Ο ρόλος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην εγκληματική οργάνωση /// Διαβάστε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Πολιτικής Αγωγής

Kasidiaris5(σελ. 114) Ο ρόλος των βουλευτών

Σύμφωνα με την ρητά διακηρυγμένη αρχή του αρχηγού της ΧΑ Νικόλαου Μιχαλολιάκου, κανείς δεν μπορεί να είναι βουλευτής της ΧΑ χωρίς να είναι ταυτόχρονα και μέλος της (βλ. βίντεο στο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, 3022-21-2983-στ’, Παράρτημα 13.3, φάκελος “2011-09-17 giorth neolaias”, αρχείο M2U01423).

Όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με συντεταγμένο τρόπο, με ακραίες φραστικές διατυπώσεις, ευθείες απειλές, ύβρεις, συστηματικά προέτρεπαν στην άσκηση βίας εναντίον όλων όσοι δεν ανήκουν στη «λαϊκή φυλετική ενότητα» της άριας φυλής και κατά των πολιτικών αντιπάλων και δεν δίσταζαν οι ίδιοι να ασκούν φυσική βία.

«Προτροπή» από τα μέλη της ηγεσίας της οργάνωσης, σε μία οργάνωση με την κάθετη ιεραρχία, αυστηρή πειθαρχία και απόλυτη υπακοή, όπως η Χρυσή Αυγή, είναι συνώνυμο, ταυτόσημο με την διαταγή. Δεν είναι απλή έκφραση γνώμης από έναν ανεξάρτητο αρθρογράφο. Είναι διαταγή για συγκεκριμένη δράση, από ένα ιεραρχικά ανώτερο όργανο προς ένα κατώτερο.

Με τον τρόπο αυτό, ως προτροπή σε πράξεις ρατσιστικής βίας κατά των κάθε είδους “εχθρών” της οργάνωσης, μεταναστών, συνδικαλιστών, αλλόθρησκων, κλπ, γίνονται κατανοητές από τα μέλη της οργάνωσης, δηλώσεις όπως:

– της Ελένης Ζαρούλια, στις 23-7-2013, από το Βήμα της Βουλής, όπου χαρακτήρισε τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας ως «υπανθρώπους που έχουν εισβάλλει στην πατρίδα μας, με τις κάθε είδους αρρώστιες που κουβαλάνε».

– του Μιχαήλ Αρβανίτη-Αβράμη, σε ομιλία του στα γραφεία της ΧΑ στην Πάτρα στις 23/06/2013: “Μην φοβάστε να λέτε τη λέξη Εβραίος. Είναι ο πιο μισητός εχθρός μας” ή σε ομιλία του στο Αγρίνιο στις 09/06/2013: «Το μόνο που απασχολεί τα εβραιόπληκτα και εβραιοκίνητα κόμματα που ρυπαίνουν το κοινοβούλιο είναι ότι εμείς δεν αναγνωρίσαμε το Ολοκαύτωμα».

– του Πολύβιου Ζησιμόπουλου, σε ομιλία του στη Νέα Μηχανιώνα στις 1/10/2012, όπου κραύγασε: “… Ναι, είμαστε φασίστες! Ναι, είμαστε ναζί! Ναι, είμαστε ο,τι θέλετε, αλλά δεν είμαστε κλέφτες…” ή σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ελληνικής Αυγής στις 12/04/2014 όπου ρητά επιδοκίμασε τις εγκληματικές πράξεις των κατηγορούμενων μελών της οργάνωσης για τις επιθέσεις σε Νίκαια και Πειραιά, λέγοντας: “Δεν θέλω να αναφερθώ στους άδικα προφυλακισμένους βουλευτές και στον Αρχηγό, αλλά θα αναφερθώ στους στρατιώτες της Χρυσής Αυγής, σ’ αυτούς που είχαν την τόλμη να ορθώσουν το ανάστημά τους σε περιοχές που θεωρούνταν άντρα της Αριστερας, όπως η Νίκαια, η Κοκκινιά, ο Πειραιάς. Το θερμό σας χειροκρότημα συναγωνιστές!”.

– του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, που περιγράφοντας την τύχη των “προδοτών του έθνους” και εχθρών της οργάνωσης σε ομιλία του την 15/12/2013 στην Κατερίνη είπε: “Στους προδότες δεν αξίζει ο θάνατος. Να μείνουν πάντα αθάνατοι, να βλέπουν τα παιδιά τους να ψοφάνε, τα εγγόνια τους, τα δισέγγονα τους και οι σάρκες τους να σαπίζουν αιωνίως!”.

