[Αγορεύσεις // Κ. Παπαδάκης] «Χρυσή Αυγή, η κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση»

«Για τέταρτη μέρα δεν βλέπω στα απέναντι έδρανα τους συνηγόρους που υπερασπίζονται τους κατηγορούμενους για την επίθεση στους Αιγύπτιους και μου κάνει εντύπωση, αλλά… καθένας όπως αντιλαμβάνεται τον ρόλο του και το λειτούργημά του», σχολίασε ο Κ. Παπαδάκης. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 21/1/2020)

Aπευθυνόμενος στην εισαγγελέα και ζητώντας της να ασκήσει το δικαίωμα της δευτερολογίας, στο οποίο εμπεριέχεται η ανάκληση της εισαγγελικής πρότασης, ξεκίνησε χθες την αγόρευσή του ο Κώστας Παπαδάκης, με τον οποίο ολοκληρώνονται σήμερα οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών και τον λόγο θα πάρουν από αύριο οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Ο πολύπειρος νομικός πραγματεύτηκε κρίσιμα νομολογιακά ζητήματα, ανέλυσε το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα και αποδόμησε την ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου που υπέβαλε ο Νίκος Μιχαλολιάκος ισχυριζόμενος ότι η Σύμβαση του Παλέρμο, που έχει υπογραφεί από την Ελλάδα, προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Αφού περιέγραψε τη βούληση του νομοθέτη όπως προκύπτει από βασικά στοιχεία της θεσπισθείσας διάταξης και παρουσίασε τις αιτιολογικές εκθέσεις νόμων, ο Κώστας Παπαδάκης τεκμηρίωσε ότι η συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθίσταται αξιόποινη ακόμα και χωρίς σκοπό προσπορισμού οικονομικού οφέλους, ο οποίος συνιστά απλώς επιβαρυντική περίσταση, και έθεσε το ερώτημα: «Αν γινόταν δεκτή η άποψη ότι το ρυθμιστικό πεδίο του ΠΚ 187 περιλαμβάνει μόνο την πλευρά του οργανωμένου εγκλήματος με κίνητρο και σκοπό τον προσπορισμό οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους, με ποια διάταξη θα διώκονταν οι σατανιστικές οργανώσεις;»

Σχετικά με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, με το οποίο η Χρυσή Αυγή διώκεται για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο συνήγορος υπογράμμισε:

«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί την κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε ποτέ η χώρα, αλλά έχει το προνόμιο να μη δικάζεται με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα. Ομως τούτο δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί έστω και εγκληματική οργάνωση, αφού κάθε τρομοκρατική οργάνωση είναι εγκληματική ή μάλλον κάτι παραπάνω από εγκληματική, όπως προκύπτει από τον συσχετισμό των διατάξεων».

Στη συνέχεια παρουσίασε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής μέσα από αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις, καταθέσεις μαρτύρων, απολογίες κατηγορούμενων, αναγνωστέα έγγραφα κ.λπ. και κατέδειξε όχι μόνο τη διαχρονικότητα της βίας της ναζιστικής οργάνωσης αλλά και την κλιμάκωση των επιθέσεων από το 2012, όταν η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή και έχαιρε θεσμικής ασυλίας.

«Ποιον κοροϊδεύει ο Μιχαλολιάκος;», αναρωτήθηκε ο Κ. Παπαδάκης σχετικά με το κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής που αρνείται ο ισόβιος Αρχηγός της οργάνωσης επειδή, όπως εξήγησε ο δικηγόρος, αποδεικνύει τη ναζιστική ιδεολογία και την απόλυτη εξουσία του Αρχηγού. Οσο για τον ισχυρισμό πολλών χρυσαυγιτών ότι «δεν θα ήμουν κατηγορούμενος αν δεν είχα εκλεγεί βουλευτής το 2012», σχολίασε: «Ορισμένοι έχουν την τάση να έχουν μια γραφειοκρατική αντίληψη και για τις εγκληματικές οργανώσεις…

Είναι παρακινδυνευμένα αυτά, σημασία έχει ότι η βουλευτική ιδιότητα είναι επιβράβευση για ορισμένους που τη χρησιμοποίησαν για να τραμπουκίζουν».

