[Αγορεύσεις // Θ. Θεοδωρόπουλος] Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης

«Οπως λέει και ο Ελύτης, λες και το έγραψε για τον Παύλο Φύσσα, “…καθαρό παλιννοστούσε το αίμα και τα τέρατα έπαιρναν την όψη ανθρώπου. Τόσο εύλογο το ακατανόητο…”», σημείωσε ο Θ. Θεοδωρόπουλος. EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 11/2/2020)

Συγκρίνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάθος δεκαπενταετίας, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος απέδειξε, κατά τη χθεσινή αγόρευσή του, χωρίς περιθώρια λάθους την ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικής οργάνωσης.

Από το 1998 και τη δολοφονική επίθεση στον τότε φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή μέχρι το 2013 και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μεσολαβούν δεκάδες επιθέσεις που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες ως μεμονωμένα περιστατικά, πλην όμως όχι μόνο έχουν όμοια χαρακτηριστικά, αλλά εντάσσονται στο ίδιο ναζιστικό οργανωτικό πλαίσιο, εκτός του οποίου δεν θα υπήρχε κανένα κίνητρο εκτέλεσής τους.

Επιθέσεις και πογκρόμ

Μέσα από τις συντονισμένες επιθέσεις στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, στις λαϊκές αγορές του Μεσολογγίου και της Ραφήνας, στο κέντρο της Αθήνας με αποκορύφωμα το πογκρόμ κατά μεταναστών, αλλά και σε όλη την επικράτεια (Πάτρα, Πάρος, Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) και τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος χρυσαυγιτών, ο δικηγόρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση και απάντησε στην εισαγγελέα γιατί δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του «μεμονωμένου περιστατικού».

«Το χέρι του Γ. Ρουπακιά οπλίστηκε από την αίσθηση του ακαταδίωκτου, την ασυλία του ατιμώρητου, από την αλαζονεία του δυνατού, στοιχεία που του έδινε η ναζιστική οργάνωση στην οποία είχε ενταχθεί. Σκότωσε με τη βοήθεια των τεσσάρων εναλλασσόμενων ομοϊδεατών του και γνωρίζοντας ότι είχε πίσω του και δίπλα του το τάγμα εφόδου της οργάνωσης, αισθανόμενος την υποστήριξη και την παρουσία των είκοσι γεροδεμένων και οπλισμένων συναγωνιστών του. Εκανε αυτό που μόνος, χωρίς την ενεργό παρουσία του τάγματος εφόδου του οποίου ήταν μέλος, δεν θα μπορούσε να κάνει. Σκότωσε επειδή ήταν -και σε κάθε περίπτωση επειδή στη δεδομένη στιγμή λειτούργησε ως- φασίστας με το ουσιαστικό περιεχόμενο του όρου. Γι’ αυτό σκότωσε. Για λογαριασμό της οργάνωσης. Και μάλιστα η ενέργειά του αυτή είναι υποβαθμισμένη ως μέγεθος στη συνείδησή του ώστε να λέει ‘‘μια απλή ανθρωποκτονία ήταν, πώς την κάνατε θέμα;’’», ανέφερε ο δικηγόρος και συνέχισε κάνοντας αναφορά στον Οδυσσέα Ελύτη:

«Οπως λέει και ο Ελύτης, λες και το έγραψε για τον Παύλο Φύσσα, ‘‘…καθαρό παλιννοστούσε το αίμα και τα τέρατα έπαιρναν την όψη ανθρώπου. Τόσο εύλογο το ακατανόητο…’’. Ο Παύλος Φύσσας, ο γιος της Μάγδας και του Τάκη, της δικής μας Μάγδας και του δικού μας Τάκη, που κάθε βράδυ περιμένουν να γυρίσει το κλειδί στην πόρτα, “ο ακόμη χλωρός μες τη φωτιά” είναι βέβαιο ότι θα έλεγε στους κατηγορουμένους και σε όσους συμφωνούν μαζί τους ή σε όσους ενδεχομένως συμφωνήσουν στο μέλλον ότι τάχα δολοφονήθηκε μόνο από τον Γ. Ρουπακιά, τους στίχους από το ‘‘Αξιον Εστί’’: Εζυγίσανε τη χαρά μου και τη βρήκανε, λέει, μικρή και την πατήσανε χάμου σαν έντομο (…) Και όσο τρώει την ύλη ο καιρός, τόσο βγαίνει πιο καθαρός ο χρησμός από την όψη μου: την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα».

