Να αρχίσει άμεσα η δίκη της Χρυσής Αυγής

synenteyxi2

(Κείμενο: Μαρία Ψαρά, Λευτέρης Μπιντέλας, 25/11/2014, Έθνος)

Την άμεση έκδοση του βουλεύματος, προκειμένου να επισπευστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής ζήτησαν οι δικηγόροι της Πρωτοβουλίας Jail Golden Dawn.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων το πρωί της Τρίτης, παρουσία δημοσιογράφων από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ –δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που ήδη συγκεντρώνει η αναμενόμενη δίκη.

«Ηδη, η εκδίκαση έχει καθυστερήσει, αφού η ανακριτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο. Αναμένουμε άμεσα το βούλευμα, χωρίς εκπτώσεις για τους εμπλεκομένους και τις πράξεις τους», δήλωσε ο Τάκης Ζώτος, ένας από τους δικηγόρους που «πρωταγωνιστούν» στην Πρωτοβουλία.

«Τα θύματα της Χρυσής Αυγής ζητούν δικαίωση, η οποία θα επέλθει με την τιμωρία των ενόχων. Μπορεί τυπικά να εκπροσωπούμε τον Αιγύπτιο αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ, που έπεσε θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας από μέλη της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα, ωστόσο θα είμαστε εκεί για τα θύματα και από τις 90 υποθέσεις που αποτελούν μέρος της δικογραφίας», τόνισε.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δικηγόρος, Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος επανέλαβε ότι η δράση της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης δεν ξεκίνησε το 2008, αλλά από τη δεκαετία του 1980, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έχουμε τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις.

Οπως τόνισε, όλη η δουλειά της Πρωτοβουλίας των δικηγόρων είναι εθελοντική, ενώ τα έξοδα για τη δίκη θα καλυφθούν από συνεισφορά των μελών του αντιφασιστικού κινήματος.

Από την συνέντευξη Τύπου δεν έλλειψαν οι καταγγελίες για εσκεμμένη επιβράδυνση που έχει σχέση με το πολιτικό κλίμα εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγινε επίσης αναφορά στην πρόσφατη αθωωτική απόφαση των χρυσαυγιτών στο Μεσολόγγι, που με επικεφαλής τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση είχαν αναποδογυρίσει πάγκους σε πανηγύρι λίγο μετά τις εκλογές του 2012. Οπως ειπώθηκε αρμοδίως, στη δίκη δεν παρέστησαν μάρτυρες του περιστατικού, ενώ δεν προβλήθηκε ούτε καν το επίμαχο βίντεο που είχε δει όλη η Ελλάδα!

Σε δίκες σαν και αυτή, η παρουσία της πολιτικής αγωγής θα άλλαζε πολύ την ροή της εκδίκασης.

«Οι χρυσαυγίτες δεν θα καταδικαστούν για τις πολιτικές ιδέες τους, αλλά για τις εγκληματικές τους πράξεις», επεσήμανε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης. Τόνισε πάντως ότι σε βάρος των ναζιστών και ρατσιστών της ΧΑ θα μπορούσαν να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις του άρθρου 187Α για τρομοκρατική δράση.

«Ο ναζισμός αξιοποιεί το ψέμα και γι’ αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ροή αξιόπιστης πληροφόρησης κατά τη διάρκεια της δίκης», τόνισε ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Παπαστεργίου. «Εχει σημασία να στηριχτεί η πολιτική αγωγή, ώστε να μην πέσουν θύματα εκφοβισμού οι μάρτυρες κατηγορίας», τόνισε.

«Και ο Περίανδρος, όταν κατηγορείτο για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή, έλεγε ότι η δίωξή του ήταν πολιτική», είπε χαρακτηριστικά η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Η υπόθεση Κουσουρή είναι ακόμη ανοιχτή και μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις μπορούν να ασκηθούν νέες διώξεις», συμπλήρωσε. Ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που έχει λάβει η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την τήρηση και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της δίκης. Απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί.

Παρουσίαση των αριθμών από τα περιστατικά ρατσιστικής βίας έκανε η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής τους, Ελένη Τάκου. «Μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 καταγράφεται σημαντική μείωση των ρατσιστικών επιθέσεων, που κι αυτό δείχνει κάτι», είπε.

«Μόνο από την πακιστανική κοινότητα, μετράμε περίπου 1.000 θύματα από τη βία και το ρατσισμό της Χρυσής Αυγής», είπε ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ενώ ο επικεφαλής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), Πέτρος Κωνσταντίνου, επανέλαβε το σύνθημα «δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε», καλώντας όλα τα κόμματα της Αριστεράς να δώσουν δυναμικό παρόν έξω από την αίθουσα της δίκης, ώστε «να μην περάσει ο τρόμος των Ταγμάτων Εφόδου της ΧΑ μέσα στην αίθουσα».

One thought on “Να αρχίσει άμεσα η δίκη της Χρυσής Αυγής

  1. Pingback: Η συνέντευξη τύπου της πολιτικής αγωγής – Τρίτη 25/11 (βίντεο) | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.