[Απολογίες // Παναγιώταρος] Η Χρυσή Αυγή «καίει» τους φυσικούς αυτουργούς για να γλιτώσει

EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Μέσα από την απολογία του Ηλία Παναγιώταρου, που ισχυρίστηκε ότι δήθεν τα μέλη της Νίκαιας και του Περάματος διεγράφησαν από την οργάνωση, η Χρυσή Αυγή απροκάλυπτα πλέον αλλάζει γραμμή και προσπαθεί να ρίξει όλη την ευθύνη για τα εγκλήματά της στα εμπλεκόμενα κατώτερα στελέχη της ● Ολική άρνηση και της ναζιστικής ιδεολογίας ● Τα περί διαγραφών του Παναγιώταρου έρχονται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο Κασιδιάρης, ο οποίος δήλωσε ότι «διαγραφές δεν έγιναν, γιατί οι εμπλεκόμενοι δεν ήταν μέλη», αλλά και ο Μίχος, που είπε ότι διαγραφές δεν έγιναν και ότι ο ίδιος τις ζητούσε.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 22/10/2019)

Την εκπληκτική σκηνή από την κλασική ταινία του Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (Dr. Strangelove)» μας θύμισε ο Ηλίας Παναγιώταρος κατά την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τη σκηνή δηλαδή όπου ο Πίτερ Σέλερς, υποδυόμενος με μοναδικό τρόπο τον πρώην ναζί, πασχίζει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, να κρατήσει κάτω το χέρι του, το οποίο σηκώνεται όρθιο αυτόματα από μόνο του για να χαιρετήσει ναζιστικά.

Σε μια παραλλαγή της σκηνής αυτής, ο Παναγιώταρος προσπαθούσε χθες να πείσει το δικαστήριο ότι από το 1993, που όπως δήλωσε βρίσκεται στη Χρυσή Αυγή, δήθεν απαγορεύεται ο ναζιστικός χαιρετισμός και όταν βλέπουν, λέει, τα χέρια των «συναγωνιστών» να σηκώνονται όρθια, τους τα κατεβάζουν «κατευθείαν κάτω»!

Τώρα τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Το φαιδρό του ισχυρισμού ή το γεγονός ότι ο Παναγιώταρος επιμένει πως η Χρυσή Αυγή «ποτέ δεν ήταν εθνικοσοσιαλιστική», όταν το δικαστήριο έχει ήδη δει αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο του Αρχηγού και των στελεχών της οργάνωσης που όχι μόνο χαιρετάνε ναζιστικά, αλλά και φωτογραφίζονται με σβάστικες και σημαίες των SS; Ενώ θυμάται φυσικά και την περιβόητη φράση του Μιχαλολιάκου: «Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε έτσι, αλλά…» (20/10/2012), όπου μας δείχνει και το πώς χαιρετάνε.

Μπορεί όμως να σχολιάσει κάποιος τη διαφοροποίηση στην υπερασπιστική γραμμή από τον Κασιδιάρη, ο οποίος καταλαβαίνοντας ότι η ναζιστική ιδεολογία του ίδιου και της οργάνωσης δεν μπορεί πλέον να διαψευστεί, δεν την αρνήθηκε, απλώς δήλωσε ότι είναι ποινικά αδιάφορη. Βέβαια το δικαστήριο τη διερευνά, διότι, αν και από μόνη της είναι πράγματι ποινικά αδιάφορη, σε αυτή τη δίκη αποτελεί το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων.

Αλλά το σημαντικότερο σημείο της απολογίας του Παναγιώταρου είναι ότι «άδειασε» απροκάλυπτα τόσο την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, τον πυρηνάρχη της, Γεώργιο Πατέλη, και το ηγετικό της στέλεχος, Ιωάννη Καζαντζόγλου, όσο και την Τοπική Οργάνωση του Περάματος και τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου της, Αναστάσιο Πανταζή.

Καταρχάς ισχυρίστηκε ότι την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έμαθε «για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένας Ρουπακιάς», όταν υπάρχει ακόμα και βίντεο στο οποίο καταγράφεται να συνομιλεί μαζί του τον Ιούλιο του 2013 («Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», Ανζελίκ Κουρούνη). Κι έπειτα ισχυρίστηκε ακόμα ότι μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι «κλείσαμε τα γραφεία» της Νίκαιας, ότι «παύθησαν όσοι ήταν εμπλεκόμενοι», ότι Πατέλης και Καζαντζόγλου απολύθηκαν από τα κεντρικά της Μεσογείων και ότι «με εντολή του Γενικού Γραμματέα δεν τον ξαναείδαμε τον Πατέλη, τέλος».

Επιβεβαίωσε έτσι με τον πιο καθαρό τρόπο ότι, ενώ μέχρι πρόσφατα, μέσω του συνηγόρου και αδελφού του Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια, η Χρυσή Αυγή κάλυπτε όλους τους κατηγορουμένους -ακόμα και τον Ρουπακιά-, λέγοντας ότι και οι 68 «δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά πολιτικές επιλογές και αγώνες», τώρα επιχειρεί να ρίξει όλη την ευθύνη για τα εγκλήματα στους φυσικούς αυτουργούς προκειμένου να γλιτώσει από τις ποινικές της ευθύνες.

Ποιές διαγραφές;

Ευλόγως ο Παναγιώταρος ρωτήθηκε από την έδρα για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανακοινώσεις περί διαγραφών του Πατέλη και της Νίκαιας, ενώ αντιθέτως η οργάνωση ισχυριζόταν ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία. Ο ίδιος απάντησε ότι υπήρξαν τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες βέβαια δεν έχουν υπάρξει.

