Όχι άλλη “παράταση” για τη δίκη της Χ.Α.

keerfa_isovia

(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη, 10/12/2014)

Σε λίγες μέρες το κοντέρ θα γράψει 2015. Ηταν 2013, τέλη Σεπτέμβρη όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου υποσχόταν στους μόλις συλληφθέντες νεοναζί της Χρυσής Αυγής ότι θα έχουν μια «δίκαιη δίκη».

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο από τότε που δόθηκε αυτή η υπόσχεση στους χρυσαυγίτες, και η δίκη δεν έχει καν αρχίσει. Ακόμη αναμένουμε πότε επιτέλους θα βγει η απόφαση του συμβουλίου εφετών, για να δούμε ποιοι τελικά νεοναζί και με ποιες κατηγορίες θα περιλαμβάνονται στο βούλευμα.

Τόσο καιρό κυβερνητικά στελέχη και δικαστές (που μπορεί να εξαντλούν την σκληρότητά τους απέναντι στο Νίκο Ρωμανό, αλλά ως φαίνεται κρατάνε ανοιχτές τις γέφυρες με τους συνομιλητές τους στα υπόγεια της Βουλής νεοναζί) τους χάριζαν ένα ακόμη δώρο: πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

Ετσι, ο προφυλακισμένος φύρερ της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος και το δεξί του χέρι Παππάς ετοιμάζονται, κλείνοντας στα τέλη Μαρτίου το 18μηνο της προφυλάκισης, να φορέσουν ξανά το κουστούμι του «πολιτικού». Θα προσπαθήσουν να επανανομιμοποιήσουν την παρουσία τους σχεδιάζοντας την προπαγάνδα τους γύρω από το γνωστό παραμύθι ότι είναι «θύματα πολιτικής σκευωρίας».

Στόχος τους, μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου η κατάρρευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης βρίσκεται ήδη εδώ, είναι να μπορέσουν να καρπωθούν την αγανάκτηση των δεξιών ψηφοφόρων για τα ψέματα Σαμαρά όπως ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια πριν καρπώθηκε την αγανάκτηση για τις ψεύτικες υποσχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Μιχαλολιάκος και η συμμορία του ελπίζουν με ένα καλό ποσοστό στις εκλογές να καταφέρουν να ξεπλύνουν το αίμα από τα χέρια τους. Και έτσι όχι μόνο οι ίδιοι να πέσουν στα μαλακά αλλά ακόμα χειρότερα να ξαναβάλουν την Χρυσή Αυγή στο πολιτικό παιχνίδι.

Σε αυτό τους το σχέδιο, τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά τροφοδοτούν τους νεοναζί και με έναν άλλον τρόπο, την ίδια την πολιτική τους ατζέντα. Έχοντας εγκαταλείψει τις ψεύτικες υποσχέσεις για έξοδο από τα μνημόνια, στην κορυφή της πολιτικής τους ατζέντας έχουν εγκαταστήσει δίπλα στη συνέχιση της λιτότητας: τον ρατσισμό ενάντια στους μετανάστες, τον εθνικισμό προκειμένου να δικαιολογήσουν τα σχέδια του ελληνικού καπιταλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, τον «νόμο και την τάξη» ενάντια σε όσους αντιδρούν.

Αυτή η πολιτική ατζέντα -αλληλένδετη με την κρίση και την επίθεση των καπιταλιστών στην εργατική τάξη- λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για τους φασίστες σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία, ο ρατσισμός ενάντια στους τσιγγάνους, τα ισλαμοφοβικά μέτρα ενάντια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι επιθέσεις στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων έχοντας την στήριξη της δεξιάς αλλά και του Σοσιαλιστικού κόμματος τα κατάφεραν έτσι ώστε το ακροδεξιό Μέτωπο της Λεπέν και -μέσα και γύρω από αυτό οι φασίστες- να παρουσιάζονται σαν αξιωματική αντιπολίτευση και πιθανή νέα κυβέρνηση.

Κρίσιμο μέτωπο

Είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο μέτωπο να μην επιτρέψουμε ούτε στον Μιχαλολιάκο, ούτε στην Χρυσή Αυγή, ούτε σε κάθε επίδοξο Λεπέν όπως ο Μπαλτάκος να δημαγωγούν σήμερα – και να παίξουν τον ρόλο της «αντιπολίτευσης» στην περίπτωση που η Αριστερά κερδίσει τις εκλογές, αύριο.

Γι’ αυτό, το να ξεκινήσει τώρα η δίκη και να καταδικαστούν οι φασίστες είναι μια κεντρική πολιτική μάχη με τεράστια σημασία. Και γιατί, όπως έχει ήδη φανεί, το να παραμείνουν στην φυλακή περιορίζει την δυνατότητά τους να οργανώνονται (κλείσιμο γραφείων, υποχώρηση της δολοφονικής δράσης των ταγμάτων εφόδου). Αλλά και γιατί – μέσα σε προεκλογική περίοδο- οι αποκαλύψεις για όλη την πλούσια γκάμα της εγκληματικής δράσης και των διασυνδέσεών τους μπορούν να λειτουργήσουν σαν η καθημερινή απάντηση, τσακίζοντας την δική τους προπαγάνδα με όλα τα μέσα και τις πλάτες που διαθέτουν στα ΜΜΕ.

