Τουλάχιστον από το 1996 η συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης /// Διαβάστε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Πολιτικής Αγωγής

dikigoroi_kata_xa_2(σελ. 44) Οι δικαστικές αποφάσεις που πιστοποιούν την εγκληματική της δράση ήδη από το 1996.

Ειδικότερα για την περίοδο της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης από το 1996, έχουν εκδοθεί οι παρακάτω αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων σε βάρος γνωστών και υψηλόβαθμων στελεχών της εν λόγω οργάνωσης, λόγω ακριβώς της συμμετοχής τους, ως επικεφαλής ομάδων μελών (ταγμάτων ασφαλείας) της ΧΑ, πού διέπραξαν τα εγκλήματα, για τα οποία καταδικάστηκαν. Στις υποθέσεις αυτές έχει κριθεί αμετάκλητα ότι αφορούσαν επιθέσεις ομάδων μελών της Χρυσής Αυγής κατά πολιτικών αντιπάλων και όχι μεμονωμένα περιστατικά ατομικής βίαιης εκτροπής. Με αμετάκλητες αποφάσεις, έχουν καταδικαστεί για διάπραξη αξιόποινων πράξεων με χρήση σωματικής βίας ως μέλη της Χρυσής Αυγής, οι: Ανδρουτσόπουλος Αντώνιος (ή «Περίανδρος»), Ζαφειρόπουλος Δημήτριος, Παναγιωτίδης Ιωάννης, Κουσουμβρής Χάρης, Παπαγεωργίου Δημήτριος και Μαγκώτσιος Θεόδωρος, και αναλυτικά:

4.02.01. Ανδρουτσόπουλος Αντώνιος ή Περίανδρος

Το 1998 η ΧΑ ήταν μία ολιγομελής οργάνωση, με διακηρυγμένη ναζιστική ιδεολογία. Ο Α. Ανδρουτσόπουλος ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ (ήδη από το 1997, όπως τονίζει ο Κουσουμβρής, σελ. 29 του βιβλίου του) και δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, μετά τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο. Την ίδια περίοδο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν ο Η. Παναγιώταρος και Ι. Ζαφειρόπουλος.

Η επίθεση: Την 16-6-1998 στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, θα διεξαγόταν η δίκη των επίσης υψηλόβαθμων στελεχών της ΧΑ Χ. Κουσουμβρή, Δ. Ζαφειρόπουλου, Ι. Παναγιωτίδη, κατηγορουμένων για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος μελών της αριστερής οργάνωσης “Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση” (ΟΣΕ) στην Κυψέλη. Μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Περίανδρο (Α. Ανδρουτσόπουλο) που είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση στους ομοϊδεάτες τους, επιτίθενται σε φοιτητές αριστερών παρατάξεων και τραυματίζουν σοβαρότατα (παρά λίγο θανάσιμα, όπως ήταν και η πρόθεσή τους) τον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή.

Η απόφαση: Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 161,162,163/2009 απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών που επικυρώθηκε με την απόφαση 1607/2010 του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (ΝΟΜΟΣ) η οποία απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του «Περίανδρου»:

«Ο κατηγορούμενος Ανδρουτσόπουλος Αντώνιος ή Περίανδρος κηρύσσεται ομόφωνα ένοχος του ότι στις 16.6.1998 και περί ώρα 5.15′ στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε υπαίθριο χώρο του αναψυκτηρίου (…) από κοινού ενεργών με άλλα εννέα περίπου άτομα, μέλη όπως και ο ίδιος της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, τα στοιχεία των οποίων δεν εξακριβώθηκαν από τη διενεργηθείσα ανάκριση, έχοντας αποφασίσει να τελέσουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, επιχείρησαν πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, ήτοι έχοντας αποφασίσει να σκοτώσουν τον Δημήτριο Κουσουρή, φοιτητή (…) επιτέθηκαν κατ’ αυτού αιφνιδιαστικά με ξύλινα ρόπαλα που κρατούσαν τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί συναυτουργοί και κατάφεραν κατ’ αυτού με τρομακτική βιαιότητα και αγριότητα πολλαπλά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι και σε όλο το σώμα του (…) Απέτυχαν όμως και δεν ολοκλήρωσαν τελικά τον ανθρωποκτόνο σκοπό τους από αίτια εξωτερικά και ανεξάρτητα της θελήσεώς τους……

