Δίκη Σιατούνη-Στράτου για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, ημέρα 1η

Ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη των χρυσαυγιτών Βασίλειου Σιατούνη και Αθανάσιου Στράτου για την δολοφονική επίθεση στο στέκι Αντίπνοια στις 30/06/2008. Οι Σιατούνης και Στράτος κατηγορούνται για οπλοφορία, οπλοχρησία και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από κοινού και κατά συρροή, σε βάρος δύο μελών του αναρχικού στεκιού που βρίσκονταν εκεί, όταν έγινε η επίθεση. Η επίθεση είχε αρχικά δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το οποίο ωστόσο έκρινε ότι ο ορθός χαρακτηρισμός της εγκληματικής πράξης δεν είναι οι σωματικές βλάβες αλλά η απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης εξετάστηκαν δύο αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης.

Η Α.Γ. έδωσε την εικόνα της χρυσαυγίτικης επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια μαθήματος Ισπανικών που γινόταν στο στέκι. Όλη η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και οργανωμένη: μέλος της Χρυσής Αυγής μπήκε από την ανοιχτή πόρτα (στο στέκι βρίσκονταν εκείνη την ώρα 4 άτομα για το μάθημα ισπανικών), χαιρέτισε ναζιστικά και είπε: “Με τους χαιρετισμούς της Χρυσής Αυγής, μουνιά θα πεθάνετε!”. Τότε δόθηκε το παράγγελμα και εισέβαλαν 10-15 φασίστες. Η Α.Γ. κινήθηκε προς τη βιβλιοθήκη του στεκιού. Πίσω της έτρεξε ο Σιατούνης τον οποίον αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα, που πέρασε μπροστά της και επιτέθηκε με μαχαίρι στον Ρ.Σ.. Τα χτυπήματα με το μαχαίρι είχαν στόχο το στηθος, αλλά ο Ρ.Σ. προφυλάχτηκε με το πόδι του. Ενώ η επίθεση συνεχιζόταν, κάποια στιγμή ακούστηκε το παράγγελμα “Τέλος χρόνου” και οι φασίστες αποχώρησαν αστραπιαία από τον χώρο. Κόσμος που ειχε βγει στα παράθυρα είδε τα μηχανάκια που όμως είχαν καλυμμένες τις πινακίδες τους.

Η Β.Μ. ήταν κι αυτή παρούσα στον χώρο του στεκιού. Καθόταν δίπλα στο δεύτερο θύμα της δολοφονικής επίθεσης, τον Γ.Μ.. Επιβεβαίωσε την μαρτυρία της Α.Γ., μόνο που η ίδια εστίασε στα άτομα που κινήθηκαν κατά του Γ.Μ.. Η μάρτυρας περιέγραψε πώς οι φασίστες ψέκασαν το θύμα τους στο πρόσωπο και στη συνέχεια τον μαχαίρωσαν, ενώ αυτός προσπαθούσε να προστατευτεί. Η Β.Μ. αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα τον Στράτο ως έναν από τους φασίστες που μαχαίρωσαν τον Γ.Μ.. Σε ερώτηση της εισαγγελέως για τα κίνητρα των δραστών, η μάρτυρας απάντησε ότι οι κατηγορούμενοι είναι φασίστες, μέλη της Χρυσής Αυγής, και η επίθεση ήταν πολιτική. Την ίδια περίοδο μάλιστα είχαν εκδηλωθεί και άλλες επιθέσεις σε αναρχικά στέκια και πολιτικούς χώρους από τη Χρυσή Αυγή.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων λίγα κατάφερε να αντιτάξει στις δύο ανεπιφύλακτες αναγνωρίσεις. Ο δικηγόρος των Σιατούνη και Στράτου (οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν ήταν καν στον χώρο της επίθεσης) προσπάθησε να υπονομεύσει την αξιοπιστία των μαρτύρων λέγοντας ότι αυτοί εμφανίζονται δικονομικά μόνον μετά τον Μάιο του 2011. Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός κατέπεσε: κι αυτό γιατί τον Μάρτιο του 2011 ήταν η πρώτη φορά που οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο (μέχρι τότε ήταν απόντες και έπαιρναν αναβολές) και αναγνωρίστηκαν από τους μάρτυρες που βρίσκονταν κι αυτοί στο ακροατήριο. Είναι από εκείνη τη στιγμή και μετά που η πολιτική αγωγή φρόντισε να κλητεύσει τους μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σχόλιο του δικηγόρου υπεράσπισης όταν η δεύτερη μάρτυρας είπε οτι βρέθηκε “πολύ κοντά” με τον Στράτο: “Σας φλέρταρε;”, ρώτησε ο δικηγόρος, ερώτηση που προκάλεσε ορθά την αποδοκιμασία του ακροατηρίου που ήταν γεμάτο από αλληλέγγυους αντιφασίστες και αντιφασίστριες. Οι Χρυσαυγίτες ήταν άφαντοι από τη δίκη, έστω κι αν πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2010 και εξακολουθεί να είναι μέλος της συμμορίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 22/09 στις 9πμ, με την εξέταση των δύο θυμάτων, τεσσάρων ακόμα μαρτύρων (αστυνομικών) και τις απολογίες των κατηγορουμένων.

4 thoughts on “Δίκη Σιατούνη-Στράτου για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, ημέρα 1η

  1. Pingback: Δίκη για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, ημέρα 1η | Mpalothia

  2. Pingback: 135. ..republic | Hieronymus Bosch 1450-1516

  3. Pingback: Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος | JailGoldenDawn

  4. Pingback: Ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.