Εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη: Το αντιφασιστικό κίνημα μπροστά στη δίκη της Χρυσής Αυγής

DSC01223

(Κείμενο-φωτογραφίες: Χριστίνα Τέντε, mikrovia.gr, 17/3/2015)

Τη Δευτέρα 16 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης με θέμα “το Αντιφαστιστικό Κίνημα μπροστά στη δίκη της Χρυσής Αυγής” στη Νομική του ΑΠΘ. Ομιλητές ήταν ο Κώστας Τορπουζίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τσιτσελίκης, πρόεδρος της ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, ο Μωυσής Καραμπεΐδης, δικηγόρος στη δίκη της Μανωλάδας και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Από όλες τις τοποθετήσεις, τόσο των ομιλητών όσο και του κοινού, υπογραμμίστηκαν προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες από δίκες φασιστών και φασιστοειδών – με επίκεντρο τη δίκη της Μανωλάδας – και η στάση/δράση του αντιφασιστικού κινήματος ενόψει της δίκης.

DSC01154

Ο Κώστας Τορπουζίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης έκανε μια σύντομη αναδρομή σε επιθέσεις χρυσαυγιτών από τη δεκαετία του ’90- όταν μεγάλο κομμάτι της κοινωνιας έβλεπε τη Χ.Α. ως μια οργάνωση του περιθωρίου που δρούσε υπόγεια- και μια σύγκριση με τις δολοφονικές επιθέσεις του σήμερα. Ως προς την επικείμενη δίκη και τη στάση του αντιφασιστικού κινήματος, τόνισε ότι “δεν έχουμε αυταπάτες ότι μια απλή δικαστική απόφαση αρκεί για να εξαφανιστεί ο φασισμός. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ακουστούν οι φωνές των θυμάτων στο δικαστήριο, όχι οι κραυγές των φασιστών. Να ακουστεί η απαίτηση της κοινωνίας κατά του φασισμού”.

DSC01171

Ο Κώστας Τσιτσελίκης, πρόεδρος της ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, έκανε μία σύγκριση μεταξύ των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρατηρώντας ότι στη Θεσσαλονίκη, οι χρυσαυγίτες έχουν αποτύχει στην δημιουργία ταγμάτων εφόδου και στην πραγματοποίηση οργανωμένων δολοφονικών επιθέσεων. Για τον κ. Τσιτσελίκη αυτό οφείλεται τόσο στην ενσωμάτωση ακροδεξιών κομματιών της κοινωνίας από τη συντηρητική δεξιά και το ΛΑΟΣ, όσο και στην οργανωμένη απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη, που πάντα βρίσκεται ενεργά σε κάθε συγκέντρωση χρυσαυγιτών, ώστε να μην τους αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης. Επίσης, ο ίδιος έθεσε αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα για προβληματισμό, τόσο αναφορικά με τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και αναφορικά με τη στάση των αντιφασιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια της δίκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενεργό παρουσία, καθημερινή ύπαρξη πρακτικών και διασφάλιση ότι θα ακουστούν οι φωνές των θυμάτων.

DSC01189

Ο Μωυσής Καραμπεΐδης, δικηγόρος από τη δίκη της Μανωλάδας, έδωσε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την πορεία της δίκης και την τελική αθώωση των μπράβων του Βαγγελάτου, που άνοιξαν πυρ κατά πρόσωπο στους μετανάστες εργάτες. Μίλησε για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών μεταναστών, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και για την εξ αρχής χλευαστική στάση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι. Σχολίασε, ακόμα, τη δίκη, τονίζοντας ότι το περιβάλλον ήταν από την πρώτη στιγμή εχθρικό, ότι απαγορεύτηκε να γίνουν ερωτήσεις ώστε να σκιγραφηθεί το ποιόν και το παρελθόν των δραστών, ενώ άλλαξε ακόμα και η κατηγορία (από “απόπειρα ανθρωποκτονίας” σε “επικίνδυνη σωματική βλάβη”). Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκε μια δίκη-παρωδία και οι δράστες αθωώθηκαν. Ο κ. Καραμπεΐδης έκανε μια σύνδεση ανάμεσα στη δίκη της Μανωλάδας και την επικείμενη δίκη των χρυσαυγιτών, δείχνοντας ότι οι προηγούμενες εμπειρίες με τη δικαιοσύνη δεν είναι θετικές και ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

DSC01202

Τέλος, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μίλησε για τον στρουθοκαμηλισμό της δικαιοσύνης απέναντι στο ζήτημα της Χ.Α. ήδη από τη δεκαετία του 1990. “Σε καμία άλλη οργάνωση δεν δόθηκε τέτοια ανοχή. Κανένας εισαγγελέας δεν έχει κινητοποιηθεί τριάντα χρόνια τώρα”, τόνισε και αναφέρθηκε εκτενώς σε συγκεκριμένα περιστατικά. Ο κ. Καμπαγιάννης ανέλυσε το άρθρο 187 που αφορά στην πρόθεση σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, λέγοντας ότι η Χ.Α. αποτελεί “αρχετυπική περίπτωση των όσων περιγράφει το συγκεκριμένο άρθρο”. Τόνισε ακόμα ότι είναι ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι οι κατηγορίες γίνονται με βάση το άρθρο 187 και όχι με βάση το άρθρο 187Α, που αφορά στη σύσταση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης.

“Είναι απαραίτητη η παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος, τόσο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου όσο και έξω από αυτή”, επισήμανε, λέγοντας ακόμα ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η νομική και ηθική υποστήριξη των θυμάτων, ώστε να καταθέσουν. Κεντρικό πρόταγμα από τώρα και στο εξής, θα πρέπει να είναι το ότι “στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές, παντού, οι χρυσαυγίτες είναι ανεπιθύμητοι”.

DSC01236

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 μ.μ. με κάλεσμα για την κινητοποίηση του Σαββάτου, 21 Μάρτη, ενόψει της παγκόσμιας μέρας κατά του φασισμού και του ρατσισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.