Από το είδος των σωματικών βλαβών, σε συνδυασμό με τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία προκλήθηκαν, δηλαδή με εξαιρετική αγριότητα και σφοδρότητα από περισσότερους που ενεργούσαν ως ομάδα και με τη χρήση χονδρών ξύλινων πασσάλων, προκύπτει αναμφισβήτητα η πρόθεση των δραστών, επομένως δε και του κατηγορουμένου που ήταν ένας εξ αυτών, να σκοτώσουν τον Δημήτριο Κουσουρή, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, στον οποίο και επικέντρωσαν την επίθεσή τους, καθόσον τον θεωρούσαν εκ των πρωταιτίων των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των αδιόριστων καθηγητών και κατεξοχήν “εχθρό” της εθνικιστικής τους Ιδεολογίας».

Το δικαστήριο δέχτηκε δηλαδή ότι η οργάνωση μπορεί να φτάσει μέχρι και την ανθρωποκτονία όσων θεωρεί «εχθρούς» της ιδεολογίας της.

Μάλιστα, ο καταδικασθείς επιχείρησε να κλονίσει αυτό το σημείο της απόφασης, υποβάλλοντας αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, αμφισβητώντας το γεγονός ότι καταδικάστηκε επειδή ήταν μέλος «μιας ομάδας, η οποία διαφοροποιείτο ιδεολογικώς από την ομάδα στην οποία ανήκε ο παθών. Δηλαδή εκ του φρονήματος της “ομάδας μου” προκύπτει ο ανθρωποκτόνος δόλος μου». Η αίτηση αναίρεσης όμως απορρίφθηκε.

4.02.02. Ζαφειρόπουλος Δημήτριος, Παναγιωτίδης Ιωάννης, Κουσουμβρής Χάρης

Το 1996, οι Δ. Ζαφειρόπουλος και Χ. Κουσουμβρής είναι ηγετικά στελέχη της ολιγομελούς οργάνωσης της ΧΑ. Ο Δ. Ζαφειρόπουλος, δύο χρόνια αργότερα, το 1998, μετά την φυγοδικία του Α. Ανδρουτσόπουλου, θα προαχθεί σε “Υπαρχηγό”, και ο Χ. Κουσουμβρής σε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ (το 2002, υποστηρίζει στο βιβλίο του, σελ 77-78, όπου και τονίζει πως είναι το ανώτατο ιεραρχικό όργανο της ΧΑ).

Η επίθεση: Την 6-4-1996 στην πλατεία Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, μέλη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλείς τους παραπάνω, επιτίθενται και τραυματίζουν σοβαρά μέλη της αριστερής οργάνωσης, «Ο.Σ.Ε», τα οποία προπαγάνδιζαν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης «Μαρξισμός 1996».

Η απόφαση: Σύμφωνα με την αμετάκλητη, υπ’ αριθμ. 41202/2002 Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών:

Την 6-4-1996 οι εγκαλούντες… βρίσκονταν στην πλατεία Φωκίωνος Νέγρη και άλλοι μεν μοίραζαν φυλλάδια σχετικά με προγραμματισμένη εκδήλωση Μαρξισμός 96, άλλοι δε διέθεταν την εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη». Περί ώρα 20.00 οι παραπάνω δέχτηκαν επίθεση από 15μελή περίπου ομάδα νεαρών, οι οποίοι φορούσαν μαύρα μπουφάν και αρκετοί έφεραν και το διακριτικό σήμα της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι εκ των κατηγορουμένων Ζαφειρόπουλου Δημήτριου, Παναγιωτίδη Ιωάννη, Κουσουμβρή Χάρη οι οποίοι όπως παραδέχτηκαν κατά την απολογία τους, είχαν κατά τον κρίσιμο χρόνο σχέση με την «Χρυσή Αυγή»…”.

4.02.03. Παπαγεωργίου Δημήτριος

Η επίθεση: Την 10-01-2001, έξω από τα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου θα διεξαγόταν η δίκη για την παραπάνω υπόθεση της Κυψέλης. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται προς τα μέλη της αριστερής οργάνωσης “Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα” (ΣΕΚ).

Η απόφαση: Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4020/2006 Απόφαση του Δ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, ο Παπαγεωργίου Δημήτριος:

Στις 10 Ιανουαρίου 2001 …α) Συμμετείχε σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διέπραξε βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων και πραγμάτων και ειδικότερα συμμετείχε στην ομάδα «Χρυσή Αυγή» η οποία ήταν συγκεντρωμένη έξω από την κεντρική είσοδο των δικαστηρίων (στα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων) επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών οργάνων και μελών της οργάνωσης «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα» ……..και λοιπά αντικείμενα και προξενώντας φθορές σε εκεί σταθμευμένα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και το με αριθμό κυκλοφορίας…”.