Εκτός όμως από προτροπές σε πράξεις βίας, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής συμμετείχαν οι ίδιοι σε βιαιοπραγίες, επιθέσεις, κλπ, προκειμένου διά του παραδείγματος να καθοδηγούν τα μέλη προς την τέλεση ακόμα βαρύτερων – κακουργηματικών – πράξεων. Έτσι:

– ο Γεώργιος Γερμενής συμμετείχε αυτοπροσώπως στην αντιποίηση της κρατικής αρχής στη Λαϊκή Αγορά της Ραφήνας και την καθοδήγηση των τραμπουκισμών των δεκάδων μελών της ΧΑ που τον συνόδευαν σε βαρος μικροπωλητών. Μαζί με τον Ιωάννη Λαγό ξυλοκόπησε τον Αστέριο Χάμο στις εκδηλώσεις του Μελιγαλά την 15/09/2013. Ως υπεύθυνος δε Πολιτικής Δράσης από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης ήταν εντεταλμένος να καθοδηγεί ενεργά τους κατά τόπους υπεύθυνους Πολιτικής Δράσης που συγκροτούσαν, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο κεφάλαιο, τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης.

– ο Νικόλαος Μίχος, μεταξύ άλλων,συμμετείχε ως επικεφαλής στο τάγμα εφόδου που ξυλοκόπησε κατοίκους της Πάρου που διαμαρτύρονταν εναντίον του φασισμού, χτυπώντας την Μαρία Τρούλλου όπως η ίδια καταθέτει στην από 17/03/2014 εξέτασή της (αρχείο 2021).

– ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος καθοδηγούσε αυτοπροσώπως την οικοδόμηση ταγμάτων εφόδου στον Βόλο, έφτασε μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιήσει δημόσια το όπλο του σε αντιπαράθεση με κατοίκους που διαμαρτύρονταν μετά την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της πόλης. Συμμετείχε επίσης αυτοπροσώπως στην αντιποίηση της κρατικής αρχής στη Λαϊκή Αγορά της Ραφήνας και την καθοδήγηση των τραμπουκισμών των δεκάδων μελών της ΧΑ που τον συνόδευαν. Είχε δε λάβει μέρος στο πογκρόμ που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στις 10/05/2011, όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

– ο Ηλίας Παναγιώταρος συμμετείχε, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Α. Ανδρουτσόπουλου, στην απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή Δημήτριου Κουσουρή το 1998. Εμπλέκεται σε επίθεση και ληστεία σε βάρος υπηκόου Μπαγκλαντές το 2010 (βλ. κεφάλαιο 5.2.1, δικογραφία 8), καθώς και σε τραμπουκισμούς σε βάρος αστυνομικών, προτροπή σε στάση, σωματικές βλάβες, κλπ σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα το 2010 (βλ. κεφάλαιο 5.2.1, δικογραφία 7). Ήταν ο ιθύνων νους και οργανωτής των ταγματων εφόδου που δρούσαν στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, προστρέχοντας μάλιστα σε Αστυνομικά Τμήματα κάθε φορά που μέλη της Χρυσής Αυγής συλλαμβάνονταν να διαπράττουν εγκληματικές πράξεις. Είχε δε λάβει μέρος στο πογκρόμ που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στις 10/05/2011, το οποίο είχε εξάλλου προαναγγείλει τον Νοέμβριο του 2010 ενώπιον του δημοσιογράφου Ιωάννη Παπαδόπουλου με τη φράση “Αν βγάλουμε δημοτικό σύμβουλο, θα κάνουμε πογκρόμ”, όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό υλικό και καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία (αρχείο 4012).

– ο Ευστάθιος Μπούκουρας συμμετείχε αυτοπροσώπως στην επίθεση στον Αστέριο Χάμο στο Μελιγαλά, με ύβρεις και απειλές, όπως συνάγεται από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του τελευταίου με τον Α. Ανδρουτσόπουλο. Οργάνωνε τα τάγματα εφοδου της Χρυσής Αυγής στην περιοχή ευθύνης του, την Κόρινθο και ευρύτερα την Πελοπόννησο, ενεργώντας επιθέσεις ανάμεσα σε άλλους και στους δημάρχους Κορίνθου και Νεμέας. Αν και έχει αρνηθεί τα γραφόμενα από τον ίδιο σε συνεντεύξεις του, ότι δηλαδή συμμετείχε στην “απελευθέρωση του Αγίου Παντελεήμονα”, λέγοντας εκ των υστέρων ότι δεν πήγε ποτέ στην περιοχή, είχε λάβει μέρος στο πογκρόμ που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στις 10/05/2011, όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

– ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης συμμετείχε αυτοπροσώπως στην αντιποίηση της κρατικής αρχής στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου και την καθοδήγηση των τραμπουκισμών των δεκάδων μελών της ΧΑ που τον συνόδευαν σε βάρος μικροπωλητών. Ήταν επίσης παρών, καθοδηγώντας ενεργά και προσφέροντας πολιτική κάλυψη, σε επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος κατοίκων ΡΟΜΑ στο Αιτωλικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην από 25/06/2014 απολογία του συνεχίζει να στοχοποιεί ρατσιστικά τους ΡΟΜΑ λέγοντας ότι “στο DNA των ανθρώπων αυτών των ΡΟΜΑ είναι η κλεψιά”.

– ο Δημήτριος Κουκούτσης επιτέθηκε με τραμπούκικο τρόπο στον προαύλιο χώρο της Βουλής την 24/08/2012 σε αντιπροσωπεία του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου που είχε μεταβεί στο κτίριο της Βουλής για να παραδώσει σχετικό ψήφισμα, επιτιθέμενος στον Πέτρο Κωνσταντίνου, τον Τζαβέντ Ασλάμ και την Βασιλική Κατριβάνου, εξέδωσε μάλιστα και ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε τους ομοϊδεάτες του ότι “πέταξε με τις κλωτσιές έξω από τη Βουλή τον εμπρηστή της Μαρφίν και όχι μόνο αρχηγό της Ανταρσίας Κωνσταντίνου” (συκοφαντία για την οποία είναι κατηγορούμενος σε εκκρεμούσα ποινική δίκη). Οργάνωνε δε τα τάγματα εφοδου της Χρυσής Αυγής στην περιοχή ευθύνης του, την Καλαμάτα, και ευρύτερα την Πελοπόννησο.

– ο Ηλίας Κασιδιάρης συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου, τόσο κατά την εκπαίδευση των δόκιμων μελών (ως εκ της ιδιότητάς του ως Υπεύθυνου Ιδεολογίας και Εκπαίδευσης για το Πολιτικό Συμβούλιο της Χρυσής Αυγής) όσο και κατα την εκμάθηση χειρισμού όπλων, μεχρι και την όρκισή τους (όπως προκύπτει από την συμμετοχή του στην ορκωμοσία του Γ. Φουντούλη την 21/12/2012 [χειμερινό ηλιοστάσιο] σε βουνό στα περίχωρα της Αττικής). Σε διάφορες περιπτώσεις ηγούταν δράσεων των ταγμάτων εφόδου, όπως στην περίπτωση της από 12/07/2013 δράσης που περιγράφει στην κατάθεσή του ο Βασίλειος Χανδρινός, κατά την οποία ο Κασιδιάρης ήταν επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας με πανομοιότυπη σύνθεση με το τάγμα που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, δηλαδή τους Ρουπακιά, Πατέλη, Καζαντζόγλου, Δήμου, Τσακανίκα κλπ., αλλά και τους Μπαρέκα, Πανταζή, κλπ. Δημόσια δε επιτέθηκε και τραυμάτισε με χτυπήματα στο πρόσωπο την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, δίνοντας έτσι το “σήμα” για σειρά βίαιων εγκληματικών ενεργειών από μέλη της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες (ανάμεσά τους και η επίθεση στον πολιτικώς ενάγοντα Αμπουζίντ Εμπάρακ). Είχε δε λάβει μέρος στο πογκρόμ που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στις 10/05/2011, όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

– ο Χρήστος Παππάς συμμετείχε στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής την 11/10/2012 έξω από το θέατρο Χυτήριο, όπου τα μέλη της οργάνωσης με απειλές και ύβρεις επιχείρησαν να διακόψουν την θεατρική παράσταση CorpusChristi, ο δε βουλευτής της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένος με την προστασία των ενεργούντων τις παράνομες αυτές ενέργειες, όπως φαίνεται από την απελευθέρωση κρατουμένου την οποία όλως παρανόμως ενήργησε και για την οποία κατηγορείται.

