[Απολογίες // Μιχαλολιάκος] Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος. EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Σε κατάσταση πανικού και μη διστάζοντας να «δώσει» όλους τους συγκατηγορουμένους του προκειμένου να γλιτώσει ο ίδιος εμφανίστηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην πολύκροτη δίκη ● Ο Φίρερ «κάρφωσε» χωρίς περιστροφές Λαγό και Νίκαια και επέμεινε στο ψέμα πως έμαθε για τη δολοφονία το επόμενο πρωί ● Αστείες δικαιολογίες για τις ενοχοποιητικές δηλώσεις, τις οποίες χαρακτήριζε… «σχήμα λόγου».

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 7/11/2019)

Μόνο ένα δόγμα τηρεί απαρέγκλιτα ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος όλα αυτά τα χρόνια. Το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Για την ακρίβεια κάθε φορά που οι συναγωνιστές του συλλαμβάνονται «με τη γίδα στην πλάτη» να έχουν εκτελέσει τις εντολές του, αυτός τους «αδειάζει» προσπαθώντας να γλιτώσει από τις ποινικές του ευθύνες. Περιμέναμε να το δούμε βέβαια και χθες κατά την απολογία του ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αλλά ομολογουμένως όχι σε τέτοια έκταση.

Γιατί καθ’ όλη την παρουσία του στο εδώλιο, ο μεγάλος Αρχηγός «κάρφωνε» με μοναδική ευκολία τους πάντες και τα πάντα μέσα στη Χρυσή Αυγή. «Εδινε» από τους πιστούς του στρατιώτες των ταγμάτων εφόδου μέχρι τους στενούς του συνεργάτες και τους βουλευτές του.

«Εκαψε» Πατέλη

Πρώτα απ’ όλα «κάρφωσε» τον Πυρηνάρχη της Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη, το ηγετικό της στέλεχος Ιωάννη Καζαντζόγλου και ολόκληρη την Τοπική Οργάνωση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Μιχαλολιάκος διέλυσε εντελώς τον μοναδικό υπερασπιστικό ισχυρισμό του Πατέλη και των στελεχών της Νίκαιας που προκειμένου να παραπλανήσουν για τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα μεταξύ τους το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα και για το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν στα τοπικά γραφεία για να επιτεθούν στον Παύλο και την παρέα του, είχαν βρει να πουν ότι όλα αυτά τα έκαναν γιατί ήθελαν, λέει, να πραγματοποιήσουν διανομή φυλλαδίων για επικείμενη ομιλία του Αρχηγού τους στη Νίκαια. Ελα όμως που ο Μιχαλολιάκος ήρθε τώρα να χαρακτηρίσει «παράξενο» το να μοιράζουν φυλλάδια μεταμεσονύχτια, ενώ κατέθεσε και ότι δεν ήταν σίγουρος αν θα πήγαινε ο ίδιος να μιλήσει στη Νίκαια. Εθεσε δηλαδή υπό αμφισβήτηση και τον λόγο για τον οποίο θα μοίραζαν δήθεν τα τρικάκια.

Σκίτσο της Λουίζας Καραγεωργίου, «Εφ.Συν.»

Για τη Νίκαια

Μάλιστα υπέδειξε ως ενόχους τούς Πατέλη και Καζαντζόγλου, δηλώνοντας ότι τους απέλυσε από τα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων λόγω της εμπλοκής τους στη δολοφονία, αλλά βέβαια δεν τους διέγραψε από την οργάνωση, γεγονός για το οποίο ισχυρίστηκε ότι κανείς από τη Νίκαια δεν ήταν «μέλος». Οσο για το βίντεο-αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (26.10.2019) στο οποίο ο Μιχαλολιάκος λίγες μέρες μετά τη δολοφονία κάλυπτε τη Νίκαια, δηλώνοντας ότι δεν έκλεισε τα γραφεία της για πειθαρχικούς λόγους, όπως τώρα όψιμα ισχυρίζεται, αυτό που βρήκε να πει είναι ότι το έκανε αλλά ότι έλεγε το αντίθετο για να μη δείξει εικόνα διάλυσης της Χρυσής Αυγής. Με άλλα λόγια ότι τότε έλεγε ψέματα.

