Το Μεγάλο Καρφί του Αρχηγού – Ηθική και ποινική καταρράκωση του Μιχαλολιάκου στο Εφετείο [Άμεση ανάλυση]

Η απολογία Μιχαλολιάκου θα περάσει στην ιστορία των πολιτικών και ποινικών χρονικών ως το μεγαλύτερο άδειασμα συγκατηγορούμενων από κατηγορούμενο ηγέτη πολιτικής οργάνωσης και φερόμενο ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Μιχαλολιάκος δεν αρκέστηκε να αρνηθεί τη γνώση αξιόποινων πράξεων. Αυτό, εξάλλου, ήταν το φυσιολογικό και το αναμενόμενο για οποιονδήποτε κατηγορούμενο, πόσο μάλλον για κάποιον που κινδυνεύει με ποινή πολύχρονης κάθειρξης (δυο κακουργηματα με ποινές έως 15 έτη αμφότερα).

Αυτό που ξένισε στη σημερινή διαδικασία ήταν ο τρόπος και η ευκολία με την οποία ο Μιχαλολιάκος “άδειαζε” και “έδινε” του συναγωνιστές τους, από τους βουλευτές μέχρι τους “στρατιώτες” των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης, που κατά δήλωση του Αρχηγού “θα ακόνιζαν τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια”.

Ο Μιχαλολιάκος “κάρφωσε” ολοκληρωτικά τη Νίκαια, δείχνοντας τον Πατέλη και τον Καζαντζόγλου ως εμπλεκόμενους στην ανθρωποκτονία Φύσσα. Άδειασε τον ισχυρισμό περί φυλλαδίων λέγοντας με νόημα: “μου φαίνεται περίεργο να πήγαν το βράδυ να μοιράσουν τρικάκια, αυτές οι δράσεις γίνονται συνήθως τη μέρα…”. Προσκόμισε έγγραφο απόλυσης των δύο έμμισθων στελεχών της Μεσογείων (με ημερομηνία αναγγελίας την 20/9/2013). Δήλωσε ρητά ότι η τοπική οργάνωση έκλεισε την επόμενη μέρα της δολοφονίας και δικαιολόγησε τη συνέντευξή του στη Βεργίνα Τηλεόραση στις 26/9/2013 όπου έλεγε το αντίθετο λέγοντας ότι δεν ήθελε να δώσει δημόσια εικόνα διάλυσης της οργάνωσης. Φυσικά, ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου αρνήθηκαν ότι εκδιώχτηκαν από τη Χρυσή Αυγή ή ότι έκλεισε η τοπική, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες με τον Πατέλη στα γραφεία του Πειραιά ακόμα και το 2018. Ακόμα και για τη στρατιωτικοποίηση της οργάνωσης, είπε ο Μιχαλολιάκος: “ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ φορούσε παραλλαγές, είχαμε 60 τοπικές, πού να ξέρω τι κάνανε όλες…”.

Ο Μιχαλολιάκος “έδωσε” επανειλημμένα τον Λαγό: για τη συνομιλία Λαγού-Πατέλη στις 23/9 “Γιώργο μένεις” προσέθεσε με νόημα ότι η φράση του Λαγού είναι “γνώμη μου είναι ότι μένεις”. Απέδωσε δηλαδή πλήρως την ευθύνη της συγκάλυψης στον Λαγό, τον οποίο και κάρφωσε για την τηλεφωνική συνομιλία της 18/9 με τον Δεβελέκο (με περιεχόμενο “δεν τον ξέρεις, δεν τον έχεις δει”): “…δική μου άποψη ήταν να εμφανιστούν όλοι (σσ. αν κληθούν από την Αστυνομία)… Δεν ξέρω γιατί υποστηρίζει αυτή την άποψη ο Λαγός… Δεν ήμουν παρών στη συνομιλία… Μπορεί να ήμουν. Ήμουν της άποψης να εμφανιστούν άπαντες… Εγώ είπα να μην αποκρύψει κανείς τίποτα”. Για τα μηνύματα Λαγού όσον αφορά το ΠΑΜΕ, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε: “Δεν μου άρεσαν καθόλου αυτά τα μηνύματα”, εκθέτοντας ακόμα μια φορά τον πρώην σωματοφύλακά του. Για το Συνεργείο, είπε ότι του μεταφέρθηκε ότι: “κάποιοι αντιφρονούντες επετέθηκαν στη μοτοπορεία και έγινε συμπλοκή”, αδειάζοντας την εκδοχή Λαγού ότι δεν ήταν παρών. Μάλιστα πρόσθεσε: “Δεν επέτρεψα άλλη μοτοπορεία για να μην περάσει από κάποιο στέκι και γίνουν επεισόδια”.