– ο Νικος Κούζηλος συμμετείχε, μεταξύ άλλων, την 25/01/2014 σε συγκέντρωση περίπου 150 μελών της ΧΑ στην πλατεία Λαού που βρίσκεται στο Κερατσίνι, τα οποία καθοδήγησε και ενεργητικά προέτρεψε, προσφέροντας την βουλευτική ασυλία ως “προστασία”, να καταστρέψουν πανό αριστερών ομάδων και λαϊκών συνελεύσεων της περιοχής στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και στη συνέχεια κινούμενα προς την περιοχή που βρίσκεται το αυτόνομο στέκι “ΡΕΣΑΛΤΟ” επί της οδού Ερμού 9 να πετάξουν τούβλα εναντίον του οικήματος που στεγάζεται το στέκι “ΡΕΣΑΛΤΟ” και του παρακείμενου διαμερίσματος με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές σε αντικείμενα στους χώρους των διαμερισμάτων.

– ο Αντώνιος Γρέγος οργάνωνε ενεργητικά τη δράση των ταγμάτων εφόδου στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπως φαίνεται από το περιστατικό της 15/11/2012 στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης, όπου υπήκοος αλβανικής καταγωγής, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων ο Σεκερτζής Παναγιώτης του Βασιλείου, κοινοβουλευτικός συνεργάτης του Α. Γρέγου, ο οποίος οργάνωσε την ως άνω επίθεση κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας της Ταμπάκη Αγαθής με τον Γρέγο από τον οποίο είχε ζητήσει βοήθεια προκειμένου να απειλήσει τους αλβανικής καταγωγής γείτονές της.

– ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος εμπλέκεται σε επίθεση και ληστεία σε βάρος Έλληνα υπηκόου το 2005 μαζί με τον αδελφό του Ηλία Κασιδιάρη και έτερο μέλος της ΧΑ Αλεξανδρο. Οργάνωνε δε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής όχι μόνον στην περιοχή ευθύνης του και κοινοβουλευτική του περιφέρεια, στην Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλα την Ελλάδα στην οποία περιόδευε ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Περαιτέρω απόδειξη της κεντρικής καθοδήγησης και οργάνωσης των εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής (και συγκεκριμένα των συνεκδικαζόμενων κακουργηματικών πράξεων που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Νίκαιας και του Περάματος) αποτελεί η δράση του βουλευτή Πειραιά και σωματοφύλακα του “Αρχηγού” της οργάνωσης Ιωάννη Λαγού.

Ο Λαγός είναι άνθρωπος της απόλυτης επιστοσύνης του Μιχαλολιάκου και υπεύθυνος για την περιφέρεια του Πειραιά, που αναδείχτηκε κρίσιμη στην ανάπτυξη της οργάνωσης. Η ίδρυση σωματείου στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που θα “σπάσει” τις συλλογικές συμβάσεις, ήταν και είναι ένας πανθομολογούμενος στόχος των εργοδοτών και των εφοπλιστών, τον οποίο η Χρυσή Αυγή ανέλαβε να φέρει εις πέρας. Ο στόχος αυτός σήμανε αναπόφευκτα τη σύγκρουση με τους συνδικαλιστές των υπαρχόντων σωματείων στη Ζώνη και προδίκασε την δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Λαγός ήταν ο οργανωτής και ο καθοδηγητής των απαιτούμενων δολοφονικών επιθέσεων για την επιβολή ενός καθεστώτος τρόμου στις γειτονιές του Πειραιά, εκτελώντας τις εντολές της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και του Αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου.

Ενδεικτικά η πρωταγωνιστική συμμετοχή του Λαγού σε σειρά επιθέσεων αποδεικνύεται από τα εξής στοιχεία της δικογραφίας:

  1. Επίθεση στον κοινωνικό χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη, 10/07/2013.