Μάλιστα έχουμε αποδείξει («Εφ.Συν.», 13.5.2019, «Ο Αρχηγός διαγράφει εικονικά τους πυρηνάρχες!») ότι τα περί διαγραφών του Πατέλη και της Νίκαιας είναι ένα ακόμα όψιμο μεγάλο ψέμα. Αλλωστε τα έχει διαψεύσει και ο ίδιος ο Πατέλης απολογούμενος, ενώ ο Λαγός, λίγες μέρες μετά το έγκλημα (23.9.2013), τηλεφώνησε στον Πατέλη για να του πει ότι «μένεις εδώ και συνεχίζεις κανονικά», στη θέση δηλαδή του πυρηνάρχη της οργάνωσης. Κι όταν ο Παναγιώταρος ρωτήθηκε γι’ αυτό, απάντησε «ρωτήστε τον Λαγό», «αδειάζοντας» έτσι μαζί με τη Νίκαια κι εκείνον.

Τα ίδια είπε ο Παναγιώταρος και για τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, όπου μίλησε για ένα «άκρως καταδικαστέο» γεγονός και ισχυρίστηκε ότι αυτοί που εμπλέκονταν παύθηκαν από τα γραφεία.

Βέβαια είναι ο ίδιος ο Παναγιώταρος που μαζί με τον Κασιδιάρη, στις 16/9/2013, τέσσερις μέρες δηλαδή μετά την επίθεση, κάνοντας εκπομπή στον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης, αρνήθηκαν ότι η επίθεση στο Πέραμα έγινε από τη Χρυσή Αυγή και προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τις αναγνωρίσεις των στελεχών τους από τους παθόντες. Οσο για τη δήθεν «παύση» του Πανταζή, του επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος, το οποίο πραγματοποίησε την επίθεση, έχουμε επίσης αποδείξει ότι η σχέση του με την οργάνωση παρέμεινε ενεργή.

Και βέβαια τα περί διαγραφών του Παναγιώταρου έρχονται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο Κασιδιάρης, ο οποίος δήλωσε ότι «διαγραφές δεν έγιναν, γιατί οι εμπλεκόμενοι δεν ήταν μέλη», αλλά και ο Μίχος που είπε ότι διαγραφές δεν έγιναν και ότι ο ίδιος τις ζητούσε. Κι όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο ίδιος εξυμνούσε τη Νίκαια αποκαλώντας την «Τοπική μπαλαντέρ» και προσθέτοντας ότι τους χρυσαυγίτες της Νίκαιας «θα τους βρείτε παντού, σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική», ο Παναγιώταρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι το είπε «χαριτολογώντας» και ότι «ξεχώριζαν από τα παντελόνια που φοράνε, σαν βατραχάνθρωποι».

Την ώρα που η χάρη της Νίκαιας -παρουσία και του Ρουπακιά- είχε φτάσει να κάνει και την περιφορά της εικόνας του Αγ. Παντελεήμονα, με επικεφαλής -ποιον άλλον;- τον Παναγιώταρο. Ο οποίος παρ’ όλα αυτά ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τα στελέχη της Νίκαιας που έκαναν την περιφορά(!).

Η προαναγγελία

Ο Παναγιώταρος έχει επίσης προαναγγείλει την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι «έχουμε έναν περιφερειάρχη πολύ δυνατό (σ.σ. τον Λαγό) που ξέρει την κατάλληλη στιγμή πότε πρέπει να γίνει η κίνηση για να τελειώνει και με τους διάφορους φαύλους που είναι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη».

Αυτό που βρήκε να πει, προσπαθώντας να αρνηθεί την προαναγγελία του, ήταν ότι εννοούσε τη δημιουργία του χρυσαυγίτικου σωματείου στη Ζώνη. Ενώ για την προαναγγελία που έκανε για την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο», ισχυρίστηκε ότι εννοούσε τη… «διανομή φυλλαδίων».

Βέβαια εδώ υπάρχει πια και καταδικαστική απόφαση που επιβεβαιώνει το τι στ’ αλήθεια έγινε στην Ηλιούπολη. Ενώ για τις ορκωμοσίες δόκιμων μελών ισχυρίστηκε ότι «δεν έπεφταν στην αντίληψή μας», παρ’ όλο που υπάρχει βίντεο από την ορκωμοσία του 2011 που πραγματοποιείται παρουσία του ίδιου του Μιχαλολιάκου με τη συμμετοχή του Γερμενή και του Μάστορα-Μισιάκα, όπου ξεδιπλώνεται όλη η ναζιστική κοσμοθεωρία της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, για όσα είπε στο Αίγιο το 2013, όταν καλούσε τα στελέχη της οργάνωσης να είναι «πειθαρχημένοι στις αποφάσεις του Αρχηγού και της Κεντρικής Διοίκησης, ακόμα και αν σας φαίνονται παράξενες. Να μην αναρωτιέστε, να μην απορείτε. Ολα έχουν το λόγο τους», αυτό που βρήκε να πει αρχικά είναι ότι εννοούσε μια υποτιθέμενη «εντολή να μην πάμε πουθενά για να μη γίνει προβοκάτσια», για να πει τελικά ότι «δε χρειάζεται να ρωτάνε γιατί κάποια πράγματα (σ.σ. έτσι) είναι».

Η ουσία είναι ότι με τη δήλωση στο Αίγιο ο Παναγιώταρος επιβεβαίωσε την κάθετη ιεραρχική δομή της οργάνωσης που λειτουργεί με απόλυτη πειθαρχία και κυρίως με το Führerprinzip, τη χιτλερική Αρχή του Αρχηγού, τις εντολές του οποίου όλοι πρέπει να υπακούν ακόμα και αν τους φαίνονται «παράξενες».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.