Ο Μιχαλολιάκος ήξερε τα πάντα

mixaloliakos_gada

(Κείμενο: Μαρία Ψαρά, Λευτέρης Μπιντέλας, Έθνος, 18/09/2014)

Ένα μήνυμα και μια κλήση στο προσωπικό κινητό του Νίκου Μιχαλολιάκου το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μαρτυρούν ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι χρυσαυγίτες δολοφόνησαν τον 34χρονο μουσικό. Η πρώτη απόδειξη είναι το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο Ν. Μιχαλολιάκος στον βουλευτή Πειραιά Γιάννη Λαγό. Η δεύτερη που «ενοχοποιεί» την ηγεσία είναι η κλήση και η συνομιλία που γίνεται αμέσως μετά το SMS μεταξύ του Λαγού και του γενικού γραμματέα της ΧΑ.

Με το αίμα του Π. Φύσσα ακόμηνωπό μετά τη θανατηφόρα μαχαιριά του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, ο αρχηγός ενημερώνεται γι’ αυτό που συνέβη από τα μέλη του «τάγματος εφόδου» της Νίκαιας. Όπως προκύπτει ανάγλυφα από τα δικόγραφα, οι διαδικασίες συγκάλυψης των μελών της ΧΑ -πλην του Ρουπακιά- ξεκινούν αμέσως. Η ομολογία του δολοφόνου ότι είναι μέλος της ναζιστικής οργάνωσης τους χαλάει αρχικά τα σχέδια, αλλά η εντολή έχει ήδη δοθεί: «Δεν τον ξέρουμε, δεν είναι δικός μας, δεν έχει σχέση με τη ΧΑ».

Ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος αργότερα θα ισχυριστεί (σ.σ. τηλεοπτική συνέντευξη στον σταθμό Κόντρα) ότι έμαθε για τη δολοφονία την επόμενη μέρα και πως το βράδυ της «εφόδου» στο Κερατσίνι μιλούσε περασμένα μεσάνυχτα με τον Γ. Λαγό για την… εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες στην περιοχή. Όσο για τον δολοφόνο Γ. Ρουπακιά, που σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του φασιστικού μορφώματος ήταν ταμίας στη ΧΑ Νίκαιας, ο αρχηγός είχε δηλώσει ότι «δεν τον ξέραμε, δεν μιλούσε με τα στελέχη της ΧΑ, ήταν ένας περαστικός σε ένα από τα 70 γραφεία της οργάνωσης»…

Έναν χρόνο μετά, το «Έθνος» παρουσιάζει ολόκληρη τη σειρά των επίμαχων τηλεφωνημάτων που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι. Στις καταγραφές που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές και συμπεριλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, προκύπτει η ακριβής σειρά των γεγονότων, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι Πατέλης και Λαγός μίλησαν τηλεφωνικά 20 φορές από τις 22:45 έως τις 00:30, με συνολική διάρκεια κλήσεων 1.262 δευτερόλεπτα! Στο κρίσιμο διάστημα μεταξύ 23:15 και 23:30, οι δυο τους μίλησαν δυο φορές, ενώ από 00:15 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι 02:44 συνομίλησαν 18 φορές.

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική καταδεικνύεται η ομοβροντία των τηλεφωνημάτων που σημειώθηκαν εκείνο το βράδυ και καίνε «τάγμα εφόδου», αρχηγό και βουλευτές. Μέσα σε δύο περίπου ώρες οι καταγραφείσες κλήσεις είναι δεκάδες. Παρότι το περιεχόμενό τους δεν υπάρχει στη δικογραφία, αν κανείς καταφέρει να διακρίνει τη σειρά των κρισιμότερων κλήσεων, αποκρυσταλλώνεται το τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία νύχτα.

Πρώτη ενημέρωση

Η πρώτη κλήση σημειώνεται στις 22:45 από το μέλος της ΧΑ Νίκαιας Γιάννη Αγγο, ο οποίος βρισκόταν στην καφετερία «Κοράλλι» όπου ο Παύλος Φύσσας με την παρέα του είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού. Στο ίδιο μαγαζί βρισκόταν και η παρέα των χρυσαυγιτών που αναγνώρισαν τους γνωστούς αντιφασίστες της περιοχής τους. Όπως φαίνεται, ο Γ. Αγγος ενημέρωσε γι’ αυτό τον Τάσο Μιχάλαρο, μέλος της ΧΑ με ενεργό ρόλο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Το τηλεφώνημα διαρκεί 81 δευτερόλεπτα.

Μισή ώρα μετά, ακολουθεί μία ακόμη κλήση, αυτήν τη φορά από τον Τ. Μιχάλαρο προς τον Γ. Αγγο, διάρκειας μόλις 5 δευτερόλεπτων, όσο χρειάζεται δηλαδή για να δώσει κανείς μια εντολή: «Ενημέρωσε τον υπεύθυνο ασφαλείας».

Αυτό και γίνεται. Στις 23:19, ο Γ. Αγγος ενημερώνει τον υπεύθυνο ασφαλείας του πυρήνα Νίκαιας, Ιωάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος αργότερα θα αποδειχθεί ο συνοδηγός του Γ. Ρουπακιά στο αυτοκίνητο με το οποίο έφτασε στο Κερατσίνι. Αυτός με τη σειρά του αναλαμ­βάνει να καλέσει τον πυρηνάρχη της οργάνωσης στην περιοχή, Γιώργο Πατέλη, κάτι που πράττει αμέσως, στις 23:21. Με την πειθαρχία που προβλέπει η αυστηρή ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, ο Γ. Πατέλης ήταν ο μόνος που μπορούσε να μιλήσει με τον βουλευτή, υπεύθυνο του πυρήνα του, Γιάννη Λαγό.

Ο Γ. Πατέλης καλεί τον Γιάννη Λαγό στις 23:26 και μόλις κλείνει, ο βουλευτής τηλεφωνεί ξανά στον πυρηνάρχη του. Στα 64 δευτερόλεπτα της κλήσης, ο Γ. Πατέλης τον ενημερώνει για όσα του έχει μεταφέρει ο I. Καζαντζόγλου, και ο Γ. Λαγός δίνει το πρώτο «ΟΚ».

Στις 23:30 στέλνεται ένα μαζικό μήνυμα από την τοπική οργάνωση Νίκαιας προς το «τάγμα εφόδου». «Όλοι τώρα τοπική όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα», ήταν το μήνυμα που βρέθηκε στο κινητό του I. Καζαντζόγλου, το οποίο άλλωστε ανέφεραν στις απολογίες τους τόσο ο δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς όσο και ο κατηγορούμενος Γ. Αγγος.

Ακολούθησαν τηλεφωνήματα μεταξύ των μελών του τάγματος που ετοιμαζόταν για την επίθε­ση. Με δύο μηνύματα που ανταλλάσσουν Γ. Λαγός και Γ. Πατέλης στις 23:49 και 23:50 συνεννοούνται για το τελικό «ΟΚ».

Μετά, για ένα τέταρτο τα τηλέφωνα σιγούν. Είναι τα 15 λεπτά που οι χρυσαυγίτες εκτελούν τις εντολές που έχουν λάβει. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπολογίζεται στις 23:50. Έτσι εξηγούν οι Αρχές τη… σιγή ασυρμάτου που καταγράφεται στις συνομιλίες.

Αφού η εντολή εκτελέστηκε, τα τηλέφωνα παίρνουν ξανά «φωτιά». Στις 00:09, ο Γ. Αγγος ενημερώνει τον πυρηνάρχη Νίκαιας για το τι έχει συμβεί. Ένα ακόμη μέλος, ο Γιώργος Σταμπέλος, καλεί τον Γ. Λαγό, με τον οποίον μιλάει 72 δεύτερα. Στη συνέχεια, στις 00:15, ο Πατέλης καλεί τον Λαγό, σε μια κλήση που έχει διάρκεια 43 δεύτερα. Ακριβώς 00:30 ο Λαγός θα ξαναπάρει τον πυρηνάρχη του, με τον οποίο θα συνομιλήσει 139 δεύτερα!

Πέντε λεπτά αργότερα, ο Ν. Μιχαλολιάκος στέλνει μήνυμα στο κινητό του Γ. Λαγού. Ακολουθεί τηλεφώνημα του βουλευτή προς τον αρχηγό του μορφώματος και συγκεκριμένα στις 00:37. Συνομιλούν για 45 δευτερόλεπτα. Είναι οι στιγμές που ο αρχηγός ακούει επίσημα αυτό που είχε συμβεί στο Κερατσίνι… Η σειρά των κρίσιμων κλήσεων «κλείνει» με ένα ακόμη τηλεφώνημα του Γ. Λαγού προς τον Γ. Πατέλη.