α. Μηνύματα Ιωάννη Καζαντζόγλου στο facebook από τα οποία προκύπτει η προπαρασκευή της επίθεσης στο Συνεργείο και η καθοδήγηση από τον Λαγό: (Καζαντζόγλου σε Αγιοβλασίτη) “Οκ κατσε διαβασε μαλλον παρασκευη θα σε χρειαστω μαζι με καποιους δικους μασ 9:30 το βραδυ για μια μαγκια που ετοιμαζουμε με πειραιοτες”, (Αγιοβλασίτης σε Καζαντζόγλου) “γιαννι με το θεμα του αλιμου τι θα κανουμε. με εχει παρει 300 τηλ ο αλλως γιατι την παρασκευη ειναι η τελευτεα μερα που πρεπει να παραστει στο Α.Τ”, (Καζαντζόγλου σε Αγιοβλασίτη) “Παιρνει ο γιωργος τον λαγο και σε παιρνει”. β. Μαρτυρίες κατοίκων που μιλάνε για την παρουσία των βουλευτών Λαγού και Μίχου στην επίθεση στο Συνεργείο. γ. Επιβεβαίωση της παρουσίας Λαγού από ταυτοποίηση του αυτοκινήτου του (ενοικιασμένου με leasing στη Βουλή των Ελλήνων και χρεωμένου στον Λαγό, σύμφωνα με έγγραφο της Βουλής των Ελλήνων, αρχείο 2481). δ. Μηνύματα Ιωάννη Λαγού στο κινητό του από τα οποία προκύπτει η άμεση συμμετοχή του στην επίθεση: (921) “Πηγε πολυ καλα. αλλα στο τελος κανανε προσαγωγες. παμε τωρα στο τμημα”, (926) “Φιλε εχουμε θεμα στον Αλιμο. ηρθαμε και τους γαμησαμε. γινανε κατι προσαγωγες”, (971) “Τους συλληφθέντες τους πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή”. ε. Μηνύματα Νικόλ Μπενέκη στο κινητό του Ιωάννη Λαγού απο τα οποία προκύπτει η άμεση συμμετοχή του στην επίθεση: (1434) “Ο αντρακλας μου δερνει.λα λα λα λα.γουστααααρω”.

  1. Επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, 12/09/2013.

α. Δηλώσεις του Λαγού σε τηλεοπτικά κανάλια για την πρόθεση της Χρυσής Αυγης “να τσακίσει τους λακέδες του ΠΑΜΕ”. β. Αποσπάσματα από συζήτηση της Χρυσής Αυγής σε καντίνα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην οποία συμμετείχε ο Λαγός με εμπρηστικές δηλώσεις κατα των συνδικαλιστών της Ζώνης. γ. Μηνύματα του Λαγού στο κινητό του από τα οποία προκύπτει η πρότερη γνώση της δολοφονικής επίθεσης των μελών της τοπικής οργάνωσης Περαματος της Χρυσής Αυγής στα μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ: (ώρα 11:49:41 μμ) «ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ. ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΦΑΝΕ ΓΕΡΟ ΠΕΣΙΜΟ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ. ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΒΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΕ Ο ΤΑΣΟΣ ΚΑΜΙΑ 30ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΚΕΙ», (11:52:19 μμ) «ΟΧΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΑΡΑ ΕΙΧΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ», (11:56:58 μμ): «ΠΗΡΑΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ». δ. Τηλεφωνική συνδιάλεξη του Λαγού με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και σωματοφύλακα του Μιχαλολιάκου Σωτήρη Δεβελέκο, κατά την οποία ο Λαγος ενημερώνει τον συνομιλητή του για το “τσάκισμα” του ΠΑΜΕ δίνοντας λεπτομερή αναφορά της επίθεσης (στο ΦΑΚΕΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ – ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΕΙΣ – ΔΕΒΕΛΕΚΟΣ – αριθμός συνομιλίας 8491).

  1. Επίθεση στον Αστέριο Χάμο στο Μελιγαλά, 15/09/2013.

α. Ανακοίνωση (με ημερομηνία 16/09/2013, διαθέσιμη στο: tinyurl.com/mzmy4xn) του Αστέριου Χάμου, προέδρου του Πατριωτικού Συνδέσμου Λάρισας για τον ξυλοδαρμό που υπέστη από τους βουλευτές Λαγό και Γερμενή στις εκδηλώσεις στο Μελιγαλά στις 15/09/2013: “Ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος… την αναίτια, άνανδρη, βάναυση και δολοφονική επίθεση που έγινε εις βάρος του Προέδρου μας Χάμου Αστέριου από τους ”ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ” (έτσι δηλώνουν τουλάχιστον) και όχι από αναρχικούς, βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γερμενή Γιώργο, Λαγό Ιωάννη και 20 μελών ακόμα… Στην θέα των πραγματικά κυνηγημένων Εθνικιστών κάποιος Βουλευτής ονόματι Κασιδιάρης γελούσε σαρκαστικά επί 5 λεπτά. Από τους 9 Βουλευτές που ήταν παρόντες της Χρυσής Αυγής κανείς δεν αντέδρασε, ακόμη και αυτός ο καλός και συμπαθής Χρήστος Παππάς”. β. Τηλεφωνική συνδιάλεξη του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και σωματοφύλακα του Μιχαλολιάκου Σωτήρη Δεβελέκου με το μέλος του 5μελούς της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και κατηγορούμενο Γ. Τσακανίκα, στην οποία ο Τσακανίκας περιγράφει επακριβώς τον ξυλοδαρμό του Χάμου, με τους ίδιους ακριβώς ρόλους που περιγράφει ο Χάμος στην ως άνω ανακοίνωση: “Του τράβηξε και ο Λαγός μια-δυο μπουνίδια, αλλά ξέρεις ο Λαγός ρε φίλε πιστεύω απαξιεί να χτυπήσει σε τέτοια φάση ρε παιδί μου. Τον έκραξε, τον έκραξε, του έριξε και μια δύο. Ο Καιάδας μαλάκα τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω. Έτσι, ταπ- ταπ ταπ-ταπ. Του ριξε μαλάκα, ξεσάλωσε ο Καιάδας…” (στο ΦΑΚΕΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ – ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΕΙΣ – ΔΕΒΕΛΕΚΟΣ – συνομιλία 8742). Στην ίδια συνομιλία ο Τσακανίκας λέει πως οι άλλοι βουλευτές «στα μπαχαλα δεν μιλάγαν καθόλου» και ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «είχε πεθάνει στα γέλια με όλη τη φάση». γ. Μηνύματα του Ιωάννη Καζαντζόγλου στα οποία αναφέρει τον ξυλοδαρμό του Αστέριου Χάμου από τους βουλευτές της οργάνωσης Λαγό και Γερμενή, καθώς και τη συμμετοχή του ίδιου και του Τσακανίκα (στο ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, παράρτημα 1.1): (Καζαντζόγλου προς Μαντέλο): “Σκατα ειμαι χαχαχα καλα ηταν κατω εδωσα κ με τον τσακα χαστουκια στην πηγαδα ξεκαυλωσα χαχαα”, (Καζαντζόγλου προς Τσαλίκη) “Πανε απλα να προσκολησουν στην ανοδο του κινηματος πολλοι και στο παρελθον εχουν κατηγορησει αρχηγο ρουφιανοι ειναι το ξερουμε στα στην πηγαδα πεσανε χαστουκια καλα μακρια απο τις καμερες εγω ο κεαδας ο τσακας κ λαγος με τον προεδρο τους ειναι εβδομαδα προεδρων γαμαμε προεδρους χαχαχαχαα”.

  1. Επικοινωνία με τον Πατέλη πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, 17-18/09/2013

α. Τηλεφωνική επικοινωνία με Πατέλη στις 23:26 πριν ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας στείλει μήνυμα στους άνδρες της Ασφάλειας να συγκροτήσουν το τάγμα εφόδου στα γραφεία της οργάνωσης. β. Ανταλλαγή μηνυμάτων (sms) στις 23:50 πριν το τάγμα εφόδου κατευθυνθεί στο Κοράλι ανάμεσα σε Πατέλη και Λαγό. γ. Ενημέρωση από Πατέλη μετά τη δολοφονία Φύσσα στις 00:15. δ. Τηλεφωνική ενημέρωση Λαγού στον Μιχαλολιάκο στις 00:37.

Στις ως άνω περιπτώσεις, ο Λαγός εμφανίζεται όχι μόνο “να δινει το ΟΚ” (όπως χαρακτηριστικά αποδίδει την πράξη της έγκρισης μιας επίθεσης από ιεραρχικά ανώτερο ο κατηγορούμενος Ν. Αποστόλου στις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις, αναφερόμενος στην κεντρική καθοδήγηση των χρυσαυγίτικων επιθέσεων), αλλά ακόμα και να συμμετέχει ενεργά και με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εγκληματικές ενέργειες. Για τις ως άνω ενέργειες, η οργάνωση Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τα μέλη της, αλλά τα επιβράβευσε δίνοντας συγχαρητήρια στους τελέσαντες τις εγκληματικές ενέργειες.

