Η ώρα του Λαγού: Ο άνθρωπος του Αρχηγού πίσω από όλα

EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Ο ρόλος του Λαγού, ως μέλους της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, στην οργάνωση και καθοδήγηση της δράσης των ταγμάτων εφόδου, η εμπλοκή του στις αιματηρές και δολοφονικές επιθέσεις και η ιδιαίτερη σχέση του με τον Μιχαλολιάκο ● Ο περιφερειάρχης Πειραιά της οργάνωσης, που απολογείται αύριο, ήταν υπαρχηγός μέχρι την αποχώρησή του, η οποία ήρθε αμέσως μετά την εκλογική κατάρρευση ● Ο Λαγός ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γεώργιο Πατέλη, να ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου με γραπτό μήνυμα για να επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του στην καφετέρια «Κοράλλι».

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 29/10/2019)

Αύριο αναμένεται να απολογηθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο γνωστός ταγματάρχης εφόδου Ιωάννης Λαγός. Πρόκειται βέβαια για το πρόσωπο που, έχοντας την ιδιότητα του περιφερειάρχη Πειραιά της οργάνωσης, εμπλέκεται σε όλες τις δολοφονικές υποθέσεις που διερευνά το Κακουργιοδικείο.

Αυτή η εμπλοκή του ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Μιχαλολιάκος, το πρώτο διάστημα μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της Χρυσής Αυγής, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τον πιστό του συνεργάτη και άλλοτε «σωματοφύλακά» του, εξαφανίζοντάς τον από τη δημόσια παρουσία της οργάνωσής του. Πολύ γρήγορα όμως τον επανέφερε στο προσκήνιο και μάλιστα έφτασε να τον χρίσει μέχρι και υπαρχηγό του.

Στον ρόλο αυτό ο Λαγός παρέμενε μέχρι και την πρόσφατη αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή, η οποία και πραγματοποιήθηκε μετά την εκλογική της κατάρρευση. Και ήταν τόσο στενή η σχέση μεταξύ των δύο, που οδηγεί στελέχη της οργάνωσης, όπως το πρώην ηγετικό στέλεχος Δημήτρη Βογιατζή, να δηλώνουν ότι η αποχώρηση Λαγού ήταν σε συνεννόηση με τον Αρχηγό (βλ. Δημήτρης Ψαρράς, «Εφ.Συν.» 27.9.2019 και 25.8.2019).

Σε κάθε περίπτωση, ο Λαγός με τον Μιχαλολιάκο είναι ποινικά δεμένος. Ολες τις ενέργειές του τις έκανε ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και του στενού ηγετικού πυρήνα του Αρχηγού. Τις έκανε δηλαδή ως μέρος της ίδιας της ηγεσίας, υπακούοντας τις εντολές του Μιχαλολιάκου. Γι’ αυτό και δεν αποδοκιμάστηκε ποτέ από τον Αρχηγό όλα αυτά τα χρόνια μετά τις σχετικές αποκαλύψεις. Αντιθέτως, ο ρόλος του μέσα στην οργάνωση αναβαθμίστηκε. Αλλά πάμε να θυμηθούμε ποιες είναι οι ενέργειες αυτές.

Ο Λαγός ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη να ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου με γραπτό μήνυμα για να επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του στην καφετέρια «Κοράλλι».

Αμέσως μόλις οι δυο τους κλείνουν το τηλέφωνο, ο πυρηνάρχης στέλνει το περιβόητο sms που καλεί επιτακτικά τα μέλη του τάγματος να συγκεντρωθούν στα γραφεία της Νίκαιας. Λαγός και Πατέλης συνομιλούν βέβαια όλο το βράδυ αλλεπάλληλες φορές πριν και μετά το έγκλημα. Μετά τη δολοφονία ο Λαγός ενημερώνεται, αρχικά από τον κατηγορούμενο Γ. Σταμπέλο και στη συνέχεια από τον Πατέλη που έχει με τη σειρά του ενημερωθεί από τον ίδιο τον Ρουπακιά, ο οποίος, παρότι κρατούμενος, διατηρεί την άνεση να τηλεφωνεί. Αλλωστε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Πειραιά έχει ομολογήσει σε βίντεο ότι ενημερώθηκε από τον πυρηνάρχη του.

Κι έπειτα ο Λαγός, αφού τηλεφωνεί στον δικηγόρο Ιωάννη Ζωγράφο προφανώς για νομικές συμβουλές, συνομιλεί βέβαια με τον Μιχαλολιάκο, τον οποίο ενημερώνει κατά βάση για το γεγονός ότι ο Ρουπακιάς έχει συλληφθεί, για να αρχίσει η επιχείρηση συγκάλυψης. Ετσι, οι κλήσεις παίρνουν πλέον την ανάποδη φορά, με τον Λαγό να μεταφέρει τις εντολές του Μιχαλολιάκου στον Πατέλη και αυτός στον Ρουπακιά.

Επιχείρηση συγκάλυψης

Και την επομένη της δολοφονίας (18.9.2013), στο πλαίσιο της συγκάλυψης, Λαγός, Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης τηλεφωνούν στο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και «σωματοφύλακα» του Αρχηγού, Σωτήρη Δεβελέκο, και του δίνουν εντολή, εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ, να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά.

Και πάλι ο Λαγός αναλαμβάνει, στο ίδιο πλαίσιο (18.9.2013), να στείλει ξανά τον Δεβελέκο να «καθαρίσει» το σπίτι τού τότε πυρηνάρχη Πειραιά Μάκη Μπαρέκα από μαχαίρια και όπλα.

Πάλι στο ίδιο πλαίσιο, στις 19.9.2013, ως εντολοδόχος του Λαγού τηλεφωνεί ο κατηγορούμενος Γεώργιος Τσακανίκας στον συγκατηγορούμενό του Γεώργιο Δήμου, σύμφωνα με την απολογία του τελευταίου, τον οποίο και συναντά, προκειμένου να επιχειρήσει με απειλές να τον υποχρεώσει να το πάρει πάνω του και να ισχυριστεί ότι αυτός κάλεσε τον Ρουπακιά στον τόπο της δολοφονίας.

Στις 21.9.2013 ο Λαγός δίνει εντολή στον Τσακανίκα (όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τελευταίου) να πάρει τους συγκατηγορουμένους του από τη Νίκαια, τα «πιστά παιδιά», και να τους φέρει στα γραφεία του Πειραιά.

Και στις 23.9.2013, ο Λαγός τηλεφωνεί στον Πατέλη για να του πει, εκ μέρους της ηγεσίας, ότι «μένεις εδώ και συνεχίζεις κανονικά», στη θέση δηλαδή του πυρηνάρχη της οργάνωσης. Γεγονός που καταρρίπτει και το όψιμο ψέμα του Μιχαλολιάκου ότι δήθεν διέγραψε τον Πατέλη και τη Νίκαια μετά τη δολοφονία.

Καθοδηγητικό ρόλο έχει ο Λαγός και στη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα (12.9.2013). Πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης συνομιλεί με τον αριθμό του οποίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, κάνει χρήση ο Αναστάσιος Πανταζής, επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος που επιτίθεται εκείνη την ώρα. Και αφού ενημερώνεται από τον Πανταζή, συνομιλεί και με τον Πατέλη, ο οποίος προφανώς είναι σε επιφυλακή να επέμβει αν χρειαστούν ενισχύσεις, για να του πει ανάμεσα σε άλλα ότι «θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος (σ.σ. ο Πανταζής) καμιά 30άρα και πάνε από κει» και στη συνέχεια ότι τα θύματα της οργάνωσης «πήραν μια πρώτη απάντηση».

Παράλληλα, συνομιλεί και με τον Δεβελέκο με μηνύματα και στη συνέχεια τηλεφωνικά, για να πανηγυρίσει ότι «τους μακελέψαμε», ότι «γαμήσαμε τα κομμούνια» και ότι «τους τρέχουν οι δικοί μας τώρα», ενώ ο Δεβελέκος ανταποδίδει τους πανηγυρισμούς, λέγοντας ότι «στο Πέραμα έπεσαν στα νύχια του Τάσου (σ.σ. του Πανταζή). Κρίμα τα παιδιά», και ρωτώντας «Κάνα κοκαλάκι μένει για μας;».

