Οσα υποστήριξε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς κατά την απολογία του δεν συμβαδίζουν με αυτά που ειπώθηκαν από άλλους κατηγορουμένους σε προηγούμενες δικασίμους.
Διαφορετικές εκδοχές για το ζήτημα της αντίδρασης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη διαγραφή ή μη εμπλεκόμενων μελών της Νίκαιας έχουν δώσει μέχρι στιγμής στις απολογίες τους στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ο Χρήστος Παππάς δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι την επόμενη ημέρα ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφάσισε να κλείσουν τα γραφεία στη Νίκαια, αλλά δεν γνώριζε εάν διαγράφηκαν και οι υπεύθυνοι της τοπικής. Οσα υποστήριξε δεν συμβαδίζουν πάντως με αυτά που ειπώθηκαν από άλλους κατηγορουμένους σε προηγούμενες δικασίμους.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε ισχυριστεί ότι με απόφαση του Μιχαλολιάκου και χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση κάποιου πειθαρχικού οργάνου ο Γιώργος Πατέλης και ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, μέλη της τοπικής στη Νίκαια και κατηγορούμενοι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, παύθηκαν από τη Χρυσή Αυγή. Αντιθέτως, ο συγκατηγορούμενός του Νίκος Μίχος είχε πει ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα ζητούσε επίμονα να επιβληθούν ποινές και να γίνουν διαγραφές, αλλά οι προτροπές του δεν εισακούστηκαν. Ο Ηλίας Κασιδιάρης τόνισε ότι δεν χρειαζόταν να γίνει κάποια σχετική ενέργεια καθώς τυπικά δεν υπήρχαν μέλη στη Χρυσή Αυγή. Ο ίδιος ο Πατέλης πάντως είχε υποστηρίξει ότι κανείς δεν τον έδιωξε από την οργάνωση.
Ο εθνικοσοσιαλισμός
Η αστυνομική έρευνα στο σπίτι του Χρήστου Παππά στα Ιωάννινα και στον υπολογιστή του είχε αποκαλύψει το 2013 μεγάλο όγκο ναζιστικού υλικού. Φωτογραφίες και κειμήλια του Γ΄ Ράιχ, βίντεο με ναζιστικούς χαιρετισμούς και κείμενα για τις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού και την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής. Οταν ρωτήθηκε για τα χειρόγραφα κείμενά του υποστήριξε ότι πλέον δεν τον εκφράζει ο εθνικοσοσιαλισμός και ότι εκείνα τα συγγράμματα αφορούσαν τις ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου, ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη ιεραρχίας στη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη, στάθηκε σε μια πρόσφατη φωτογραφία του, από το 2009, στην οποία ο Παππάς εμφανίζεται στον τάφο του Μουσολίνι χαιρετώντας ναζιστικά.
Αντιφάσεις, πάντως, υπήρξαν χθες και στην απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα. Οπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, μετά τη δολοφονία του Φύσσα ο Παναγιώταρος φέρεται να χαρακτήρισε «προβοκάτσια» το γεγονός. Από την έδρα του δικαστηρίου, όμως, του επισήμαναν ότι ο ίδιος ο Παναγιώταρος στην απολογία του μίλησε για διαγραφές μελών της Νίκαιας μετά τη δολοφονία. Ο Μπούκουρας υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε σε κάποια έκνομη ενέργεια ή σε επίθεση κατά μεταναστών στην Κόρινθο και ανέφερε ότι στη Χρυσή Αυγή έζησε «μια δεύτερη εφηβεία». «Βρήκα την ευκαιρία να βγάλω τον καταπιεσμένο μου εαυτό», είπε και πρόσθεσε ότι με τη βουλευτική του ιδιότητα «γλέντησε» στη Χρυσή Αυγή αναφερόμενος στα ταξίδια, τις ομιλίες, το «παρεάκι», όπως αποκάλεσε την οργάνωση.
Απομένουν ακόμη δύο απολογίες για να ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση. Στις 30 Οκτωβρίου θα απολογηθεί ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή. Για τις 6 Νοεμβρίου έχει οριστεί η απολογία του αρχηγού της οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου.