[Αγορεύσεις // Θ. Θεοδωρόπουλος] Η δολοφονία του Παύλου πέρασε από την ιεραρχία

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος κατέρριψε τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου περί ενός μεμονωμένου περιστατικού από τον «περαστικό» Ρουπακιά, τον οποίο με ευκολία υιοθέτησε η εισαγγελική πρόταση.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 30/1/2020)

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με την οποία κορυφώθηκε η ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ξετυλίχθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών· αυτή τη φορά από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, που στο χθεσινό δεύτερο μέρος της αγόρευσής του απέδειξε χωρίς καμία αμφιβολία ότι το μαχαίρωμα του Ρουπακιά ήταν το αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του τάγματος εφόδου της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχεδιασμένης από την ηγεσία βίαιης δράσης εναντίον ιδεολογικών αντιπάλων της για την εκπλήρωση των καταστατικών στόχων της.

Για να καταρρίψει την εισαγγελική πρόταση που με ευκολία έκρινε ένοχο μόνο τον Ρουπακιά, παραβλέποντας τα συντριπτικά στοιχεία, ο Θ. Θεοδωρόπουλος τα ανέφερε όλα: όσα υποστήριξαν οι αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικοί, αυτά που έλεγαν αρχικά οι κατηγορούμενοι και τα ξέχασαν μετά, τα καταγεγραμμένα τηλεφωνήματα και μηνύματα που προδίδουν την ενοχή τους, τα αποσπάσματα των απολογιών τους που υποχρεώθηκαν να αναιρέσουν, τις αντιφάσεις του ενός έναντι του άλλου, το οπτικοακουστικό υλικό που σφράγισε το κατηγορητήριο, τα ψέματα του ηγετικού πυρήνα του Μιχαλολιάκου στην προσπάθειά του να συγκαλύψει το έγκλημα, αλλά και τη στιγμή που ο Αρχηγός κάθισε στο εδώλιο και άδειασε τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου στην άπελπι προσπάθειά του να γλιτώσει την καταδίκη του.

Με τον τρόπο αυτό ο συνήγορος απέδειξε ότι στη δολοφονία του Παύλου «τηρήθηκε όλο το τελετουργικό της ιεραρχίας» και αποδόμησε τον ισχυρισμό περί ενός μεμονωμένου περιστατικού από τον «περαστικό» Ρουπακιά, που «δεν χρησιμοποιούσε μαχαίρι ούτε για να κόψει την μπριζόλα του και έτρεμε όταν έβλεπε αίμα», όπως κατέθεσε η αδελφή του.

«Πώς μπορεί, λοιπόν, ένας άνθρωπος που δεν χρησιμοποιεί το μαχαίρι και όταν βλέπει αίμα τρέμει να σκοτώσει έναν άνθρωπο τον οποίο δεν γνωρίζει; Οι Λατίνοι έλεγαν: “Οι συγκλητικοί είναι καλοί άνθρωποι, η σύγκλητος κακό θεριό”. Εχουμε διαβάσει, για παράδειγμα, για αξιωματικούς του Γ΄ Ράιχ που στην προσωπική τους ζωή ήταν εντελώς διαφορετικοί, για παράδειγμα ως γονείς μπορεί να ήταν πολύ τρυφεροί με τα παιδιά τους, αλλά φορώντας τη στολή αποκτούσαν το μεγαλείο και τη δύναμη αυτού που πίστευαν ότι αντιπροσωπεύει η στολή. Εχουμε δει τη “μετάλλαξη” ενός κατηγορουμένου με πολύ σκληρές και βίαιες δηλώσεις στο παρελθόν, που σε μεταγενέστερο χρόνο, με κλάματα από βήματος Βουλής, θέλησε να απεμπλακεί από το σημείο αναφοράς του, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή, που άλλοτε του έδινε δύναμη να εκφράζεται και να δρα με βίαιο τρόπο. Η ατομική αδυναμία του ανθρώπου αναπληρώνεται από τη δύναμη της εξουσίας στην οποία έχει υπαχθεί και την οποία όταν ασκεί ως κομμάτι ενός συνόλου, αποκτά δύναμη που υπερβαίνει ασύλληπτα τις ατομικές του δυνατότητες».

● Η αγόρευση του Θ. Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Εφετείο Αθηνών.

«Η εισαγγελέας αγνόησε τα αποδεικτικά στοιχεία»

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ΚΚΕ έδωσε το «παρών» στη δικαστική αίθουσα μέσω των βουλευτών του Νίκου Καραθανασόπουλου και Λεωνίδα Στολτίδη και αντιπροσωπείας της ΚΝΕ.

Νίκος Καραθανασόπουλος και Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτές ΚΚΕ

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται όλο αυτό το διάστημα για να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων και συνολικά η εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Θεωρούμε ότι η όποια δικαστική απόφαση θα παράξει αποτελέσματα, αλλά το τελειωτικό χτύπημα στη Χρυσή Αυγή θα δώσει η παρέμβαση των εργαζομένων και του λαϊκού παράγοντα. Η εισαγγελική πρόταση είναι απαράδεκτη, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και είναι ενάντια στα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που αποδείχθηκαν κατά τη μακροχρόνια ακροαματική διαδικασία».

Κωνσταντίνος Κούκης, μέλος της ΚΝΕ

«Βρίσκομαι εδώ ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαζί με άλλα μέλη φοιτητικών συλλόγων και μέλη της ΚΝΕ. Το τελευταίο διάστημα ως φοιτητικοί σύλλογοι έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε την ουσία της πάλης ενάντια στον φασισμό, ο οποίος αποτελεί το μακρύ χέρι του κεφαλαίου. Η πρόταση της εισαγγελέως είναι προκλητική επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τα επιβεβαιωμένα αποδεικτικά στοιχεία και φτάνει στο σημείο μέχρι και να υιοθετήσει πρακτικές των ναζιστών χρυσαυγιτών, όπως τη δήλωση Κασιδιάρη ότι “η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η δολοφονία της Χρυσής Αυγής”».

Τα μεσάνυχτα και κάτι*

Τα μεσάνυχτα και κάτι

έχουν σύσκεψη οι φασίστες·
είπε ο αρχηγός εντάξει
κι είναι έτοιμες κι οι λίστες.

Βάζουν μπόμπες, ρίχνουν ξύλο,
νοσταλγούν τα περασμένα.
Μια τους δένουν, μια τους λύνουν,
τα ’χουνε κι αυτοί χαμένα.

Απ’ το μπαρ, απ’ τη γωνία,
τα παιδιά κι απόψε βγαίνουν.
Κάτι στο παλτό φουσκώνει
και προσεκτικά πηγαίνουν.

Φώντας Λάδης, ποίημα από τη συλλογή «Καθημερινός Φασισμός». Γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

*Ν. Μιχαλολιάκος: «Στο σκοτάδι γίνονται οι καλύτερες δουλειές» / Ηλ. Κασιδιάρης: «Ολες οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.