4.02.04. Κουσουμβρής Χάρης, Μαγκώτσιος Θεόδωρος

Ο Χ. Κουσουμβρής το 2002 ήταν μέλος του πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ, όπως παραδέχεται ο ίδιος (σελ 77-78 του βιβλίου του).

Η επίθεση: Σε χρόνο και τόπο με άκρως συμβολική φόρτιση, την 16-11-2002 (την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου) και σχεδόν δίπλα σε αυτό, μέλη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Χ. Κουσουμβρή, αναβαθμίζουν την δράση τους, επιτιθέμενοι με μαχαίρι κατά φοιτητών που αποχωρούσαν μετά από εκδήλωση στο Πολυτεχνείο και τραυματίζουν το φοιτητή Πάρη Χρυσό και την Χρυσάνθη Τσιμπίδου.

Η απόφαση: Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4775/2009 Απόφαση του Β’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, οι Κουσουμβρής Χάρης και Μαγκώτσιος Θεόδωρος:

Στις 16-11-2002… στο ύψος της διασταύρωσης της ως άνω οδού με την οδό Καποδιστρίου, βρίσκονταν οι κατηγορούμενοι, ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και επιτέθηκαν φραστικά κατά των ως άνω διερχόμενων προσώπων. Στη συνέχεια ο πρώτος κατηγορούμενος ενεργώντας με πρόθεση προξένησε σε άλλον σωματική βλάβη και ειδικότερα επιτέθηκε, μαζί με άλλα πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα δεν αναγνωρίστηκε, κατά της ως άνω Μ.Κ και της κατάφερε κτυπήματα με τα χέρια του στο πρόσωπο και το κεφάλι της…

Κατά τον ως άνω ίδιο χρόνο στη διασταύρωση της οδού 3ης Σεπτεμβρίου με την οδό Σολωμού ο δεύτερος κατηγορούμενος με πρόθεση ενεργώντας προξένησε άλλους σωματικές βλάβες και συγκεκριμένα επιτέθηκε, μαζί με άλλα πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα δεν αναγνωρίστηκε, κατά των Χ.Τ και Π.Χ, και τους χτύπησε με τα χέρια του και με κλωτσιές σε διάφορα σημεία του σώματος τους και τους έριξαν στο έδαφος…”.

4.02.05. Ανδράσκελας Ιωάννης

Η επίθεση: Την 30-06-2000 και πάλι στην πλατεία Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται σε μέλη του ΣΕΚ, τα οποία προπαγάνδιζαν την πραγματοποίηση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου την 4-7-2000.

Η απόφαση:

Στις 30 Ιουνίου 2000 ο παθών με άλλα τέσσερα άτομα, μέλη άπαντες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, βρίσκονταν επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη, πλησίον της πλατείας Κυψέλης, και μοίραζαν φυλλάδια σε περαστικούς, τους οποίους καλούσαν να συμμετάσχουν σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, που είχε καθορισθεί για τις 4 Ιουλίου……..Όταν ο παθών έδωσε ένα φυλλάδιο στον κατηγορούμενο, ο τελευταίος, ο οποίος εμφορείται από αντίθετες ιδέες με εκείνες του παθόντος, γύρισε προς το μέρος αυτού και…”.

Όλες οι παραπάνω δικαστικές αποφάσεις αφορούν σε επιθέσεις των «ταγμάτων εφόδου» της ΧΑ, εναντίον αριστερών πολιτικών οργανώσεων, που είχαν διαγνώσει τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε η βία των ναζιστικών «ταγμάτων εφόδου» στον δημόσιο χώρο. Είναι γνωστό ότι η δικαστικά διαπιστωμένη εγκληματική δράση ειδικά της Χρυσής Αυγής, αποτελεί μόνον ένα ελάχιστο ποσοστό της καταγεγραμμένης από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τύπο εγκλημάτων βίας που αποδίδονται στην ΧΑ. Είναι η εποχή που η ηγεσία της οργάνωσης είχε θέσει ως κύριο στόχο της βίαιης επιβολής της, τους πολιτικούς αντιπάλους, ως μέσο κυριαρχίας, και όχι τους μετανάστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.