Παρέμβαση συνηγόρων πολιτικής αγωγής: “Όχι η δίκη στον Κορυδαλλό”

dikigoroi_kata_xa_2Την Παρασκευή 27/02/2015, στάλθηκε το παρακάτω κείμενο προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (συγκοινοποιείται ως ακολούθως), υπογεγραμμένο από τον Τάκη Ζώτο, συνήγορο πολιτικής αγωγής του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ακολουθεί το κείμενο:

“ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ»

Αθήνα, 27/2/2015

Π Ρ Ο Σ

1) Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

2) Τον κ. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης

3) Τους κ.κ. Προϊσταμένους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης της Εισαγγελίας Εφετών και του Εφετείου Αθηνών

Κοινοποιήσεις :

– κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων,

– Δ.Σ.Α,

– Ε.Σ.Η.Ε.Α.

– Α.Π.Ε.

Αξιότιμοι/-ες κύριοι/-ίες,

Σε λίγες ημέρες καθίσταται αμετάκλητο το υπ. αριθμ. 215/4.2.2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται 69 κατηγορούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τις εκεί αναφερόμενες αποδιδόμενες εγκληματικές πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής, που αφορούν οι συνενωμένες σε αυτό δικογραφίες. Επίκειται συνεπώς άμεσα ο ορισμός χρόνου και τόπου διεξαγωγής της δίκης.

Εν όψει φημών που κυκλοφορούν στον χώρο των δικαστηρίων ότι ο προσανατολισμός που κυριαρχεί είναι να διεξαχθεί η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας και ζητάμε τη διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών για τους ακόλουθους λόγους:

1) Αποτελεί πάγια αρχή των συνηγόρων υπεράσπισης και έχει εκδηλωθεί σε πολλές δίκες στο παρελθόν η αντίθεση στη διεξαγωγή δικών μέσα σε χώρους φυλακών. Πρόκειται για παρέκκλιση από την απαγόρευση λειτουργίας έκτακτων δικαστηρίων, τραυματίζει την απαιτούμενη δικαστική αμεροληψία και διαμορφώνει προκαταλήψεις. Δίκες σε φυλακές γίνονται σε χώρες με χαμηλό δείκτη δημοκρατίας. Και οι αρχές δεν εγκαταλείπονται από το ότι οι συνήγοροι αλλάζουν έδρανα.

2) Η περιοχή του Κορυδαλλού είναι συγκοινωνιακά και κυκλοφοριακά δυσχερώς προσπελάσιμη και αυτό επιδρά αρνητικά στη δημοσιότητα της δίκης, τόσο την άμεση με την ανεμπόδιστη προσέλευση και παρακολούθηση του κοινού, όσο και την έμμεση, με τη δυνατότητα καθημερινής προσέλευσης και παρακολούθησης δημοσιογράφων.

3) Η περιοχή του Κορυδαλλού απέχει μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι συμμετοχή των δικηγόρων στην καθημερινή αυτή πολύμηνη δίκη, τους καθιστά ουσιαστικά αιχμαλώτους, αφού τους αποκόπτει από κάθε άλλη δραστηριότητα και επικοινωνία, ακόμα και κατά τα διαστήματα διακοπών της δίκης, οδηγεί αναγκαστικά σε αναβολή η εγκατάλειψη τις υπόλοιπες υποθέσεις τους και σε οικονομική εξόντωσης τους ίδιους .

4) Η ανάγκη εισόδου σε χώρο φυλακών προς παρακολούθηση της δίκης και η καθημερινή καταγραφή των στοιχείων των εισερχομένων, σε συνδυασμό με την επιδεικτική αστυνόμευση με προτεταμένα αυτόματα, ακόμα και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης, ασκούν σοβαρή ψυχολογική βία, εκφοβίζουν, τρομοκρατούν εύλογα και αποθαρρύνουν καθέναν που επιθυμεί να παρακολουθήσει τη δίκη. Εχει παρατηρηθεί σε άλλες δίκες που διεξήχθησαν εκεί ότι ακόμη και συγγενείς κρατουμένων αδυνατούν να αντέξουν αυτό το κλίμα.

5) Η απομάκρυνση από την περιοχή δεν είναι εύκολη, ούτε σύντομη, με αποτέλεσμα να προκαλείται κάθε μέρα κίνδυνος αντεγκλήσεων και επεισοδίων και αστυνομικών επεμβάσεων, για τα οποία ανησυχούμε έντονα.

6) Με δεδομένο τον χρόνο επικείμενης έναρξης της δίκης, ο αριθμός των κατηγορουμένων – προσωρινά κρατουμένων μειώνεται σημαντικά καθώς συμπληρώνεται 18μηνο από την έναρξη της προσωρινής κράτησης αρκετών εξ αυτών. Και κατά τη διάρκεια της δίκης αυτό θα συνεχίζεται.

Η αμαύρωση της δημόσιας εικόνας απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα από τα παραπάνω είναι βέβαιη, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εντυπώσεων μέσα και έξω από αυτήν.

Αντίθετα, η διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών είναι η ενδεδειγμένη λύση διότι αποτρέπει όλα τα ανωτέρω δυσμενή στοιχεία και επιπλέον :

1) Διαθέτει χωρητικότητα ικανή να φιλοξενήσει πάνω από 300 καθημένους σε αξιοπρεπή χώρο.

2) Διαθέτει διαρρύθμιση ικανή (ενδεικτικά : διαζώματα διακριτά κεντρικά και πλαϊνά εξώστη χωριστές εισόδους), η οποία επιτρέπει τον διαχωρισμό του ακροατηρίου και τον ασφαλή έλεγχο του χώρου.

3) Διαθέτει αξιοπρεπή υποδομή για την άσκηση του υπερασπιστικού έργου των δικηγόρων και των δημοσιογράφων.

4) Διαθέτει τεχνική υποδομή τόσο για την ηχογράφηση των πρακτικών, όσο και για την ηλεκτρονική παρουσίαση στοιχείων της δικογραφίας.

5) Βρίσκεται στο ισόγειο, έχει ανεξάρτητες εισόδους από τους λοιπούς ορόφους του Εφετείου και δεν ενοχλεί την υπόλοιπη λειτουργία του, ενώ επικοινωνεί με τον χώρο προσέλευσης των κρατουμένων, είναι δε δυνατό με προσωρινή τεχνική παρέμβαση μικρής κλίμακας, η είσοδος προς αυτήν να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από την κεντρική είσοδο στο Εφετείο.

6) Η προσέλευση και αποχώρηση είναι κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά ευχερής από και προς διάφορες κατευθύνσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η επιλογή της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών για τη διεξαγωγή της παραπάνω δίκης προφανώς παρέχει τα εχέγγυα και για την εκπλήρωση της αξίωσης για δίκαιη και αμερόληπτη δίκη και για την εξασφάλιση της δημοσιότητάς της και για την μικρότερη δυνατή πρόκληση κινδύνων, σε αντίθεση με τον Κορυδαλλό που και μόνο η ψυχολογική ένταση που προκαλεί σε κάθε εισερχόμενο είναι ο καλύτερος πυροδότης όλων των παραπάνω προβλημάτων.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε τη διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών και σε κάθε περίπτωση όχι στον Κορυδαλλό.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής”