Με την αλλαγή της κυβέρνησης, οι νέοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα έρθουν αντιμέτωποι με το ερώτημα που απασχόλησε τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη Βουλή. Είναι γνωστό ότι οι Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης απαντούσαν στις ερωτήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με πρώτο και γνωστότερο περιστατικό την απάντηση του Ευρυπίδη Στυλιανίδη στην ερώτηση Παναγιώταρου για τον αριθμό των παιδιών μεταναστών γονέων στους παιδικούς σταθμούς. Αυτό που ακολούθησε ήταν εκφοβιστικές καταδρομικές επιχειρήσεις της Χρυσής Αυγής σε παιδικούς σταθμούς (κάποιες από αυτές καταγράφονται στον κατάλογο των “32 περιστατικών” που εστάλη στον Άρειο Πάγο τον Σεπτέμβρη του 2013).
Μετά τον Σεπτέμβρη του 2013 και την έναρξη της ποινικής δίωξης, ο μόνος Υπουργός που άλλαξε στάση ήταν ο Νίκος Δένδιας, τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Την εξέλιξη των πραγμάτων την έχει περιγράψει γλαφυρά ο Δημήτρης Ψαρράς σε ομιλία του:
“Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι συλλήψεις μελών της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σταμάτησε να απαντά στις ερωτήσεις των βουλευτών της, περιοριζόμενο σε μια πανομοιότυπη αρνητική απάντηση. Η πρώτη σχετική ανακοίνωση φέρει την υπογραφή του Νικολάου Δένδια και δημοσιοποιήθηκε στις 5.10.2013: «Σε απάντηση των ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Α. Γρέγος, Ηλ. Παναγιώταρος και Χρ. Παππάς, σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν της άσκησης ποινικής δίωξης για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρο 187 Π.Κ.) σε βάρος πλειάδας στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και της διαταχθείσας προσωρινής κράτησης, μεταξύ άλλων, του γενικού γραμματέα και δύο ακόμη βουλευτών αυτού ως επικίνδυνων για την τέλεση νέων εγκλημάτων (άρθρο 282 Κ.Π.Δ.), ευρισκόμεθα σε αδυναμία να υπεισέλθουμε σε θέματα τιθέμενα διά μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβαλλομένων από βουλευτές της ομώνυμης κοινοβουλευτικής ομάδας, καθόσον η διεκπεραίωσή τους ενόσω εκκρεμεί η ποινική υπόθεση και αυτοί παραμένουν στην εν λόγω ομάδα και κόμμα, θα ερχόταν σε αντίθεση με τα συνταγματικά και κοινοβουλευτικά θέσμια».
Το ίδιο περίπου κείμενο συνοδεύει από τότε κάθε κατάθεση ερώτησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής στο εν λόγω υπουργείο. Και ασφαλώς είναι δείγμα κυβερνητικής αμηχανίας το γεγονός ότι κανένα άλλο υπουργείο –ούτε καν το υπουργείο Δικαιοσύνης– δεν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, παρά τη σωρεία των αποκαλύψεων για τη δράση της οργάνωσης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ευθεία απειλή του ίδιου του Μιχαλολιάκου, ότι «θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε». Ολοι οι άλλοι υπουργοί απαντούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, λες και για κείνους δεν ισχύουν τα ίδια «συνταγματικά και κοινοβουλευτικά θέσμια». Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος στον χρυσαυγίτη Κουκούτση επαίρεται δημόσια στη Βουλή για το γεγονός ότι είναι «συνεπής στο ραντεβού με το κόμμα» [τη Χρυσή Αυγή] και διαψεύδει «κάποιους που λένε ότι αποφεύγουμε να απαντούμε στις σχετικές ερωτήσεις σας» (7.2.2014). Ο ανασχηματισμός και η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στη θέση του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν μετέβαλε αυτή την πρακτική. Ο νέος υπουργός συνέχισε την πρακτική του κ. Δένδια.
Αλλά μη φανταστεί κανείς ότι η κυβέρνηση επέλεξε αυτό ειδικά το υπουργείο για να στείλει μήνυμα στους πολίτες ή και στην ίδια τη Χρυσή Αυγή. Από τη στιγμή που ο κ. Δένδιας ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, διέκοψε και σ’ αυτό τις κοινοβουλευτικές απαντήσεις στη Χρυσή Αυγή. Στις 27.5.2014 επί Κωστή Χατζηδάκη το υπουργείο απάντησε για τελευταία φορά σε χρυσαυγίτη βουλευτή.
Το ίδιο συνέβη και πριν από ένα μήνα, μόλις μετακινήθηκε ο κ. Δένδιας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Κόπηκαν και σ’ αυτό το υπουργείο οι απαντήσεις προς τη Χρυσή Αυγή, ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου απαντούσε ο τότε υπουργός Δημήτριος Αβραμόπουλος, συνήθως διά του υφυπουργού Ιωάννη Λαμπρόπουλου ή της αναπληρώτριας υπουργού Φώφης Γεννηματά. Σημειωτέον ότι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης άρχισε να ξαναπαντά στους χρυσαυγίτες βουλευτές, ανατρέποντας τη γραμμή Δένδια”.
Οι νέοι Υπουργοί έχουν πλέον να αποφασίσουν πώς θα πράξουν απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Τα δεδομένα είναι σήμερα ακόμα πιο χειροπιαστά: σε αντίθεση με τον Σεπτέμβρη του 2013, οπότε διεξαγόταν απλώς προκαταρκτική και στη συνέχεια ανάκριση, σήμερα η Χρυσή Αυγή θεωρείται πλέον από όλα τα δικαστικά όργανα που κλήθηκαν να τοποθετηθούν (Ανακρίτριες, Εισαγγελέας, Συμβούλιο Εφετών) ως εγκληματική οργάνωση, με αποτέλεσμα όλα τα ηγετικά της στελέχη να καθίσουν στο εδώλιο.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια αυτονόητη απόφαση: να μην δώσει εκ νέου νομιμοποίηση στη Χρυσή Αυγή, αντιμετωπίζοντάς την ως “νόμιμο πολιτικό κόμμα” με απαντήσεις των Υπουργών στις ερωτήσεις των στελεχών της. Θα είναι ένα απροσδόκητο όπλο για την υπεράσπιση των κατηγορούμενων νεοναζί, που θα σπεύσουν να το χρησιμοποιήσουν στην επικείμενη δίκη για να αποδείξουν την “αθωότητα” των βουλευτών/ηγετών της εγκληματικής οργάνωσης.
Και αυτό το όπλο μια κυβέρνηση, που ο πρωθυπουργός της επέλεξε το μνημείο της Καισαριανής για να συμβολίσει την έναρξη της θητείας του, δεν πρέπει να τους το δώσει.
Pingback: Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης απαντούν στις “ερωτήσεις” της Χρυσής Αυγής | JailGoldenDawn