Και βέβαια ο Μιχαλολιάκος «κάρφωσε» τον άλλοτε υπαρχηγό του Ιωάννη Λαγό. Για το ηχητικό (23.9.2013) όπου ο Λαγός διαμηνύει στον Πατέλη μετά τη δολοφονία ότι παραμένει στη θέση του Πυρηνάρχη της οργάνωσης, ο Αρχηγός δήλωσε πως η φράση του Λαγού ήταν «γνώμη μου είναι ότι μένεις» και ολοκλήρωσε το ρίξιμο της ευθύνης στον τότε στενό του συνεργάτη και «σωματοφύλακά» του, λέγοντας: «δεν ξέρω γιατί το είπε [σ.σ. ο Λαγός], μπορεί να ήταν φίλος του [σ.σ. ο Πατέλης]». Σημειώνεται ότι για την παραμονή του Πατέλη στην οργάνωση ο Λαγός είχε καταθέσει ότι ήταν απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δηλαδή του Αρχηγού.

Ο Μιχαλολιάκος επίσης πήρε αποστάσεις από τα όσα είχε καταθέσει ο Λαγός, ότι την επομένη της δολοφονίας ήρθε να τον πάρει από το σπίτι για να πάνε στα κεντρικά της Μεσογείων, δηλώνοντας ότι δεν θυμάται τον Λαγό και ότι πήγε στη Βουλή. Ενώ για τη συνομιλία Λαγού, Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη με το στέλεχος της οργάνωσης Σωτήρη Δεβελέκο, όπου του δίνουν εντολή αν κληθεί στη ΓΑΔΑ να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά, ο Αρχηγός πήγε πάλι να τα ρίξει στο Λαγό για την εντολή αυτή, λέγοντας: «μπορεί και να ήμουν παρών [σ.σ. στη συνομιλία], ναι μπορεί, υπάρχει αυτή η συνομιλία» και ότι «ήμουν της άποψης να κληθούν όλοι να καταθέσουν και να μην αποκρύψει κανείς τίποτα». Φυσικά από το ίδιο το ηχητικό προκύπτει ότι η εντολή δόθηκε ομόφωνα.

«Δεν μου άρεσαν τα μηνύματα»

Αλλά ο Μιχαλολιάκος «άδειασε» τον Λαγό και για τα μηνύματα, όπου πανηγύριζε ότι «τους μακελέψαμε» τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και τα οποία αποδεικνύουν τον καθοδηγητικό του ρόλο στη δολοφονική επίθεση. Ο Αρχηγός είπε τώρα ότι τα μηνύματα αυτά του Λαγού «δεν μου άρεσαν καθόλου», ενώ είναι βέβαια ο ίδιος που στις 3.11.2016 (Blue Sky), όταν τα είχαμε αποκαλύψει, έλεγε ότι τα αμφισβητεί. Ενώ και για την προαναγγελία της επίθεσης από τον Λαγό, ο οποίος έλεγε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ […] θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα», ο Μιχαλολιάκος τώρα πάλι αποστασιοποιήθηκε από τον Λαγό, λέγοντας «δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του καθενός» και προσθέτοντας: «υποθέτω ότι το είπε μεταφορικά».

Παράλληλα ο Αρχηγός «άδειασε» τον Δεβελέκο, λέγοντας ότι «δεν ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης». Τον Ν. Αποστόλου που περιέγραφε τη ροή της εντολής των επιθέσεων («για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη [Λαγό], ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο [σ.σ. Μιχαλολιάκο] και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας»), τον χαρακτήρισε «τερατολόγο», παρότι έχει σήμερα αναβαθμιστεί σε γραμματέα του χρυσαυγίτικου σωματείου της Ζώνης. «Αδειασε» επίσης τον Βασίλειο Σιατούνη, καταδικασθέντα για τη δολοφονική επίθεση στο στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα το 2008, καθώς τώρα ισχυρίστηκε όψιμα ότι τον διέγραψε. Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι τον επιβράβευσε για την αποδεδειγμένη συμμετοχή του στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αφού το 2010 τον τοποθέτησε στο προσωπικό του ψηφοδέλτιο των αυτοδιοικητικών εκλογών για το Δήμο Αθηναίων.