Δίπλα σε αυτή τη μάχη για να γίνει η δίκη και να μην περάσει ο φασιστικός τρόμος μέσα στα δικαστήρια, το εργατικό κίνημα και η νεολαία δεν πρέπει να τους αφήσουν ούτε μια σπιθαμή γης στους δρόμους, στις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά επαγρύπνηση. Και η μόνη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι νεοναζί θα παραμείνουν στις τρύπες τους, είναι η ίδια που έχει καταφέρει εδώ και δύο χρόνια να τους περιορίσει και να τους απομονώσει: το αντιφασιστικό κίνημα.

Θα πρέπει, επίσης, ταυτόχρονα να συγκρουστούμε με τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τα πολεμοκάπηλα σχέδια της συγκυβέρνησης Σαμαρά που απηχούν τις πάντα φιλόδοξες -και στο τέλος πάντα καταστροφικές για το λαό- βλέψεις της ελληνικής άρχουσας τάξης. Και στους δρόμους και στις εκλογές να φάνε το φούμο που τους αξίζει.

Αντίθετα, καταγγέλλοντας την υποκρισία της «εθνικής ενότητας» που προτείνουν σήμερα τα τσιράκια της τρόικας και ενόψει της πιθανής εκλογικής νίκης της Αριστεράς, το εργατικό κίνημα χρειάζεται να χτίσει από τώρα την δική του εργατική αντιπολίτευση.

Μια εργατική αντιπολίτευση που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει η ίδια στους δρόμους και τους χώρους εργασίας ότι η τρόικα και τα μνημόνια θα φύγουν, το χρέος θα διαγραφεί. Ότι τα πράγματα για την εργατική τάξη θα πάνε προς το καλύτερο, ότι θα πάμε προς την ανατροπή και όχι ακόμα πιο βαθιά στην ναζιστική βαρβαρότητα που γεννάει ο καπιταλισμός.

4 thoughts on “Όχι άλλη “παράταση” για τη δίκη της Χ.Α.

  1. Αδέρφια,

    Είμαστε μαζί σας για να φυλακιστούν οι φασίστες. Για να παραμείνουμε δημοκρατική χώρα, όσο ποιοτική μας επιτρέπει το επίπεδο του λαού μας τέλοσπάντων. Γιατί το ζήτημα της ΧΑ είναι πιο θεμελιώδες από τα πολιτικά. Είναι πολιτειακό. “Δημοκρατία ή κάτι άλλο;” Πιο θεμελιώδες ερώτημα για την συνύπαρξή μας δεν γίνεται!

    Γι’αυτό παρακαλώ θερμά να μην παρασύρεστε στην προβολή των πολιτικών σας απόψεων. Είναι παγίδα. Κάθε φορά που προβάλετε μια πολιτική θέση διώχνετε και ένα μικρό ή μεγάλο τμήμα των υποστηρικτών σας. Είναι αφέλεια να νομίζετε οτι θα συμβεί το αντίθετο, δηλαδή οτι χωρίς να χάσετε τους υποστηρικτές σας στον αντιφασιστικό αγώνα θα τους πείσετε να ενστερνιστούν τις πολιτικές σας απόψεις. Ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να είναι ανοιχτός, να είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα τον κερδίσουμε. Κάποιοι είναι δεξιοι. Κάποιοι είναι μνημονιακοί. Κάποιοι δεν πιστεύουν οτι μπορεί να γίνει η διαγραφή του χρέους. Ξεπεράστε το. Σημασία έχει οτι δεν είναι φασίστες! Μην τους αποξενώνετε.

    Μαζί σας και στην κόλαση (αλλά με την ελπίδα ότι θα την αποφύγουμε)

  2. Το προηγούμενο σχόλιό μου το έγραψα για να το διαβάσετε όλοι εσείς. Δεν με ενδιαφέρει τόσο το αν θα δημοσιευτεί ή όχι.

    • Δημοσιεύουμε ο,τι δεν ειναι φασιστικό/ρατσιστικό/σεξιστικό/ομοφοβικό, κλπ. Οπότε και βέβαια δημοσιεύουμε το σχόλιό σου. :)

      Τα πολιτικά “όρια” της πρωτοβουλίας μας ειναι εκφρασμένα στη Διακήρυξη και τα συλλογικά μας κείμενα. Απο κει και πέρα, αναδημοσιεύουμε κείμενα που βοηθάνε με την επιχειρηματολογία τους στον αντιφασιστικό αγώνα (όπως το παραπάνω). Τα ζητήματα που θέτεις ανοίγουν μια μεγάλη κουβέντα, που μάλλον καλύτερα θα ήταν να την κάνουμε από κοντά! Ευχαριστούμε πάντως για την επικοινωνία. JGD.

  3. Οφείλω να απολογηθώ. Η αντίδρασή μου ήταν υπερβολική. Μου είχε διαφύγει οτι το κείμενο δεν είναι δικό σας αλλά αναδημοσίευση από αλλού.

    oops! :) Συνεχίστε και παραμένουμε στο πλευρό σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.