Αν η Χρυσή Αυγή δεν επιθυμούσε τις εν λόγω ενέργειες ή αν τα μέλη που τις τέλεσαν είχαν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παραβεί την πειθαρχία της οργάνωσης, τότε η οργάνωση θα τους είχε αποβάλει από τους κόλπους της και θα είχε ενημερώσει με σχετική εγκύκλιο τις τοπικές οργανώσεις (βλ. περίπτωση Παπαγεωργίου, πυρηνάρχη στα Νότια Προάστια, περίπτωση Σπυρίδη και άλλων μελών της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, περίπτωση πυρήνα Κάτω Αχαϊας, κλπ). Μάλιστα από βίντεο κεντρικής πανελλαδικής διαδικασίας της Χρυσής Αυγής το 2012 που περιέχεται στη δικογραφία εμφαίνεται ότι υπεύθυνος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της οργάνωσης ήταν Ο ΙΔΙΟΣ ο Ιωάννης Λαγός, διορισμένος (όπως και όλα τα άλλα ανώτατα όργανα της Χρυσής Αυγης) από τον ίδιο τον Αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο.

Από τα αδιάσειστα αυτά γεγονότα συνάγεται ότι: α. οι αναφερθείσες δράσεις (οπως άλλωστε και δεκάδες άλλες) ήταν κεντρικά οργανωμένες από την Χρυσή Αυγή με προπαρασκευή, καθοδήγηση και αυτοπρόσωπη παρουσία του βουλευτή και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγού και β. οτι οι ενέργειες του Λαγού – αλλά και όλων των υπολοίπων βουλευτών – τελούσαν υπό την καθοδήγηση, τη γνώση, τη συμφωνία και την εντολή του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου. Όπως καταθέτει χαρακτηριστικά ο πρώην υπεύθυνος της Τοπικής Οργανωσης Νοτίων Προαστίων Γεώργιος Παπαγεωργίου: “Ο Αρχηγός του κόμματος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτού. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν το γνωρίζει, ή δεν το εγκρίνει ή χωρίς να έχει υποπέσει στο γενικό πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουν όλοι να κινούνται. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να δίνει ο ίδιος ή συγκεκριμένο στέλεχος εντολή για συγκεκριμένη ενέργεια, αρκεί να υπάρχει το γενικό πλαίσιο εντολής εντός του οποίου πρέπει να κινηθούν οι κατώτεροι”.

Η επιδοκιμασία των ως άνω εγκληματικών ενεργειών αποτέλεσε αποφασιστικό παράγοντα στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17-18 Σεπτεμβρίου 2013, αφού η ηγεσία της οργάνωσης τις προηγούμενες ημέρες έδινε έμπρακτα στα μέλη της την κατεύθυνση της κλιμάκωσης της τρομοκρατικής βίας και της ενθάρρυνσης και κάλυψης των εγκληματικών ενεργειών, οι οποίες ήταν διαδοχικές (12 Σεπτεμβρίου – επίθεση στο ΠΑΜΕ, 15 Σεπτεμβρίου – ξυλοδαρμοί στον Μελιγαλά) στέλνοντας έτσι στα μέλη που παρίσταντο ή τις πληροφορούνταν το “σήμα” της εφόδου. Τούτο δε προκύπτει όχι μονο από δημόσιες ανακοινώσεις της οργάνωσης, αλλά και από μηνύματα στα κινητά των ηγετικών στελεχών της. Ενδεικτικα αναφέρουμε:

