. Δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό πριν και μετά τις εκλογές τη λέξη «Χρυσή Αυγή» να βγαίνει από το στόμα του απαξιωτικά. Υπάρχει μέσα στο δικαστικό σώμα, ακόμα και στους δικηγόρους -και δεν προσάπτω σε κανέναν ατομική επιστημονική ευθύνη-, μια πολιτική τάση τουλάχιστον ανεκτική απέναντι στη Χρυσή Αυγή που προσομοιάζει με την πολύ σκληρότερη τάση που υπάρχει μέσα στα σώματα ασφαλείας. Τον τόνο έχει δώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να φαίνεται, χωρίς να ακούγεται και χωρίς να έχει την ίδια κατάληξη, ο κ. Μιχαλόλιας. Θεωρώ ότι ο κ. Μιχαλόλιας έχει δώσει από τόνο μέχρι γραμμή.

Αυτό όμως που με εξοργίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο με ελάχιστες εξαιρέσεις τα μίντια υποκύπτουν στον εκβιασμό της Χρυσής Αυγής. Η κουβέντα ότι αποκλείστηκαν προεκλογικά είναι πολύ μεγάλο λάθος. Το επέλεξαν ως τακτική για να δημιουργήσουν σε μια εποχή αρνητική για την εικόνα τους μυθολογία εξωραϊσμού. Προσέξτε τα χρώματά τους· από κόκκινο με μαύρο έγιναν «λαμπρό της ελληνικής σημαίας θαλασσί» με χρυσό. Και μόνο να παρακολουθήσει κάποιος τη βιτρίνα τους, ξέρει ότι χωρίς να αλλάξει το περιεχόμενο άλλαξαν περιτύλιγμα και νομίζουν ότι θα μας κοροϊδέψουν. Τώρα, στο δικαστήριο μένει… να δούμε.

– Τι εξήγηση δίνετε για τη στάση της προέδρου της Βουλής;

Η κ. Κωνσταντοπούλου νομίζω ότι έχει μια θεωρητική προσέγγιση ακόμα και των πολιτικών ζητημάτων η οποία περνάει από τη δικαστικο-ακαδημαϊκή της εμπειρία. Θεωρεί ότι ισοπεδωτικά, χωρίς να εκφέρει πολιτική γνώμη, μπορεί να έχει επιστημονική άποψη από πολιτική θέση, χωρίς να επηρεάζεται η επιστημονική της άποψη από την πολιτική θέση. Αυτό είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση για την ίδια και για μας, ακόμα και με όρους αστικής δημοκρατίας. Καταφέρνει να κινείται μέχρι στιγμής με μια εύνοια και από τα ΜΜΕ ως άνθρωπος που λειτουργεί τάχα μου δήθεν υπεράνω πολιτικής, από μια κατ’ εξοχήν πολιτική θέση, συντελώντας, κατά την άποψή μου, πολιτικά, στον τυπικό μενγκελισμό που διακρίνει την ανοχή απέναντι σε φασίστες.

———————————

Διαβάστε ακόμα: Το Υπόμνημα του ΚΚΕ για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.