Δολοφονία ανώνυμου Ιρακινού ή Μαροκινού μετανάστη στην Αναξαγόρα, 12/08/2012

Στις 4:37 τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου 2012, επί της οδού Αναξαγόρα 17, ένα μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, αποτελούμενο από πέντε μαυροντυμένους κρανοφόρους, επιβαίνοντες σε τέσσερις μοτοσικλέτες, επιτίθεται και τραυματίζει θανάσιμα έναν 19χρονο Ιρακινό, ο οποίος υπέκυψε τελικά με πολλαπλά τραύματα το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο νεαρός Ιρακινός πιθανολογείται ότι βρισκόταν στην περιοχή προκειμένου να προσευχηθεί σε αυτοσχέδιο τζαμί της οδού Αναξαγόρα, όπου και είχαν μαζευτεί μουσουλμάνοι για την προσευχή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο πριν τη δολοφονία του νεαρού Ιρακινού, οι ίδιοι δράστες, φωνάζοντας «Έξω από την Ελλάδα», είχαν επιτεθεί στην ίδια περιοχή σε άλλους δύο αλλοδαπούς, έναν Μαροκινό και έναν Ρουμάνο, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Την υπόνοια ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη επιτείνει το γεγονός ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα από το περιστατικό, μοτοσικλετιστές με μαύρες μπλούζες είχαν περάσει από τα καταστήματα της οδού Αναξαγόρα, απειλώντας τους μετανάστες που βρίσκονταν εκεί, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από μέλη του ΣΕΚ (Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, που συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), το οποίο διατηρεί γραφεία ακριβώς απέναντι από το τζαμί.

Για το γεγονός της δολοφονίας, δελτίο τύπου εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σημειώνοντας τα εξής:

“Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων δραστών, οι οποίοι την 04:37 περίπου ώρα σήμερα, στην οδό Αναξαγόρα 17 στο κέντρο της Αθήνας, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν νεαρό αλλοδαπό, υπήκοο Ιράκ.

Ο τραυματίας έφερε πολλαπλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο (πιθανόν μαχαίρι) και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου την 13.15 ώρα κατέληξε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δράστες είναι πέντε (5) άτομα, που επέβαιναν σε τέσσερις (4) μοτοσικλέτες και λίγο πριν, στην ίδια περιοχή, είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν σε άλλους δύο αλλοδαπούς (υπηκόους Ρουμανίας και Μαρόκου), οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν.”

Για την δολοφονία δηλώσεις έκανε ακόμα ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ Νίκος Δένδιας λέγοντας τα εξής:

“Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου στους οικείους του υπηκόου Ιράκ, ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα από αγνώστους. Δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη προς όλους τους δράστες εγκληματικών ενεργειών, οποιαδήποτε υποτιθέμενη πρόφαση κι αν βρίσκουν. Ζήτησα ήδη από την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας την επιτάχυνση των ενεργειών για την ανακάλυψη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης, προκειμένου να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης”.

Παρά τις καταφανείς ενδείξεις πως πρόκειται για δολοφονία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, τις βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού ΠΡΟΠΟ και την ύπαρξη δύο ένορκων καταθέσεων (ενός Ρουμάνου και ενός Μαροκινού μετανάστη), ουδέποτε διεξήχθη έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ ένα μήνα αργότερα επιχειρείται η συγκάλυψη της δολοφονίας, καθώς πληροφορούμαστε ότι «ο δράστης φέρεται να ήταν αλλοδαπός και εναντίον του συλλέγονται στοιχεία» και ότι το μαχαίρωμα του Μαροκινού -και όχι πλέον Ιρακινού- μετανάστη δεν έχει σχέση με το μηχανοκίνητο τάγμα που πραγματοποίησε πογκρόμ την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο.

Σημειώνεται δε, πως στο μεταξύ χρήστης του facebook φέρων το όνομα Ανδρέας Ασημακόπουλος, οπαδός ως ο ίδιος διατείνεται της Χρυσής Αυγής, δημοσιεύει στο προσωπικό του προφίλ ανάρτηση που παραπέμπει σε ομολογία για την επίθεση κατά του νεαρού Ιρακινού, εξαπολύοντας ταυτοχρόνως απειλές εναντίον άλλων χρηστών, μεταξύ των οποίων αναφέρει και τα εξής: «Έλα να βρεθούμε να κεντήσω το κορμάκι σου, όπως κεντήσαμε χθες τον Ιρακινό και τότε θα βάλεις μυαλό» (βλ. το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως το όνομα του νεαρού Ιρακινού ή Μαροκινού μετανάστη δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, κατά την προσφιλή τακτική να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες/θύματα ρατσιστικής βίας απρόσωπα και μαζικοποιημένα.

(Συγγραφή κειμένου: Αννίτα Γαραντζιώτη)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.