Μιλάνε για σκευωρία, αλλά τρέμουν τη δίκη οι Χρυσαυγίτες

[Σχόλιο JGD: Οι πληροφορίες για απανωτές αιτήσεις αποφυλάκισης, εξέτασης νέων μαρτύρων, κλπ δεν μας ξαφνιάζουν. Τα στελέχη της συμμορίας υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η δίωξη είναι μια αβάσιμη σκευωρία που θα καταπέσει πανηγυρικά στο δικαστήριο. Αν πραγματικά πίστευαν αυτό τους τον ισχυρισμό, θα επιδίωκαν την ταχύτερη δυνατή διεξαγωγή της δίκης προκειμένου να επισπεύσουν την αθώωσή τους. Όμως, οι Χρυσαυγίτες ξέρουν πολύ καλά ότι η διεξαγωγή της δίκης με τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία και με την παρουσία πολιτικής αγωγής θα λήξει με πανηγυρική τους καταδίκη. Γι’ αυτό και “παίζουν καθυστερήσεις”: επιδιώκουν την παρέλευση του 18μηνου, την αποφυλάκιση του “αρχηγού” και το παζάρεμα – με καλύτερους πλέον όρους – της κατ’ ουσίαν ακύρωσης της ποινικής δίωξης. Οι Χρυσαυγίτες μπορεί να μιλάνε για σκευωρία, αλλά τρέμουν τη δίκη και το αποτέλεσμά της].

(Κείμενο: Μίνα Μουστάκα, Νέα, 22/07/2014)

Δεμένα είναι τα χέρια των εφετών-ειδικών ανακριτριών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς αν και έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά η μεγάλη δικαστική έρευνα, εν τούτοις η δικογραφία παραμένει ακόμα ανοιχτή.

Και αυτό γιατί πολλοί εκ των κατηγορουμένων, αξιοποιώντας τη δικονομική δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος, διεκδικούν με αιτήσεις τους την αποφυλάκισή τους ή την αντικατάσταση περιοριστικών όρων.

Το γεγονός αυτό όμως, έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί να πέσει η αυλαία της ανακριτικής διαδικασίας, καθώς οι δικαστικές λειτουργοί Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου πρέπει -σύμφωνα με τον νόμο- πρώτα να απαντήσουν με διατάξεις τους επί όλων αυτών των αιτημάτων και μετά να καλέσουν τους υπερασπιστές των κατηγορουμένων να υπογράψουν το τέλος της ανάκρισης.

Ωστόσο, ακόμα και σε εκείνο το στάδιο, τίποτα δεν εμποδίζει τους κατηγορούμενους να ασκήσουν εκ νέου το ίδιο αίτημα προκαλώντας νέο ντόμινο καθυστερήσεων.

Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγης ότι για να καθυστερήσουν τη δίκη τους, εκμεταλλεύονται το νομοθετικό κενό που τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέτουν, δίχως περιορισμό τέτοιες αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ποινικός απολογισμός της ανάκρισης είναι 30 κατηγορούμενοι στη φυλακή, με τα πρώτα 12μηνα να συμπληρώνονται στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 50 παραμένουν ελεύθεροι με ή χωρίς περιορστικούς όρους. Σε μια υπόθεση που οι κατηγορούμενοι φτάνουν στους 80, ο κίνδυνος να μην έχει ολοκληρωθεί η δίκη πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 18μηνα είναι πλέον ορατός.

Τέλος, με ανακριτική διάταξη τροποποιήθηκε ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί στη βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια . Μέχρι τώρα η σύζυγος του προφυλακισμένου αρχηγού του κόμματος μπορούσε να μεταβαίνει μόνο στο Κοινοβούλιο με αστυνομική συνοδεία για την άσκηση του κοινοβουλευτικού της λειτουργήματος.

Ωστόσο, με τη διάταξη της ανακρίτριας επετράπη και η μετάβασή της στο τραπεζικό κατάστημα με το οποίο συναλλάσσεται ώστε να προβαίνει στις απαιτούμενες συναλλαγές, η μετάβαση στο Φαρμακείο, και η μετάβαση μια φορά τον μήνα στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να επισκέπτεται τον σύζυγό της Νίκο Μιχαλολιάκο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.