Κι επειδή η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη βέβαια από τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, είχε φροντίσει εκ μέρους της ηγεσίας να την προαναγγείλει ο Παναγιώταρος (1.5.2013, Τ.Ο. Σαλαμίνας), λέγοντας ότι «έχουμε έναν περιφερειάρχη πολύ δυνατό (σ.σ. τον Λαγό) που ξέρει την κατάλληλη στιγμή πότε πρέπει να γίνει η κίνηση για να τελειώνει και με τους διάφορους φαύλους που είναι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη».

Μάλιστα, Παναγιώταρος και Κασιδιάρης είχαν αναλάβει και την επιχείρηση συγκάλυψης, όταν, κάνοντας εκπομπή στον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης (16.9.2013), αρνήθηκαν ότι η επίθεση στο Πέραμα έγινε από χρυσαυγίτες και προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τις αναγνωρίσεις των στελεχών τους από τους παθόντες.

Αλλωστε ο Λαγός το βράδυ της επίθεσης έχει επικοινωνήσει με τον Παναγιώταρο με γραπτό μήνυμα, ενώ την επόμενη μέρα το πρωί έχει και τηλεφωνική συνομιλία με τον Κασιδιάρη. Οσο για την επίσημη προαναγγελία έχει γίνει από τον Λαγό (συνοδευόμενο από Παναγιώταρο και Μίχο) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (8.8.2013), όταν έλεγε ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ […] θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα».

Φυσικά ο Λαγός έχει προαναγγείλει στην καφετέρια «Αίνιγμα» και τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, μόλις μερικές ώρες πριν πραγματοποιηθεί, όταν έλεγε ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες «από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Υπόθεση για την οποία έχει «καρφώσει» τον Λαγό ο Μίχος, ο οποίος, κατά την απολογία του, κατέθεσε ότι «πήγαν και τους χτύπησαν» από Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, φορώντας και μπλούζες της οργάνωσης, ενώ πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τον Λαγό, ο οποίος ήξερε πολύ καλά τι είχε συμβεί, με τον Μίχο να υποστηρίζει ότι του είπε πως «έγινε μαλακία». Ο Μίχος κατέθεσε ακόμα ότι ο ίδιος ζήτησε διαγραφές οι οποίες δεν έγιναν.

Ως γνωστόν, ο Πανταζής, ο οποίος κατηγορείται ως επικεφαλής και της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, όχι μόνο δεν διαγράφηκε (διαθέτουμε πολλά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η σχέση του με την οργάνωση παρέμεινε ενεργή), αλλά ο Λαγός τον εξυμνεί στην εκδήλωση για τα τέσσερα χρόνια της T.O. Περάματος, λέγοντας ότι «στήσαμε την Τοπική αυτή με τον Τάσο», επαινώντας «τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες και με το μαίανδρο», τα οποία «πλήρωσαν και το τίμημα να μπουν στη φυλακή» για την εγκληματική δράση της οργάνωσης στην περιοχή, «αλλά δεν πρόδωσαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά συνέχισαν και είναι εδώ ανάμεσά μας».

Καθοδηγητικό ρόλο με τη φυσική του παρουσία είχε και στην επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» (10.7.2013). Την καθοδήγησε με το βουλευτικό του αυτοκίνητο, ενώ με τα μηνύματά του πριν και μετά την εγκληματική αυτή ενέργεια, δίνει σχετικές οδηγίες, μιλάει για τους προσαχθέντες χρυσαυγίτες που «τους πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή» και, ως συνήθως, καυχιέται για την επίθεση, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «έχουμε θέμα στον Αλιμο. Ηρθαμε και τους γαμήσαμε».

Αλλωστε για την επίθεση αυτή, που πραγματοποιήθηκε έχοντας ως ορμητήρια τρεις Τοπικές Οργανώσεις της Χρυσής Αυγής (Νίκαια, Πειραιάς, Αλιμος) και που προαναγγέλθηκε επίσης από τον Παναγιώταρο, διαθέτουμε πλέον τη δικαστική απόφαση της καταδίκης του Λαγού και του Μίχου για ηθική αυτουργία.