Πήρε «φωτιά» το τηλέφωνο του Γ. Πατελή μετά το φονικό

«ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» στην καταγραφή των τηλεφωνημάτων αναδεικνύεται ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης ΧΑ Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης. Είναι ο άνθρωπος που από το σταθερό αλλά και το κινητό του τηλέφωνο πραγματοποιεί και δέχεται κλήσεις με τα περισσότερα στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής. Τον πυρηνάρχη, λοιπόν, ο δράστης Γιώργος Ρουπακιάς καλεί 7 φορές στο κινητό του τηλέφωνο, ακολουθώντας αυστηρά την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής. Από τις ώρες της καταγραφής φαίνεται πως ο πυρηνάρχης είναι ο πρώτος που μαθαίνει για τη δολοφονία…

Ο Γ. Ρουπακιάς «εμφανίζεται» στην καταγραφή των επικοινωνιών στις 23:34, όταν δέχεται κλήση στο κινητό του από τον απόστρατο -που, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, γνώρισε στα γραφεία της ΧΑ- Γιώργο Δήμου. Αμέσως μετά καλεί τον Γιάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος είχε δεχθεί κλήση από τον Γιάννη Αγγο. Όπως αποδείχθηκε, ο Γ. Καζαντζόγλου ήταν ο συνεπιβάτης του Γ. Ρουπακιά στο αυτοκίνητο με το οποίο έφτασαν στο σημείο της δολοφο­νίας.

Kαλεί Πατέλη

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που εκτιμάται ότι έγινε στις 23:50, ο δολοφόνος κάλεσε τον Γιώργο Πατέλη. Ακολουθούν πολλές κλήσεις προς τη σύζυγό του, ακόμη κι όταν ο ίδιος είχε συλληφθεί. Ήταν κι αυτό οδηγία από την τοπική οργάνωση, να μην υπάρχει απευθείας επαφή αλλά μόνο μέσω συγγενών, ώστε να μην μπορεί να καταγραφεί η σύνδεση… Η σύζυγος του Γ. Ρουπακιά πραγματοποιεί στη συνέχεια 9 κλήσεις στον πυρηνάρχη Νίκαιας.

Από τα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων αποκαλύπτεται ο ρόλος της κατηγορούμενης ανθυπαστυνόμου Αναστασίας Πόπορη, που υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφαλείας Πειραιά. Προκύπτει συγκεκριμένα ότι πριν από τη συμπλοκή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λέοντα Τσαλίκη, που συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων και είχε φυσική παρουσία στο σημείο της δολοφονία του Π. Φύσσα. Αλλά και μετά τον φόνο (το διάστημα δηλαδή από 12.21 π.μ, έως 12.33 π.μ.) η ανθυπαστυνόμος συνομιλεί εκ νέου (σ.σ. δέχεται κλήση) με τον ίδιο, ο οποίος βρίσκεται στο Κερατσίνι.

Ομοβροντία τηλεφωνημάτων καταγράφονται στην ανάλυση των κλήσεων της μοιραίας βραδιάς της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής.

Περισσότερα από 25 άτομα «κινητοποιούνται» πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Από τις καταγραφές προκύπτει ότι ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός μίλησαν τηλεφωνικά 20 φορές από τις 22:45 έως τις 00:30, με συνολική διάρκεια κλήσεων 1262 δευτερόλεπτα!

Στο κρίσιμο διάστημα μεταξύ 23:15 και 23:30, Λαγός και Πατέλης μίλησαν δύο φορές, ενώ από 00:15 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι 02:44 συνομίλησαν 18 φορές.

Ο δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς καλεί 7 φορές στο κινητό τηλέφωνο του Πατέλη, ακολουθώντας αυστηρά την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής.

Από τις ώρες της καταγραφής φαίνεται πως ο πυρηνάρχης είναι ο πρώτος που μαθαίνει για τη δολοφονία.

Η σύζυγος του Γ. Ρουπακιά πραγματοποιεί στη συνέχεια 9 κλήσεις στον πυρηνάρχη Νίκαιας.

Στις 00:37, ο Γ. Λαγός επικοινωνεί με τον αρχηγό της ΧΑ στο προσωπικό κινητό τηλέφωνο του Ν. Μιχαλολιάκου. Η κλήση διαρκεί 45 δευτερόλεπτα. Είναι οι στιγμές που ο αρχηγός ενημερώνεται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.