Αφού τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το πλήθος και οι ομοιότητες των περιστατικών οργανωμένης εγκληματικής δράσης μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο Θ. Θεοδωρόπουλος παρατήρησε μια σύμπτωση που αναδείχθηκε μέσα από την ακροαματική διαδικασία και την οποία χαρακτήρισε «ιστορική».

«Σύμπτωση»

«Ολοι οι παράγοντες της δίκης, και με ιδιαίτερη θέρμη οι κατηγορούμενοι, συμφώνησαν στην αποκήρυξη και καταδίκη της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Οι κατηγορούμενοι μάλιστα είπαν ότι οι ναζιστικές ιδέες είναι παρωχημένες, ότι δεν τους εκφράζουν, ότι δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα, ότι τα ναζιστικά κείμενα είναι βλακώδη, με παραληρηματικό περιεχόμενο, ότι ο χαρακτηρισμός τους ως ναζιστών είναι συκοφαντικός, ότι καμία σχέση δεν έχει με τον πατριωτισμό των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά και σχολίασε σκωπτικά: «Η προαναφερόμενη σύμπτωση, η καταδίκη της εγκληματικής ιδεολογίας του ναζισμού, είναι το πρώτο θετικό αποτέλεσμα της παρούσης δίκης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ιστορικά σπάνιο… Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συνολικά από την πρώτη στιγμή να αρνείται τον ναζισμό χωρίς επιφυλάξεις… Αν και μόνο στα λόγια οι κατηγορούμενοι καταδικάζουν τον ναζισμό θεωρώντας ότι συκοφαντούνται όταν τους αποκαλούν έτσι, είναι γεγονός καθοριστικής σημασίας που ενισχύει εξ αντικειμένου τα αισθήματα απέχθειας του λαού απέναντι στον ναζισμό».

  • Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του Θ. Θεοδωρόπουλου.

Να τιμωρηθεί παραδειγματικά η εγκληματική οργάνωση

Σταύρος Κουτσιουμπέλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

Θέλουμε με την παρουσία μας να καταγγείλουμε την εγκληματική οργάνωση, οι ευθύνες της οποίας έχουν αναδειχθεί μέσα από την πολύκροτη δίκη. Είμαστε αντίθετοι με την ιδεολογία του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με τις επιθέσεις στους μη προνομιούχους, στους αλλοδαπούς, στους αδύναμους, στα συνδικάτα. Θέλουμε να τονίσουμε με τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν πρέπει να υπάρξει συγχωροχάρτι στη ναζιστική οργάνωση γιατί το αυγό του φιδιού ελλοχεύει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είμαστε στις επάλξεις του αγώνα έτσι ώστε στη χώρα μας να μην ξαναζήσουμε τις φρικιαστικές στιγμές του παρελθόντος. Απαιτούμε από το δικαστήριο μια δίκαιη δίκη και όλοι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης ανέπτυξαν εγκληματική δράση και βγήκαν από τα καβούκια τους, να πάνε εκεί που τους αξίζει: στα έγκατα της φυλακής.

Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

Από την πρώτη στιγμή απαιτούμε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των στελεχών της Χρυσής Αυγής που, όπως έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο, ήταν και παραμένει μια εγκληματική συμμορία. Εμείς ως ΑΔΕΔΥ έχουμε παράδοση συμμετοχής και στήριξης του αντιφασιστικού κινήματος, έχουμε οργανώσει απεργίες και στάσεις εργασίας με αίτημα την παραδειγματική τιμωρία και καταδίκη της οργάνωσης για τις επιθέσεις σε βάρος συνδικαλιστών, μεταναστών, αντιφασιστών. Ωστόσο, μας ανησυχεί και μας εξοργίζει, όπως και την πλειονότητα των Ελλήνων, η απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξει καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτίνα ΚΚΕ

Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής έχει προκαλέσει λαϊκή αντίδραση, η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την προκλητικά απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και εγκληματικής ιδεολογίας είναι δεδομένη. Απομένει να επικυρωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.