Η πιστολιά του αφέτη

Λεπτομερές και ακριβές ήταν το κομμάτι της αγόρευσης του Κ. Παπαδάκη για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των εντολέων του, Αιγύπτιων αλιεργατών, όπως αποδείχθηκαν στο δικαστήριο και από τα οποία προκύπτει ότι ήταν μια πολυπρόσωπη, αποφασιστική και αιφνιδιαστική επίθεση από χρυσαυγίτες που επέδειξαν θρασύτατη επίδειξη ισχύος με ψυχραιμία, συντονισμό και πειθαρχία και είχαν διακριτούς ρόλους ακολουθώντας την ιεραρχία. «Κανείς από τους κατηγορουμένους και σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν προτείνει ως μάρτυρες υπεράσπισης τους φερόμενους ως παρόντες! Δηλαδή να είσαι κατηγορούμενος για κακούργημα, να λες ότι ήσουν με το αδελφό σου και να μην έρχεται να καταθέσει να σου δώσει άλλοθι…», σχολίασε.

Οσο για το γεγονός ότι ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής και περιφερειάρχης Πειραιά Ι. Λαγός έχει προαναγγείλει τη δολοφονική επίθεση μόλις μερικές ώρες πριν πραγματοποιηθεί, όταν έλεγε ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες «από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή», ο δικηγόρος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ομιλία ως «την πιστολιά του αφέτη» και σχολίασε ότι «η υπεράσπιση κατ’ επανάληψη ζητούσε –και καλά έκανε– την πλήρη ομιλία του Λαγού, αλλά δεν προσκόμισε το βίντεο ολόκληρο», επειδή προφανώς στο υπόλοιπο βίντεο εικονίζονται οι δράστες της επίθεσης που έλαβαν το μήνυμα του Λαγού.

Δικηγόροι από όλον τον κόσμο στο πλάι της Πολιτικής Αγωγής

Διεθνής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Νομικών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), η οποία εκπροσωπεί 100 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 132 χώρες σε όλο τον κόσμο, παρακολούθησε χθες τη δίκη και συνομίλησε με τους δικηγόρους Πολιτικής Αγωγής και τη Μάγδα Φύσσα. Οι δικηγόροι υπογράμμισαν ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι την τελευταία στιγμή για να ενημερώνουν τη διεθνή νομική κοινότητα. Μαζί τους ήταν ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος.

Αρίστος Δαμιανού, Κύπρος

«Η παρουσία μας εδώ έχει δύο στόχους. Αφενός να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους εκείνους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον φασισμό και τον νεοφασισμό: εργάτες, μετανάστες, αλιεργάτες, εργαζόμενους και ασφαλώς στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Και αφετέρου με τη νομική μας ιδιότητα να διαπιστώσουμε κατά πόσο η διαδικασία που ακολουθείται θα οδηγήσει σε ορθή απονομή της δικαιοσύνης, μακριά από σκοπιμότητες και μακριά -ας μου επιτραπεί ο όρος- από νομικές αλχημείες».

Σίλβια Καλντερόνι, Ιταλία

«Είμαι από την Ιταλία, αντιπροσωπεύω το συνδικάτο USB της Ιταλίας που είναι μέλος της ΠΣΟ. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία εδώ για εμάς γιατί και στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, υπάρχει φασισμός, κυρίως επιθέσεις κατά μεταναστών εργατών. Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θύματα των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής και είμαστε εδώ για να δείξουμε τη στήριξή μας».

Τατσετίν Τσολάκ, Τουρκία

«Εκπροσωπώ το Συνδικάτο Μεταφορών της Τουρκίας, το οποίο είναι μέλος της ΠΣΟ, και καθένας από μας εκπροσωπεί τη χώρα του στον αγώνα ενάντια στις φασιστικές εγκληματικές οργανώσεις. Ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και προσπαθεί να χτυπήσει τον πιο αδύναμο κρίκο στην κοινωνία: πρόσφυγες, μετανάστες, συνδικαλιστές, κομμουνιστές, δημοκράτες κ.λπ. Πολλές φορές φασιστικές ομάδες επιχειρούν να κρυφτούν μέσα σε πολιτικά κόμματα αλλά δεν το καταφέρνουν επειδή δεν αντέχουν να μη βγάλουν το δηλητήριό τους. Παρακολουθώντας την αγόρευση του συναδέλφου κατάλαβα ότι υπάρχει μια διαχρονική εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Είναι υποχρέωση των εργατών όλου του κόσμου να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας για να μπορέσουμε να νικήσουμε τον φασισμό».

