Προβληματικές πρωτοβουλίες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΒΟΥΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ζ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 6/3/2015)

Η προχτεσινή πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να εξαρτήσει τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής από την παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν οφείλεται σε μια απλή προσκόλληση στην τυπολατρία.

Οπως εξήγησε η ίδια στην αρχική της δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο εντευκτήριο της Βουλής, «κάποιοι ανησυχούν με την προοπτική να ακυρωθούν ρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν στην προηγούμενη περίοδο, ρυθμίσεις μνημονιακές, οι οποίες ψηφίστηκαν από λιγότερους από 151 βουλευτές». Μ’ άλλα λόγια, η πρόεδρος της Βουλής έθεσε το ζήτημα από πολιτική σκοπιά και το συνέδεσε ευθέως με το «μνημονιακό» περιεχόμενο συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Αυτή η έμμεση συμπερίληψη της Χρυσής Αυγής στο όποιο «αντιμνημονιακό μέτωπο» έχει βέβαια άμεσες πολιτικές συνέπειες. Κατ’ αρχάς διαστρέφει την πραγματικότητα, εφόσον είναι γνωστό ότι στις κρίσιμες ψηφοφορίες η Χρυσή Αυγή στάθηκε στο πλάι των εφοπλιστών, υπερασπίστηκε τις αδιαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και έφτασε στο σημείο να ταχθεί υπέρ της πώλησης των βραχονησίδων σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Υιοθέτηση της προπαγάνδας

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί πλήρη υιοθέτηση της προπαγάνδας της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία επιχειρεί να αποδώσει σε πολιτικές σκοπιμότητες την άσκηση των διώξεων εις βάρος της ηγεσίας της και επιδιώκει εδώ και δύο μήνες να ενταχθεί σε κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας τα αντιαριστερά εμφυλιοπολεμικά της κηρύγματα.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να πατήσει την πεπονόφλουδα, διοχετεύοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι «όλος ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κυρία Κωνσταντοπούλου, έχουν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από την προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής». Λες και υπάρχουν δύο ταχυτήτων αποφάσεις της Βουλής και η όποια νομιμότητά τους ενδιαφέρει μόνον αν έχουν «μνημονιακό» χαρακτήρα.

Ως προς τον χρόνο που διατυπώνονται, οι ενστάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου είναι βέβαια πολύ όψιμες. Μπορεί ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να είχε εκφράσει κατά καιρούς αποκλίσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματός της για τη Χρυσή Αυγή (ζήτημα αναστολής χρηματοδότησης, αιτήματα άρσης ασυλίας), αλλά ουδέποτε είχε θέσει ζήτημα νομιμότητας των εν λόγω «μνημονιακών» αποφάσεων, τη στιγμή που λαμβάνονταν.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετατρέπεται σε ένα αγκάθι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος που οι εκπρόσωποι του κόμματος φρόντισαν εγκαίρως να αποστασιοποιηθούν από τις τοποθετήσεις της προέδρου, τόσο στη Βουλή (Βούτσης, Φίλης) όσο και στα μέσα ενημέρωσης (Σακελλαρίδης).

Το επόμενο δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον τρόπο που θα χειριστούν οι υπουργοί της κυβέρνησης το κοινοβουλευτικό παιχνίδι της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αναπτύξει έναν διπλό λόγο απέναντι στη ναζιστική οργάνωση μετά τις πρώτες συλλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2013.

Οι επερωτήσεις

Από τη μια μεριά, ο κ. Δένδιας, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, σταμάτησε να απαντά στις ερωτήσεις και τις επερωτήσεις της οργάνωσης, εξηγώντας σε μια δήλωση ότι «κατόπιν της άσκησης ποινικής δίωξης για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρο 187 Π.Κ.) σε βάρος πλειάδας στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και της διαταχθείσας προσωρινής κράτησης, μεταξύ άλλων, του γενικού γραμματέα και δύο ακόμη βουλευτών αυτού ως επικίνδυνων για την τέλεση νέων εγκλημάτων (άρθρο 282 ΚΠΔ), ευρισκόμεθα σε αδυναμία να υπεισέλθουμε σε θέματα τιθέμενα διά μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβαλλομένων από βουλευτές της ομώνυμης κοινοβουλευτικής ομάδας, καθόσον η διεκπεραίωσή τους ενόσω εκκρεμεί η ποινική υπόθεση και αυτοί παραμένουν στην εν λόγω ομάδα και κόμμα, θα ερχόταν σε αντίθεση με τα συνταγματικά και κοινοβουλευτικά θέσμια».

Την ίδια στάση κράτησε ο κ. Δένδιας και στα άλλα υπουργεία στα οποία μετατέθηκε (Ανάπτυξης, Εθνικής Αμυνας), ενώ τον μιμήθηκε και ο διάδοχός του Β. Κικίλιας. Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο. Απαντούσαν ακόμα και στις ακραίες ρατσιστικές ερωτήσεις των ναζιστών, εκπέμποντας ένα συγκεχυμένο μήνυμα προς τους πολίτες, αλλά και προς τη Δικαιοσύνη.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η κυρία Κωνσταντοπούλου σε σχετικό μας ερώτημα έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της απάντησης όλων των υπουργών στις ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής. Αλλά βέβαια η ίδια δεν είναι μέλος της κυβέρνησης και η σχετική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό και σε κάθε υπουργό ξεχωριστά.

Από την κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα εξαρτηθεί και το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει προς τη Δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί με τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της προέδρου της Βουλής το μήνυμα είναι μονοσήμαντα υπέρ όσων ψευδών επικαλείται προς υπεράσπισή της η ναζιστική οργάνωση.

One thought on “Προβληματικές πρωτοβουλίες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

  1. Pingback: Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης απαντούν στις “ερωτήσεις” της Χρυσής Αυγής | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.