Παππάς και όρκος

Για τον πιστό του υπαρχηγό Χρήστο Παππά, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε άγνοια για τα ναζιστικά του βίντεο και φωτογραφίες, λέγοντας ότι «δεν ήξερα τι έκανε με το παιδί του» (σ.σ. το οποίο μαθαίνει να λέει Χάιλ Χίτλερ και να χαιρετά ναζιστικά). Ενώ οι συνήγοροι του Μιχαλολιάκου φρόντισαν να εκθέσουν τον Παππά, παρατηρώντας ότι το ντοκουμέντο με τον όρκο της οργάνωσης βρέθηκε στο σπίτι του στα Γιάννενα.

«Αδειασε» ακόμα τον Πυρηνάρχη Περάματος Περικλή Μουλιανάκη, καθώς για να γλιτώσει από την ποινική ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ο Μιχαλολιάκος είπε ότι «με διαβεβαίωσαν άπαντες ότι δεν έχει σχέση [σ.σ. η επίθεση] με τη Χρυσή Αυγή, μου μετεφέρθη ότι δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι. Μίλησα με ανθρώπους [σ.σ. δικούς μας] από τον Πειραιά, με τον Μουλιανάκη, με έναν άλλον Παναγιώτη… εγώ το Πέραμα δεν ξέρω ούτε κατά πού πέφτει».

Μίχος και Κουκούτσης

Για τον Μίχο, που είχε καταθέσει ότι ο ίδιος ζήτησε διαγραφές για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και για τη δολοφονία Φύσσα και δεν έγιναν, ο Μιχαλολιάκος είπε ότι «παραμονές των εκλογών ζήτησε να επιστρέψει», αλλά ότι του αρνήθηκε μέσω του Παναγιώταρου. Για τον Κουκούτση είπε: «μιλάει για παλαιοκομματισμό αυτός που ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία και επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία. Ο ορισμός του Μαυρογιαλούρου», ενώ τον Μπούκουρα τον χαρακτήρισε «πρώην ΠΑΣΟΚο που πούλαγε τυρόπιτες και τον έκανα βουλευτή, όλο αυτό είναι για τα πανηγύρια». Ούτε καν ο παλιός στενός του συνεργάτης και ιδρυτικό μέλος της Χρυσής Αυγής Ιων Φιλίππου (ψευδώνυμο του Γιάννη Περδικάρη) δεν γλίτωσε από τα «καρφώματα» του Μιχαλολιάκου, ο οποίος είπε ότι «αυτός ο κύριος είναι τόσο επαναστάτης που έγραφε με ψευδώνυμο…».

Τα θαλάσσωσε

Κατά τα άλλα ο Μιχαλολιάκος τα έκανε σαλάτα με το γνήσιο καταστατικό της οργάνωσης που έχει προσκομίσει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς, τον οποίο σε όλη τη διάρκεια της απολογίας του αποκαλούσε «προσωπικό του Ιαβέρη». Ο Αρχηγός προσπαθεί να αρνηθεί το καταστατικό του, καθώς αυτό ενοχοποιεί τον ίδιο προσωπικά αφού εμπεριέχει ειδικό κεφάλαιο για το «Führerprinzip», τη χιτλερική Αρχή του Αρχηγού που διέπει τη Χρυσή Αυγή. Ο ισχυρισμός που βρήκε εδώ να πει προκειμένου να αμφισβητήσει το καταστατικό που έχει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ήταν ότι είναι, λέει, γραμμένο με γραφομηχανή και ότι γραφομηχανή δεν βρέθηκε στις ναζιστικές γιάφκες της οργάνωσης κατά την έρευνα της αστυνομίας το 2013(!). Μαντάρα τα έκανε και με τους ισχυρισμούς του για τον χρόνο απόκτησης καταστατικού, αφού τα μπέρδευε ανάμεσα στο επίσημο καταστατικό-βιτρίνα του 2012, που ώς τώρα η οργάνωση έλεγε ότι είναι το μόνο και το πρώτο της (κάτι που αναγράφεται και μέσα), ανάμεσα σε ένα δισέλιδο του 2003 που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει για καταστατικό, ενώ χθες ο Μιχαλολιάκος κατέθεσε ότι «ο πυρήνας του καταστατικού» υπήρχε από το ’92. Εκεί μάλιστα που έγινε θλιβερός ήταν όταν ισχυρίστηκε ότι αγνοεί την απάντηση του περιοδικού «Χρυσή Αυγή» στο περιοδικό «Σχολιαστής», αναφορικά με το κρυφό καταστατικό, λέγοντας ότι δεν ασχολούνταν «με την αλληλογραφία» και γενικώς με το περιοδικό του οποίου ήταν εκδότης και διευθυντής, αλλά δεν ξέρει και ποιος ασχολιόταν.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Οσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μιχαλολιάκος επέμεινε στο χοντροκομμένο ψέμα του ότι ενημερώθηκε την επόμενη μέρα, παρόλο που αμέσως μετά το έγκλημα είχε μιλήσει με τον Λαγό, ο οποίος είχε ήδη πλήρη ενημέρωση. Μόνο που τώρα το ότι ενημερώθηκε μεσημέρι, το μετέτρεψε σε «αργά το πρωί». Προσπάθησε επίσης να πάρει πίσω την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ότι το είπε μεν, αλλά ότι με την κατάληξη της φράσης του, λέει, το αναιρούσε, μιλώντας για… «ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου». Ενώ είπε ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό, λέγοντας «Αναλαμβάνουμε, δεν ανέλαβα», προσπαθώντας έτσι και πάλι να διαχύσει την ποινική ευθύνη στα στελέχη του. Ενώ προσπάθησε να χρεώσει την κλήση του Ρουπακιά στον τόπο της δολοφονίας στον συγκατηγορούμενό του Γεώργιο Δήμου, όταν ο Ρουπακιάς είχε βέβαια μιλήσει και με τον υπεύθυνο για τη δράση του τάγματος Καζαντζόγλου.

Ολα… «σχήματα λόγου»

Την ίδια ώρα με μεγάλη ευκολία ο Μιχαλολιάκος βάφτιζε σχήμα λόγου οτιδήποτε δεν μπορούσε να δικαιολογήσει διαφορετικά, από την Αρχή του Αρχηγού μέχρι την ομολογία Παναγιώταρου στο Αίγιο το 2013 που καλούσε τα στελέχη της οργάνωσης σε πειθαρχία στις εντολές του Αρχηγού «ακόμα και αν σας φαίνονται παράξενες». Για τη συμμετοχή του ίδιου και σύσσωμου του στενού ηγετικού του πυρήνα στη ναζιστική συναυλία του 2005, όπου τραγουδούσαν τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας, με σημαίες των Ες Ες και της Βέρμαχτ, ο Μιχαλολιάκος περιορίστηκε να πει ότι «αυτή η μουσική εμένα δεν μου αρέσει», ενώ για την περιβόητη φράση του για τις «ξιφολόγχες» που «θα ακονίζονται στο πεζοδρόμιο», ισχυρίστηκε ότι τη δανείστηκε από τη… Μασσαλιώτιδα, ενώ είναι βέβαια από τον ύμνο των Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ. Φυσικά αρνήθηκε ότι η ιδεολογία της οργάνωσης είναι ο εθνικοσοσιαλισμός μιλώντας για «λαϊκό εθνικισμό», ο οποίος είναι ασφαλώς παράφραση του πρώτου, ενώ για το όνομα Χρυσή Αυγή μας είπε ότι το εμπνεύστηκε κάπου ανάμεσα… στον Ομηρο και τον Βέγγο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.