Οσο και αν ο Κασιδιάρης είχε προσπαθήσει πάλι, μαζί με τον Αρβανίτη, να τη συγκαλύψει χωρίς επιτυχία, λέγοντας (11.7.2013) ότι «χθες έγιναν 8 προσαγωγές μελών της Χρυσής Αυγής […] για κάτι που φαντάστηκαν οι αναρχικοί».

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες μετά την επίθεση στο «Συνεργείο», όπου μετείχε και η Νίκαια, ο Λαγός έχει δώσει «συγχαρητήρια» στον Πατέλη, λέγοντας: «Σου είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι θα ακολουθήσουμε σκληρή χρυσαυγίτικη γραμμή. Νομίζω ότι μέχρι τώρα δικαιώνεστε σε όλα». Και ο πυρηνάρχης τον ευχαριστεί απαντώντας: «Πίσω από όλα είσαι εσύ. Βαδίζουμε στα πρότυπα τα δικά σου».

Αλλά και στα βίαια επεισόδια στον Μελιγαλά (15.9.2013) ο Λαγός είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον αποκαλύπτει ο Τσακανίκας συνομιλώντας με τον Δεβελέκο (16.9.2013), όπου περηφανεύεται ότι ο Λαγός «τράβηξε ένα-δυο μπουνίδια» στον Αστέριο Χάμο, πρόεδρο του ακροδεξιού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου Λάρισας, ενώ ο «Καιάδας» (ψευδώνυμο του Γερμενή) τον «σκότωσε στο ξύλο. Του πάταγε το κεφάλι κάτω».

Ο Λαγός μετείχε βέβαια και στην επίθεση της οργάνωσης σε αντιφασίστες διαδηλωτές στην Πάρο (28.2.2013), ενώ ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου που εισέβαλε στο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ικονίου Περάματος, ξυλοκοπώντας δασκάλους και γονείς παρουσία των ανήλικων μαθητών (17.1.2017).

«Εντολή Λαγού»

Για τον ρόλο του Λαγού ως περιφερειάρχη Πειραιά και μέλους της ηγεσίας, διαθέτουμε βέβαια το πλήθος των εντολών που μέσω μηνυμάτων στέλνονταν από την ηγεσία της Τ.Ο. Νίκαιας στα μέλη του τάγματος εφόδου και τα οποία διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για «εντολή Λαγού». Διαθέτουμε επίσης τη δήλωση του Μίχου κατά την απολογία του ότι «στο γραφείο αναφορών στα κεντρικά της Μεσογείων ήταν υπεύθυνος ο Λαγός».

Διαθέτουμε ακόμα την ομολογία του νυν γραμματέα του χρυσαυγίτικου σωματείου στο Πέραμα, Ν. Αποστόλου, που περιγράφει τη ροή της εντολής για τις επιθέσεις: «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη [Λαγό], ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (σ.σ. Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας» και του Μπαρέκα ότι ενημέρωνε τον Λαγό πριν και έπειτα από κάθε δράση. Διαθέτουμε φυσικά το πασίγνωστο πια βίντεο όπου ο ίδιος ο Πατέλης ξεκαθαρίζει ότι το τάγμα εφόδου της Νίκαιας επιτίθεται για να «σφάξει ό,τι κινείται» μόνο ύστερα από σχετική εντολή του Λαγού.

Αλλά διαθέτουμε και τα υμνητικά λόγια των υπόλοιπων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής (Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Κουκούτσης κ.ά. στην εκδήλωση για τα δύο χρόνια της Τ.Ο. Νίκαιας), για τον Λαγό και για τη δράση των ταγμάτων εφόδου που καθοδηγεί. Και κάτι τελευταίο. Ο Λαγός ήταν ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Αρα για τα δικά του πειθαρχικά παραπτώματα αρμόδιος ήταν μόνο ο ίδιος ο Αρχηγός, ο οποίος όχι μόνο δεν είδε τέτοια αλλά τον αναβάθμισε κιόλας. Ακόμα και αν τώρα ο Μιχαλολιάκος προσπαθήσει όψιμα να τον «αδειάσει» για να γλιτώσει τον εαυτό του, είναι δεδομένο ότι αυτοί οι δυο πάνε πακέτο. Και αυτό ο Αρχηγός το γνωρίζει πολύ καλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.