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη μια φορά στο ακροατήριο βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (Βασίλης Βασιλικός, Σία Αναγνωστοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου, Γιάννης Μουζάλας, Καλλιόπη Βέττα, Θεόφιλος Ξανθόπουλος) που μίλησε στην «Εφ.Συν.» για το διακύβευμα της δίκης και εξέφρασε την ανησυχία της για ενδεχόμενη υιοθέτηση της εισαγγελικής πρότασης από τους δικαστές.

Βασίλης Βασιλικός, βουλευτής

«Εδώ έχουμε κάτι αντίστοιχο με τη δολοφονία Λαμπράκη, μόνο που τότε δεν λέγονταν χρυσαυγίτες αλλά αγανακτισμένοι πολίτες. Η εισαγγελική πρόταση με αγανάκτησε. Το διακύβευμα της δίκης αυτής θα εξαρτηθεί από τη στάση των δικαστών: αν δεν ακολουθήσουν τη γραμμή της εισαγγελέως, θα αποδείξουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή και η μόνη που μπορεί να γιατρέψει τα δεινά του ναζισμού»

Βασιλική Κατριβάνου, πρ. βουλεύτρια

«Η Χρυσή Αυγή θα αλλάζει προβιά αν δεν υπάρξει μια γενναία απόφαση από το δικαστήριο που να στηρίζεται σε όλα όσα αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία και τεκμηριώνουν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στις αγορεύσεις τους. Αν δεν παταχθεί στο κεφάλι ο ναζισμός, θα έχουμε πάλι εξάρσεις βίας, η οποία είναι συστατικό στοιχείο της Χρυσής Αυγής. Είναι καίριο θέμα για τη Δημοκρατία και έχουμε ευθύνη όλοι: οι κυβέρνηση, οι θεσμοί, αλλά και ως κίνημα να αγωνιστούμε ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό»

Καλλιόπη Βέττα, βουλεύτρια

«Ηρθαμε στο Εφετείο για συμπαράσταση σε όσους, τεσσεράμισι χρόνια τώρα, αγωνίζονται στη δικαστική αίθουσα: στα θύματα και τους συγγενείς τους, τους δικηγόρους και τους αλληλέγγυους. Οδεύουμε στον επίλογο μιας δίκης που η έκβασή της έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αφού ο αγώνας ενάντια στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον φασισμό είναι σημαντικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος οφείλει να καταδικάζει εγκληματικές ενέργειες κατά μεταναστών, προσφύγων, αντιφασιστών, αριστερών. Η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση μας ανησυχεί, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση».

Σία Αναγνωστοπούλου, βουλεύτρια

«Παρακολουθούμε, όσο μπορούμε, μια από τις πιο ιστορικές δίκες που εκδικάζει την αιματηρή δράση μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ολος ο δημοκρατικός κόσμος ελπίζουμε ότι η απόφαση των δικαστών θα δικαιώσει τον αγώνα των συγγενών των θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Είμαστε στο πλευρό τους, καθώς και στο πλευρό των δικηγόρων που δίνουν μεγάλη μάχη μέσα στις αίθουσες δικαστηρίων και των ελάχιστων δημοσιογράφων που παλεύουν για την ενημέρωση της κοινής γνώμης ώστε… ποτέ ξανά!»

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής

«Είμαι εδώ ως πολίτης, ως δικηγόρος και ως βουλευτής. Η συγκεκριμένη δίκη έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί δείχνει ότι το φασιστικό φαινόμενο αντιμετωπίζεται και με πολιτικούς και με δικαστικούς τρόπους· αυτό σε ό,τι αφορά τη δημόσια θέση μου. Ως άνθρωπος και ως γονιός ήρθα για να πω μια κουβέντα παρηγοριάς -αν υπάρχει παρηγοριά σ’ αυτόν τον Γολγοθά- στη Μάγδα Φύσσα για το ανείπωτο δράμα που βιώνει. Χρειάζεται η εγρήγορση όλων μας, τώρα που η Χρυσή Αυγή ηττήθηκε πολιτικά με τον αποκλεισμό της από τη Βουλή, να ηττηθεί και ιδεολογικά που είναι το πιο δύσκολο και το πιο απαιτητικό»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.