Ισόβια στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής

synenteyxi3

(Κείμενο: Εργατική Αλληλεγγύη, 25/11/2014)

Συνέντευξη τύπου έδωσαν την Τρίτη 25 Νοέμβρη το μεσημέρι οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, με θέμα «βαδίζοντας προς τη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Στη συνέντευξη τύπου που συντόνισε ένας εξ αυτών, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, τον λόγο πήραν ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”, ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, Πολιτική Αγωγή, η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και η Ελένη Τάκου, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

O Θανάσης Καμπαγιάννης κατήγγειλε το γεγονός ότι η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας δεν παραχώρησε την αίθουσά της για την συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου, με την δικαιολογία ότι αν την πάρουν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής θα πρέπει να την πάρουν και οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής!

Ο Τάκης Ζώτος τόνισε ότι επιδίωξη της πολιτικής αγωγής είναι: Η δίκη να ξεκινήσει σύντομα. Να μην υπάρχουν εκπτώσεις στο βούλευμα για τον χαρακτήρα της Χ.Α ως εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Να μην ξεκινάει η εγκληματική οργάνωση από το 2008 αλλά τουλάχιστον δύο δεκαετίες πίσω. Να αποκαλυφθεί η συγκάλυψη της δράσης της Χ.Α από την ΕΛ.ΑΣ. Να υπάρξει δικαιοσύνη, δηλαδή τιμωρία των ενόχων, δραστών και ηγεσίας.

«Η μάχη των δικαστηρίων είναι ένα μέρος της συνολικότερης μάχης ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό και την δίνουμε χωρίς να έχουμε την αυταπάτη ότι αυτός θα υπερνικηθεί αποκλειστικά ή κύρια μέσα από τα δικαστήρια. Άλλο τόσο όμως θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε την δικαστική μάχη» τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου κάλεσε τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των φοιτητών και όλα τα κόμματα της Αριστεράς να πάρουν αποφάσεις και ψηφίσματα απαιτώντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα να καλέσουν σε μαζική παρουσία έξω από τα δικαστήρια.

«Όταν επιτέλους η πολιτεία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την εγκληματική δράση υπήρξε μια αναστολή, μια αναδίπλωση. Ας σκεφτούμε τι θα είχε συμβεί αν αυτή η αποφασιστική στάση δεν υπήρχε μετά την δολοφονία του Φύσσα… Οι συνέπειες μιας επιεικούς στάσης απέναντι στην φασιστική βία θα μπορούσαν να είναι ολέθριες. Δεύτερο, είναι σημαντική αυτή η δίκη, επειδή δίνει επιτέλους λόγο στα θύματα της φασιστικής βίας» τόνισε ο Βασίλης Παπαστεργίου.

«Δεν είναι απλώς ο δράστης Χρυσή Αυγή, η Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης» είπε ξεκινώντας την παρέμβασή της η Κλειώ Παπαπαντολέων, θυμίζοντας τον τίτλο της ανακοίνωσης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η Ελένη Τάκου περιέγραψε διεξοδικά πως το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας είχε εγκαίρως εντοπίσει και καταγγείλει την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε πλήθος ρατσιστικών επιθέσεων. Ο Τζαβέντ Ασλάμ τόνισε ότι μόνο η Πακιστανική Κοινότητα έχει να παρουσιάσει 700 θύματα ρατσιστικής βίας. «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της αστυνομίας ότι αυτά συνέβαιναν επί χρόνια. Aν είχαμε 40% χτυπήματα και φόβο για την Χρυσή, για την αστυνομία είχαμε 60%. Πηγαίναμε στα τμήματα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε μήνυση».

Στο τέλος τονίστηκε ότι οι δικηγόροι της υπεράσπισης των νεοναζί της Χ.Α πληρώνονται ως «επιστημονικοί συνεργάτες» από… το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ οι δικηγόροι των θυμάτων της φασιστικής βίας εξαρτώνται μόνο από την στήριξη και την ενίσχυση του κινήματος.

(Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να δοθεί μέσω του τραπεζικού λογαριασμού της «Υπεράσπισης θυμάτων φασιστικής και ρατσιστικής βίας». Στοιχεία Λογαριασμού: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αρ.: 5032-072245-251, στο όνομα “ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ”, IBAN: GR25 0172 0320 0050 3207 2245 251. Στην αιτιολογία γράψτε: “Για την Πολιτική Αγωγή”).

One thought on “Ισόβια στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής

  1. Pingback: Η συνέντευξη τύπου της πολιτικής αγωγής – Τρίτη 25/11 (βίντεο) | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.