α. Το από 14/09/2013 μήνυμα του Λαγού στον Πατέλη (ώρα 08:22) με το οποίο ο Λαγός βεβαιώνει τον Πατέλη ότι η επίθεση στο ΠΑΜΕ από το τάγμα εφόδου του Περάματος θα μείνει ατιμώρητη καθώς οι έρευνες των αστυνομικών απέβησαν άκαρπες, ενθαρρύνοντας την κλιμάκωση των εγκληματικών ενεργειών και δίνοντας σήμα κάλυψής τους από την οργάνωση: “EΓINE ΓIΩPΓAPA. OΛA KAΛA. TOYΣ ΓAMAME ΣE OΛA TA EΠIΠEΔA. ΔEN BPHKAN TIΠOTA KI EΦYΓAN ΣAN KYNHΓHMENOI. MEXPI TEΛIKHΣ NIKHΣ.TO ENNOΩ” (βλ. επίσης και παλιότερα ανάλογα μηνύματα Λαγού προς Πατέλη, 12/07/2013, “Σας εχω υποσχεθει οτι δεν θα σας αδειασω ποτε.και σου ειχα πει απο την πρωτη στιγμη οτι θα ακολουθησουμε σκληρη χρυσαυγιτικη γραμμη. νομιζω οτι μεχρι τωρα δικαιωνεστε σε ολα”). β. Το από 13/09/2013 μήνυμα του μέλους της Χρυσής Αυγής Θανάση Καρακατσάνη στον παλαιό φίλο του και Αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο (ώρα 20:22), με το οποίο ο ΘΚ εκδηλώνει τον ενθουσιασμό του για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (12/09/2013), γράφοντας: “..AΔEPΦE MOY N AΓIAΣOYN TA XEPAKIA TOYΣ..!! FREIKORPS!.. NIKO MIXAΛOΛIAKO, ΦIΛAKIA, KAΛHNYXTA”. Η κλιμάκωση της βίας επήλθε δύο 24ωρα μετά τον Μελιγαλά στο Κερατσίνι, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τα μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας τους και αποτέλεσμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Να σημειωθεί τέλος ότι, παρότι τα ως άνω στοιχεία που αφορούν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής και ήδη κατηγορούμενο Ιωάννη Λαγό είναι πλέον γνωστά στους συγκατηγορουμένους του βουλευτές, τόσο μέσω της δικογραφίας όσο και μέσω δημοσιευμάτων του τύπου που μονοπώλησαν τις εφημερίδες για μακρό χρονικό διάστημα, οι ίδιοι εξακολουθούν να καλύπτουν τη δράση του Λαγού, τον οποίο προβάλλουν ως “παράνομα κρατούμενο Συναγωνιστή”, βλ. για παράδειγμα την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΧΑ την 02/11/2014 με τίτλο “Ο Συναγωνιστής Ιωάννης Λαγός μάχεται για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες μέσα από τα κελιά της Τιμής”. Η ανυπαρξία οποιασδήποτε αντίδρασης για την στήριξη που προσφέρει κεντρικά η οργάνωση στον Λαγό από πλευράς των υπολοίπων βουλευτών και κατηγορουμένων που υποδύονται τους αγνοούντες την εγκληματική δράση της οργάνωσης (βλ. ενδεικτικά: Παππάς, 3/10/2013, “Το δικό μου τηλέφωνο δεν εμπλέκεται σε συνομιλίες και επικοινωνίες εν γένει…”, Ζησιμόπουλος, 27/06/2014: “Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν αφορούν εμένα [κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις σε αλιεργάτες, ΠΑΜΕ, δολοφονία Φύσσα, κλπ]”, Κουκούτσης, 10/06/2014: “Δεν ενημερώθηκα σχετικά και δεν μπορώ να απαντήσω. ‘Αλλωστε δεν είναι και η θέση μου τέτοια στο κίνημα, δεν είμαι στην Κεντρική Επιτροπή ούτε στο Πολιτικό Συμβούλιο”, Αρβανίτης, 13/06/2014: “Δεν συντρέχει στο πρόσωπό μου το παραμικρό στοιχείον”, Κούζηλος, 10/06/2014: “Δεν γνωρίζω τα συγκεκριμενα μηνύματα [για μηνύματα Λαγού για Πέραμα-ΠΑΜΕ]”, Ματθαιόπουλος, 30/06/2014: “Δεν έχω διαπράξει κανένα απολύτως αδίκημα, το όνομά μου δεν περιλαμβάνεται καν στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή”) συνεπάγεται ότι οι ως άνω κατηγορούμενοι αποδέχονται τη διάπραξη των εγκληματικών πράξεων και εξακολουθούν να την υποστηρίζουν, γεγονός το οποίο αποδεικνύει τον δόλο τους ο οποίος, στην περίπτωση του άρθρου 187ΠΚ, μπορεί να είναι και επιγενόμενος.

Μόνον οι κατηγορούμενοι βουλευτές Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος επιχείρησαν να διαχωριστούν έμπρακτα από την εγκληματική οργάνωση, αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική της ομάδα και αποποιούμενοι την ιδιότητα του μέλους. Ωστόσο και στην δική τους περίπτωση, η αποχώρηση οφείλεται στη συναίσθηση από πλευράς τους ότι ο κλοιός γύρω από την εγκληματική οργάνωση σφίγγει (ιδίως μετά την δολοφονία Φύσσα) και όχι σε κάποια άγνοια που υποτιθέμενα είχαν για την πραγματική φύση της οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

2 thoughts on “Ο ρόλος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην εγκληματική οργάνωση /// Διαβάστε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Πολιτικής Αγωγής

  1. Pingback: Ο ρόλος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην εγκληματική οργάνωση-Διαβάστε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Πολιτικής Αγωγής | liberation14

  2. Pingback: Ο ρόλος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην εγκληματική οργάνωση – Lefteria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.