Ο Μιχαλολιάκος στη συνέχεια με ρυθμό πολυβόλου “έδινε” στο δικαστήριο στην κυριολεξία κάθε όνομα για το οποίο ερωτάτο. Σταχυολογούμε:

  • Για τον Σιατούνη: “Μια από τις περιπτώσεις που λειτούργησε η Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν με τον Σιατούνη. Τον διαγράψαμε από την Κεντρική Επιτροπή το 2008 (σσ: μετά την επίθεση στο Αντίπνοια). Στη συνέχεια επέστρεψε, αλλά όχι ως μέλος”.
  • Για τον Αποστόλου: “Τον είχα γνωρίσει στα γραφεία μας στον Πειραιά μια φορά. Τερατολόγος, έλεγε διαρκώς ψέματα”.
  • Για τον Μίχο και τον ισχυρισμό ότι ζήτησε διαγραφές μελών για Αιγύπτιους και Φύσσα: “Στη δήλωση αποχώρησής του, δεν αναφέρει τέτοια πράγματα. Ο Μίχος δεν πλήρωνε τις συνδρομές του, μετά πήγε σε ΛΑΟΣ και Βελόπουλο. Την προηγουμένη των εκλογών ζήτησε να επιστρέψει, αλλά δεν ασχολήθηκα και τον παρέπεμψα στον Παναγιώταρο”.
  • Για τον Κουκούτση: “Μιλάει για παλαιοκομματισμό αυτός που ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία και επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία. Ο ορισμός του Μαυρογιαλούρου!”.
  • Για τον Μπούκουρα: “Ένας πρώην ΠΑΣΟΚος που πούλαγε τυρόπιτες και τον έκανα βουλευτή, όλο αυτό είναι για τα πανηγύρια”.
  • Για τον Μουλιανάκη: “(σσ: για τους αιγύπτιους αλιεργάτες) Με διαβεβαίωσαν άπαντες ότι δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή… μου μετεφέρθη ότι δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι, αυτό δήλωσα και στη Ζούγκλα… μίλησα με ανθρώπους από τον Πειραιά, με τον Μουλιανάκη, με έναν άλλον Παναγιώτη… εγώ το Πέραμα δεν ξέρω ούτε κατα πού πέφτει…”.
  • Για τον Δεβελέκο: “αποδείχθηκε ότι δεν ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης… έλεγε τα χειρότερα για εμένα, με κατηγορούσε ως ανάξιο, κλπ… και έλεγε μετά για καραμπίνες και λειόκανα”.
  • Για τον Περδικάρη: “αυτός ο κύριος είναι τόσο επαναστάτης που έγραφε με ψευδώνυμο…”.
  • Για τον Παππά: “δεν έπεσε στην αντίληψή μας κάποιος που να επιθυμεί την επιστροφή στον εθνικοσοσιαλισμό… τα βίντεο (σσ: με τον Παππά και τα Χάιλ Χίτλερ) τα είδα μετά, δεν τα είχα υπόψιν μου, δεν ήξερα τι έκανε με το παιδί του…”.

Ταφόπλακα αποδείχτηκε τέλος για τον Μιχαλολιάκο η κατάθεση του μάρτυρα που ο ίδιος πρότεινε, του δημοσιογράφου Άρη Σπίνου. Ο Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι “αυτόκλητα” εμφανίστηκε ο Σπίνος στους συνηγόρους του, οι οποίοι όμως τελικά τον συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των μαρτύρων. Ο Σπίνος κατέθεσε ότι στο συνέδριο του 1992 διανεμήθηκε Καταστατικό στους συμμετέχοντες, ενώ δήλωσε ότι ο Μιχαλολιάκος τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα έμεινε ξάγρυπνος έχοντας πληροφορηθεί για τον φόνο (όπως είπε και ο κατηγορούμενος Μίχος). Ο Μιχαλολιάκος απέτυχε ωστόσο να δώσει μια λογική εξήγηση γιατί ο Σπίνος είπε τα όσα είπε, αν και στον χρόνο της κατάθεσής του είχε αρμονικές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή της οποίας ήταν και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής τον Μάιο του 2019.

Η απολογία Μιχαλολιάκου ολοκληρώθηκε και ο κατηγορούμενος αποχώρησε φυλασσόμενος από αστυνομικούς υπό τα συνθήματα του κοινού: “Δολοφόνοι”, “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”. Αύριο το δικαστήριο ολοκληρώνει την αποδεικτική διαδικασία με απαντήσεις σε τελευταία αιτήματα και ισχυρισμούς πριν την εισαγγελική πρόταση, η ημερομηνία της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί.

One thought on “Το Μεγάλο Καρφί του Αρχηγού – Ηθική και ποινική καταρράκωση του Μιχαλολιάκου στο Εφετείο [Άμεση ανάλυση]

  1. Pingback: Όταν ένας αρχιναζί θέλει να σώσει το (ναζιστικό) τομάρι του | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.